Αλλεργίες, άνοιξαν και σας… περιμένουν

της Τζούλης Αποστολάτου

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες, η αλλεργική ρινίτιδα με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, οφείλονται κυρίως στη γύρη των φυτών. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς, λόγω της αλλαγής του κλίματος (περισσότερη ηλιοφάνεια και καλοκαιρία), τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και επιπλέον καλλιεργούνται νέα είδη. Για παράδειγμα, έχουν κατακλύσει τη χώρα μας καλλωπιστικά κυπαρίσσια (Cupressus arizonica, Cupressus lusitanica, Τhuja orientalis) που ανθοφορούν από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη. Αν και δεν έχουν γίνει μελέτες στη χώρα μας που να αποδεικνύουν ποια από αυτά πυροδοτούν αλλεργίες, έχει παρατηρη­θεί ότι από τότε που καλλιεργούνται ευρέως και σε άλλες περιοχές της ­Μεσογείου (π.χ. στη Μασσαλία), έχουν αυξηθεί οι αλλεργικές αντιδράσεις από τη γύρη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να πηγαίνετε εκδρο­μή στην εξοχή ή να κάνετε βόλτα στο πάρκο για να μη σας πιάσει συνάχι, φτάρνισμα, βήχας, δύσπνοια ή για να μην κοκκινίσουν ή τσούξουν τα μάτια σας. Αν ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και υιοθετήσετε τις πρακτικές συμβουλές του Vita, πιθανώς τη φετινή χρονιά να ταλαιπωρηθείτε λιγότερο.

Οι 10 εντολές της άνοιξης
Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τις καθημερινές σας συνήθειες για να αποφύγετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Αρκεί μόνο να είστε περισσότερο προσεκτικοί.

1.Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά.

2.Πριν πάτε στην εξοχή, μάθετε ποια φυτά ανθίζουν στην περιοχή. Αποφύγετε τα μέρη που έχουν πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά και προτιμήστε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου συνήθως η συγκέντρωση της γύρης είναι μικρότερη. Μάλιστα, αν είστε αλλεργικοί στα άνθη της λεύκας ή της ιτιάς, μην επισκέπτεστε περιοχές με λίμνες και ποτάμια.

3.Μην ασχολείστε με την κηπουρική την άνοιξη. Αν έχετε κήπο, φροντίστε να τον έχει καθαρίσει από τα «ένοχα» φυτά κάποιος άλλος!

4.Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα και να απλώνετε ρούχα τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές, δηλαδή: α) 9-12 το πρωί και ιδιαίτερα όταν φυσά, β) τις πολύ ζεστές ξηρές ημέρες, που έχει και άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

5.Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε κλειστούς χώρους.

6.Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.

7.Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

8.Φοράτε κράνος που καλύπτει μύτη και μάτια, αν οδηγείτε μηχανή.

9.Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών που έχετε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας.

10.Περιορίστε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να μπαίνετε από εξωτερικό ζεστό περιβάλλον σε κλιματιζόμενο χώρο) και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές (π.χ. αποσμητικά, απορρυπαντικά, αρώματα), επειδή τα συμπτώματα της αλλεργίας πυροδοτούνται από αυτούς τους «ερεθιστικούς» παράγοντες.

Μείνετε μακριά!
Στον πίνακα που ακολουθεί θα βρείτε τα φυτά που ενοχοποιούνται περισσότερο για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και, ενδεικτικά, τις περιοχές όπου ευδοκιμούν. Η δυνατότητα επίσκεψης αυτών των περιοχών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αλλεργίας σας και τις οδηγίες του γιατρού σας.
aller
Η κλασική θεραπεία…
Όσοι είστε αλλεργικοί, σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της κλασικής ιατρικής (αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή και εισπνεόμενα φάρμακα) για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας. Επίσης, ενδέχεται να έχετε κάνει και εμβόλιο για να απευαισθη­τοποιήσετε τον οργανισμό σας από τον παράγοντα που σας προκαλεί την αλλεργία.

…και η εναλλακτική
Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εναλλακτικές ιατρικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπα­­θη­τι­κή, ο βελονισμός και ο βιοσυντο-νισμός, που υπόσχονται αποτε­­λε­σματική αντιμετώπιση των αλλερ­γιών. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αποδίδουν καλύτερα όταν τις ξεκινάτε προληπτικά, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν εκδηλώσετε αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικότερα:

Ομοιοπαθητική
Θα πάρετε προληπτικά το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο που θα σας υποδείξει ο γιατρός ανάλογα με το ιστορικό σας, τα συμπτώματα, τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Όταν «ξεσπάσουν» τα αλλεργικά συμπτώματα, θα δια­κό­ψετε το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο και θα πάρετε κάποιο από τα λεγόμενα οξέα ομοιο­παθητικά φάρμακα, ανάλογα με τα συμπ­τώ­ματα που έχετε. Για παράδειγμα: •Αν έχετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα, δακρύζουν τα μάτια σας και καίνε, μπορεί να σας βοηθήσει το φάρμακο Pulsatila •Αν τρέχει η μύτη σας και τσούζει, μπορεί να σας κάνει το φάρμακο Allium cepa. •Αν φταρνίζεστε και νιώθετε έξαψη, μπορείτε να πάρετε το φάρμακο Euphrasia.

Κυκλάδες και Μάνη
Άφθονος ήλιος, θάλασσα, πέτρα και περιορισμένη βλάστηση συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για τους αλλεργικούς στη γύρη. Γι’ αυτό, τα ιδανικά μέρη στην Ελλάδα γι’ αυτούς είναι οι Κυκλάδες και η Μάνη.

Βελονισμός

Θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με στόχο να απευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός σας από το αλλεργιογόνο. Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Βιοσυντονισμός
Με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής, επιτυγχάνεται -σύμφωνα με όσους εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο- ανώδυνα η απευαισθητοποίηση του οργανισμού από το αλλεργιογόνο. Αρκούν 2-3 επισκέψεις.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, αλλεργιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, την κ. Γιώτα Δημάκα, ειδική αλλεργιολόγο, διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, και τον κ. Χρήστο Ραμμένο, ομοιοπαθητικό.πηγή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.