Αδυνατίστε ανάλογα με τον σωματότυπό σας

Εσείς τι τύπος είστε;
Το «μήλο» και το «αχλάδι» -όροι επιστημονικά τεκμηριωμένοι- αποτελούν τους δύο βασικούς τύπους σώματος, ενώ η «κλεψύδρα» και ο «σωλήνας» είναι δύο ενδιάμεσοι σωματότυποι. Αναγνωρίστε τα δικά σας χαρακτηριστικά και ανακαλύψτε τον τύπο σας.

Το “μήλο”
*Ο κορμός είναι στρογγυλεμένος, με αποτέλεσμα να μοιάζετε ογκώδεις. * Τα μπράτσα είναι συνήθως πλαδαρά. *Το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στο στομάχι. * Οι γλουτοί είναι μικροί και επίπεδοι.*Οι μηροί είναι αδύνατοι και τα πόδια λεπτά.
Δυνατό σας σημείο Τα πόδια.

Το «αχλάδι»
Χαρακτηριστικός σωματότυπος των μεσογειακών γυναικών. * Τα χέρια είναι μακριά και λεπτά, αλλά αγύμναστα. * Το στέρνο είναι στενό και ο κορμός λεπτός. *Οι γλουτοί είναι φαρδύτεροι από τους ώμους. * Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια.* Οι γάμπες είναι συνήθως λεπτές.
Δυνατό σας σημείο Οι ώμοι και η πλάτη.

Η “κλεψύδρα”
* Οι ώμοι έχουν αντίστοιχο φάρδος με τους γοφούς. * Η πλάτη είναι συνήθως αδύνατη. * Η μέση είναι ιδιαίτερα λεπτή, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα της κλεψύδρας. * Τα οπίσθια είναι τονισμένα.* Οι γάμπες φαίνονται γυμνασμένες.
Δυνατό σας σημείο Η μέση.

Ο “σωλήνας”
* Ο κορμός μοιάζει μονοκόμματος και η μέση δεν ξεχωρίζει. * Το στήθος είναι μικρό. * Τα χέρια και τα πόδια είναι λεπτά και μακριά, όχι όμως γυμνασμένα. * Τα οπίσθια
είναι μικρά και επίπεδα.
Δυνατό σας σημείο Τα λεπτά άκρα.

image

Η εξίσωση της ζυγαριάς
Οι θερμίδες που πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνετε καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος, το βάρος και τη φυσική σας δραστηριότητα. Ρόλο, βέβαια, παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως το ποσοστό λίπους και μυϊκού ιστού του σώματος, η κληρονομικότητα ή πιθανές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Η παρακάτω εξίσωση θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε τις βασικές ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σας όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, για να λειτουργούν σωστά η καρδιά, οι πνεύμονες και τα υπόλοιπα όργανα.

Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι:

10 x βάρος + 6,25 x ύψος – 5 x ηλικία

(Το βάρος σε κιλά, το ύψος σε εκατοστά και η ηλικία σε έτη)

Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε τον αριθμό που βρήκατε από την εξίσωση με:
*1,3 αν κάνετε καθιστική ζωή.
*1,4 αν έχετε ελαφριά δραστηριότητα (άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα, όπως μπαλέτο, ποδηλασία, έντονο περπάτημα, κολύμβηση).
*1,5 αν έχετε έντονη καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
* 1,6-1,7 αν ασκείστε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το νούμερο που θα βρείτε είναι ο αριθμός των ημερήσιων θερμίδων που πρέπει να προσλαμβάνετε για να παραμείνετε στα ίδια κιλά. Αν θέλετε να χάσετε κιλά, θα πρέπει να μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες κατά 500.

Για παράδειγμα: Μια γυναίκα ηλικίας 32 ετών με βάρος 65 κιλά και ύψος 1,65, η οποία κάνει καθιστική ζωή, χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά:
10 x 65 + 6,25 x 165
– 5 x 32 = 1.521,25 x 1,3 = 1.977,62 θερμίδες.
Στην περίπτωση που θέλει να χάσει βάρος, οι θερμίδες πρέπει να μειωθούν στις: 1.977,62 – 500 = 1.477,62.
ζυγαρια
Τα έξυπνα τσιμπολογήματα
Αντί να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με παχυντικά τσιμπολογήματα, που σας γεμίζουν ενοχές και θερμίδες, δοκιμάστε μερικές ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις:

1 μπολ φρουτοσαλάτα (για το ζουμί: 1 ποτήρι στυμμένο χυμό πορτοκαλιού και 1 κουταλάκι κονιάκ).
1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με 1 κουταλάκι μέλι ή με 1/2 κούπα φράουλες.
1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών και ντομάτα.
1 κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών με 1 κράκερ.
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης.
60 γρ. ανθότυρο,
1 μικρή
ντομάτα,
3 ρυζογκοφρέτες.
1 αγγουράκι, 2 καρότα, 2 κουταλιές ντιπ γιαουρτιού με ελαιόλαδο και άνηθο και 1 κριτσίνι ολικής άλεσης.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.