Αδέσποτα Ωραιόκαστρο: Σε άθλια κατάσταση η φιλοζωική – Παλεύει μόνη της – Συνέντευξη

Αδέσποτα Ωραιόκαστρο: Σε άθλια κατάσταση η φιλοζωική – Παλεύει μόνη της – Συνέντευξη

Ένα ακόμη πολύ δύσκολο καλοκαίρι καλέστηκε να αντιμετωπίσει η φιλοζωική Ωραιοκάστρου ώστε τα αδέσποτα του δήμου να συντηρηθούν μέσα στον καύσωνα που έπληξε όλη την χώρα.
Πόσα άτομα θυσίασαν τις μέρες τους για φροντίζουν τις ψυχές που ζουν στους δρόμους;
Με τι οικονομική και τεχνική  βοήθεια τα κατάφεραν;
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή με τα αδέσποτα στο Ωραιόκαστρο; Υπάρχουν συμβάσεις με κτηνιάτρους; Δίνονται τροφές και φάρμακα, βάση των κονδυλίων που έχει στην διάθεσή του ο δήμος;
Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος την φιλοζωική;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα μας απαντά η πλέον κατάλληλη που έχει ορίσει ως προτεραιότητά της την φροντίδα των αδέσποτων, η κ. Τάνια Πέτροβιτς πρόεδρο της φιλοζωικής Ωραιοκάστρου.

 

  • Κυρία Πέτροβιτς πόσα ζώα έχετε, ζώα στα οποία δεν είστε ο κηδεμόνας τους, υπο την προστασία και τη φροντίδα σας αυτή τη χρονική περίοδο και με τι πόρους τα συντηρείτε; 

-50 ζώα σε μόνιμη βάση
Ζώα τα οποία βοήθησα το δήμο στην φιλοξενία (λόγο του ανύπαρκτου χώρου), άρρωστα, μετά από χειρουργική επέμβαση, ζώα που βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες (μαμά με 4 κουτάβια στο βουνό του Πενταλόφου 2 μέρες πριν από μεγάλη χιονοθύελλα) και χρειαζόντουσαν  άμεση λύση για να σωθούν.
Τα περισσότερα από αυτά, παρόλο που κοινοποιούμε διαρκώς την ανάγκη για υιοθεσία, δεν βρήκαν σπίτια και έμειναν σε μόνιμη φιλοξενία σε μένα.
Αγοράζω ΜΌΝΗ ΜΟΥ τροφές (700 ευρω/μήνα), φάρμακα, πληρώνω κτηνιάτρους για τα άρρωστα.
Πριν απο λίγες ημέρες ενημέρωσα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λαζαρίδη Αριστείδη ότι απο 30 Σεπτεμβρίου 15  σκυλιά που φροντίζω εξ ολοκλήρου μόνη μου  δε θα μπορώ δυστυχώς να συνεχίσω άλλο. Ο λόγος είναι προφανής, είναι οικονομικός και όχι η δυσκολία της πράξης.
Τα 10 σκυλιά βρίσκονται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Μελισσοχώρι και τα 5 βρίσκονται στον Μονόλοφο. Έδωσα περιθώριο ένα μήνα ώστε οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτά τα ζώα να μην καταλήξουν στο δρόμο. Αν καταλήξουν στο δρόμο έπειτα απο τον σκληρό αγώνα επιβίωσής τους που έχω δώσει εδώ και τρία χρόνια τότε πραγματικά θα είναι εγκληματική η στάση των υπευθύνων. 

  • Στο δήμο Ωραιοκάστρου πόσα αδέσποτα υπάρχουν καταγεγραμμένα επίσημα και πόσα υπάρχουν που δεν είναι τσιπαρισμένα; 

-Δεν γνωρίζω ακριβώς το αριθμό, είναι όμως πάρα πολλά.  Ο αριθμός αυτός καθημερινά αυξάνεται. Δυστυχώς τα ακριβή στοιχεία δεν μας γνωστοποιούνται απο τον δήμο Ωραιοκάστρου.

  • Ο δήμος Ωραιοκάστρου τι ύψους κονδύλια διαθέτει για τα αδέσποτα; Ποια η επικοινωνία μαζί του; 

-Ο Δήμος πρέπει να έχει σε μόνιμη βάση τα κονδύλια για τροφές και φάρμακα. Δυστυχώς στην πράξη δεν έχει. Κάναμε πολλές αιτήσεις, καταγγελίες, μηνύσεις, χωρίς αποτέλεσμα.
Γιατί; Μόνο οι αρμόδιοι του δήμου το γνωρίζουν και μόνο αυτοί μπορούν να σας δώσουν την απάντηση. 

Η φιλοζωική Ωραιοκάστρου είχε διαφορά προβληματα και στο παρελθον, με τον Δημο και την αδιαφορια της πλειοψηφιας των πολιτων , αλλα τον τελευταιο εναμιση χρονο με τον κορωνοοιο τα προβληματα εγιναν ακομη περισσοτερα. Αδυναμια εκδηλωσεων για συγκεντρωση χρηματων, αδυναμια συγκεντρωσεων αρα και συνδρομων, προβληματα μετακινησης επαγγελματικα προβληματα και προβληματα υγειας εθελοντων, μελων.
Αν σε ολα αυτα προστεθουν οι καθυστερησεις απο πλευρας του Δημου, σε γραφειοκρατικα ζητηματα λογω αρρωστων η σε καραντινα υπαλληλων, η φιλοζωικη πλεον ειναι στην κυριολεξια τρεις ανθρωποι κουρασμενοι και εξοντωμενοι οικονομικα.
Χωρις συμβασεις με τους κτηνιατρους, οι οποιες οπως εχουμε ενημερωσει στην σελιδα μας εχουν ολοκληρωθει απο τα τελη Μαιου και ακομη δεν εχουν ολοκληρωθει οι διαδικασιες για την υπογραφη των νεων συμβασεων.

