Αμοιβή εργαζομένων τις Κυριακές 11 και 18 Δεκεμβρίου και την ημέρα των Χριστουγέννων

Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα τις δυο Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννω και τί συμβαίνει σε περίπτωση που δενν τηρηθούν οι επιταγές της εργατικής νομοθεσίας.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ρυθμίζεται από τη νομοθεσία και συγκεκριμένα τον Ν. 4177/2013, άρθρο 16-Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

γ) Την Κυριακή των Βαΐων.

δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους. (Ν. 4314/2014)

Παρέχεται, λοιπόν, η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων για τις δυο Κυριακές, που προηγούνται των Χριστουγέννων και επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν νόμιμα τις δυο αυτές Κυριακές, θα αμειφθούν με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.

Στην περίπτωση δε που ο εργαζόμενος απασχοληθεί την Κυριακή πάνω από 5 ώρες, πρέπει να του δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης (ΒΔ 748/1966), εφόσον όμως το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Αν ο εργαζόμενος δεν πάρει αναπληρωματική ανάπαυση, θα πρέπει να του καταβληθεί το 1/25 του μηνιαίου μισθού. Δεν πρόκειται για αμοιβή, αλλά αποζημίωση (ΑΠ 32/2013).

Η αναπληρωματική ανάπαυση θα γνωστοποιηθεί στο ΕΡΓΑΝΗ ηλεκτρονικά, με την υποβολή συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου (Ε4)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με τον Ν. 4208/2013 και συγκεκριμένα το άρθρο 25 «στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών». Η διάταξη αφορά, την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη εκπτώσεων.

Δημιουργείται, βέβαια, το εύλογο ερώτημα τι γίνεται με την αναπληρωματική ανάπαυση, σε περίπτωση που η επιχείρηση απασχολεί έναν μόνο εργαζόμενο:

Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με το ΒΔ 748/1966, άρθρο 10 παρ. 4 η αναπληρωματική ανάπαυση μπορεί να χορηγείται, κατόπιν αδείας της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, ανά περίοδο τεσσάρων μηνών, συνεχείς ημέρες αδείας απουσίας (συμψηφιστικαί άδειαι) ίσες με τον αριθμό των Κυριακών απασχόλησης.

Τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν για τις δυο Κυριακές 11 και 18 Δεκεμβρίου 2016, δεδομένου ότι η τελευταία Κυριακή συμπίπτει με την ημέρα των Χριστουγέννων

Αμοιβή για εργασία την ημέρα των Χριστουγέννων, που συμπίπτει με Κυριακή

Να σημειώσουμε απλά ότι δεν μετατίθεται η ημέρα αργίας σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται:

α) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε όχι.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης

Όσοι εργαζόμενοι δεν απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται:

α) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το ημερομίσθιο, που θα ελάμβαναν κανονικά.

β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται τίποτα επιπλέον.

Τέλος, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι επιταγές της εργατικής νομοθεσίας, επιβάλλονται στους εργοδότες τα πρόστιμα, που προβλέπονται από τις αντίστοιχες αποφάσεις.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.