Αδέσποτα: Με το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” χτίζεται καταφύγιο 33.000 στην Χαλκιδική

Χαλκιδική: Σε 33.000 τ.μ χτίζουν το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές – Πρόσκληση σε Μητσοτάκη για να είναι παρών μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Σε ενάμιση έως δύο το πολύ χρόνια θα είναι έτοιμο στο Λάκκωμα το μεγαλύτερο στη χώρα μας διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, κατασκευασμένο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Την προγραμματική σύμβαση για την ανέγερσή του υπέγραψαν πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακός ΟΤΑ (ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ), Θωμάς Βράνος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), Αντώνης Ζαβέρκος, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΑΝΕΘ, Χαράλαμπου Αϊβαζίδη.

Το διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα ανεγερθεί στο Λάκκωμα του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” και ίδιους πόρους του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Οι εγκαταστάσεις του θα καταλαμβάνουν συνολική δομημένη επιφάνεια 1.850 τ.μ.. Το ακίνητο όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο έχει εμβαδόν 33.000 τ.μ. και βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της δημοτικής ενότητας Καλλικράτειας.

ypografikatafigio.jpg

«Θα είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην χώρα μας και θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 160 ζώα. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα έχει γήπεδα, κυνοκομείο και αποτεφρωτήρα. Επίσης θα υπάρχει χώρος όπου όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα ζωάκι θα μπορούν να το δουν από κοντά.

adespota.jpg

Ο κ. Ζαβέρκος

Το έργο περιλαμβάνει και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με κυκλοφοριακές οδεύσεις, περίφραξη, χώρους στάθμευσης κτλ. Συνολικά θα κατασκευαστούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την περισυλλογή, περίθαλψη, στέγαση, επανένταξη αδέσποτων ζώων, καθώς και γραφείου διοίκησης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε συνολικά 2,2 εκ. ευρώ, ενώ το οικόπεδο που θα γίνει το καταφύγιο το ανήκει στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Επιχειρούμε να δώσουμε απάντηση στην πράξη σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο κοινωνικό και προστασίας της δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και ένα έργο που προστατεύει τα ίδια τα αδέσποτα, προσφέροντάς τους τις κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαβέρκος «έχει ληφθεί η σχετική έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκταμίευση των χρημάτων, έχουν ήδη γίνει μελέτες και το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Υπογράψαμε και την προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΕΘ και σε 14 μήνες το νωρίτερο θα έχουμε στο Λάκκωμα το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων σε όλη την Ελλάδα».

Κάλεσαν και τον πρωθυπουργό

Μάλιστα μόλις μπει ο εργολάβος για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

katafygio_adespoton.jpg

Το χωράφι της ΣΥΠΠΑΖΑΘ όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Για να πάρει μπρος το έργο βασικό ήταν το γεγονός πως υπήρχε ένα χωράφι που απέκτησε ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ διευκολύνοντας ουσιαστικά το δρόμο για την κατασκευή του καταφυγίου.

«Ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ έκανε τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Το 2020 και το 2021 ήμασταν στην πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα σε ζητήματα αποπαρασίτωσης, τσιπαρίσματος ζώων κλπ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή της δράσης μας (δηλαδή στους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού) έχουν μειωθεί κατά 35% τα αδέσποτα. Όταν ανέλαβα δράση είχαμε 8000 αδέσποτα σκυλάκια, τώρα έχουμε 5500 χιλιάδες σκυλάκια, ενώ αντίστοιχα έχει μειωθεί και ο αριθμός στις αδέσποτες γάτες. Επίσης το 2021 προχωρήσαμε σε 603 υιοθεσίες», σημείωσε.

adespota.jpg

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ βοηθά κατά πολύ στο κομμάτι των υιοθεσιών καθώς αναλαμβάνει τον εμβολιασμό, το τσιπάρισμα και την στείρωση, αλλά και τα έγγραφα της υιοθεσίας, που συνολικά μπορεί να αγγίξουν και τα 300 ευρώ. «Αν κάποιος έπαιρνε ένα σκυλάκι από το δρόμο ή από φιλοζωικό σωματείο θα έπρεπε να πληρώσει μόνος του αυτά τα έξοδα», σχολίασε.

Πρόσθεσε πως στο χώρο που διαθέτει τώρα στην Άσσηρο (μέχρι να γίνει το καταφύγιο στο Λάκκωμα) προσφέρει βοήθεια σε ανάπηρα και άρρωστα αδέσποτα.

Ο κ. Ζαβέρκος ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο 4830/21 όλοι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταφύγια αδέσποτων ζώων. Ωστόσο οι περισσότεροι ξεκινούν τώρα από το μηδέν τις προετοιμασίες, και έτσι αναγκαστικά τα έργα τους θα καθυστερήσουν λόγω και της γραφειοκρατίας που συνήθως υπάρχει.

Βράνος: «Λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα»

Με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ο κ. Βράνος δήλωσε τα εξής: «Η ΑΝΕΘ θα υποστηρίξει τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος και αξιοπρεπής χώρος για τα αδέσποτα ζώα της Θεσσαλονίκης, και να δοθεί έτσι λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι πολίτες. Ως ΑΝΕΘ αναλάβαμε να υποστηρίξουμε την ορθή προετοιμασία του έργου, από τη μελετητική ωρίμανση και την ανάθεση, μέχρι την εποπτεία και την επίβλεψη, ώστε μέσα σε δυο χρόνια να έχουμε επιτέλους στην περιοχή μας έναν χώρο αξιοπρεπούς διαβίωσης των αδέσποτων και να πάψουν ‘τριτοκοσμικά’ φαινόμενα, με επιθέσεις σε πολίτες, με αγέλες αδέσποτων σε πολλές τοπικές κοινότητες ακόμη και σε πυκνοδομημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και με ταλαιπωρημένα και κακοποιημένα ζώα στις γειτονιές. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, που με υπευθυνότητα ανέλαβε την υλοποίηση ενός έργου, που θεωρώ ότι θα αλλάξει τη νοοτροπία της κοινωνίας μας απέναντι στα αδέσποτα, αλλά θα παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους, που σήμερα αδυνατούν να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα».

syppazath.jpg

Χρήσιμα

Πληροφορίες για υιοθεσίες στα Τηλ.: 2310438496 – 2310447995 και στο email  [email protected].

Σημείωση: Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο TyposThes o κ. Ζαβέρκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.