  • Βοήθεια απο τους πολίτες έχετε για το έργο σας; Υπήρξαν ποτέ γεγονότα που σας έφεραν σε δύσκολη θέση;

-Τεράστιο παράπονο και μεγάλος θυμός προς τους πολίτες.
Ανύπαρκτοι, απροθυμία για βοήθεια, καμία συνεργασία!!!  Ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις!
Όταν μας παίρνουν για κάποιο τραυματισμένο ζώο, ο ρόλος τους τελειώνει κατά κανόνα με το τηλεφώνημα!!
Να μεταφέρουν το ζώο στο ιατρό δεν μπορούν
Να φιλοξενούν  δεν μπορούν
Να μας ενημερώσουν για κάποιο ζώο που εγκυμονεί (πριν γεννήσει)  δεν μπορούν, μόνο οταν βλέπουν κουτάβια το θυμούνται!
Να κάνουν καταγγελία για κακοποίηση  δεν μπορούν
Να είναι μάρτυρες στην μήνυση με την βοήθεια και την στήριξη της φιλοζωικής  δεν μπορούν
Να καλέσουν το 100 όταν βλέπουν εγκατάλειψη  δεν μπορούν
Να μας βοηθήσουν σε τροφές  δεν μπορούν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων

ΜΌΝΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΉ!!!

Στις λίγες περιπτώσεις που αδυνατούμε να δώσουμε λύσεις, ακούμε κι απο πάνω οτι ” δεν κάνουμε σωστά την δουλειά μας”!! 

 

  • Μέσα σε αυτές τις άνισες συνθήκες που παλεύετε σκεφτήκατε ποτέ σαν σύλλογος ή προσωπικά εσείς να παραιτηθείτε απο την φιλοζωική; Υπάρχει περίπτωση να αναγκαστείτε να οδηγήσετε την φιλοζωική σε διάλυση; 

-Αφιέρωσα πάρα πολλά χρόνια στην προστασία των ζώων, και ως μέλος της φιλοζωικής και ως Πρόεδρος. 

Όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν. 

Να με κρίνουν μπορούν μόνο οι άνθρωποι που έχουν από πίσω τους έργο σαν το δικό μου, οι οποίοι ουσιαστικά έμπρακτα έχουν βοηθήσει ζώα σε όλα τα επίπεδα ( φροντίδα, φιλοξενία, εγκαταστάσεις, νομική κάλυψη, υιοθεσίες…) και το συνεχίζουν. 

Όσο για την παραίτηση μου, ΝΑΙ είναι στα άμεσα σχέδια μου. 

Ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσει το έργο η φιλοζωική, διότι χωρίς την υποστήριξη της ο δήμος και οι πολίτες θα βρεθούν  μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα αδέσποτων τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται. 

  • Τι θα ορίζατε σαν δεδεμένες αλλαγές ώστε να συνεχίσετε και συγκεκριμένα να συνεχίσετε σωστά και παραγωγικά την δράση της φιλοζωικής; 

-Οι αλλαγές και μάλιστα άμεσες και ριζικές πρέπει να γίνουν και απο τον δήμο και απο τους πολίτες, αν θέλουμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα και να ζούμε αρμονικά μαζί με αυτά. Επιγραμματικά σας αναφέρω:

Οι πολίτες θα πρέπει να γίνουν :

-πιο  υπεύθυνοι

-πιο συνεργάσιμοι

-πιο  δραστήριοι

Ο δήμος που φέρει και την μεγαλύτερη ευθύνη είναι υποχρεωμένος: 

-εξασφάλιση κονδυλίων σε ΜΌΝΙΜΗ ΒΆΣΗ τροφές, φάρμακα και κτηνίατροι ολο τον χρόνο, οχι με κενά 3-4 μηνών ανάμεσα στις συμβάσεις λόγω γραφειοκρατίας και κωλυσιεργίας

-χώρος προσωρινής φιλοξενίας για άρρωστα ζώα και για μακροχρόνια αποθεραπεία. 

Η Φιλοζωική πρέπει να λειτουργεί επικουρικά στον δήμο που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την διαχείριση των αδέσποτων! Θα πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πολίτες και τον Δήμο, να διευκολύνει τις διαδικασίες και την γραφειοκρατία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες με αποτέλεσμα  να εγκαταλείπουν  την προσπάθεια. ( για στειρώσεις, περίθαλψη χτυπημένων  ζώων κλπ).

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι με ευχές, ημίμετρα, λόγια και μάλιστα μισά και χωρίς πείσμα για το σωστό αποτέλεσμα η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα θα συνεχίσει να γίνεται χειρότερη και κάποια στιγμή ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, που θα έχουν γίνει ένα βουνό απο νομικής και ηθικής άποψης. 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.