Ανάπτυξη στην τοπική αυτοδιοίκηση και στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας

Ανάπτυξη στην τοπική αυτοδιοίκηση και στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας

Τα τελευταία χρόνια πάνω από 500.000 νέοι άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας. Αποτέλεσμα της δραματικής κίνησης ενός τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας, είναι η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και η πληθυσμιακή γήρανση της χώρας μας, που μαζί με την γενικότερη οικονομική κρίση και την υπογεννητικότητα, αποτελούν θέμα μείζονος εθνικής σημασίας για την ύπαρξη μας τα επόμενα χρόνια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει ρόλο καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως στον επιστημονικό τομέα. Οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν πάντα την αρχή. Ο εξοπλισμός ενός επαγγελματία και η έδρα του αποτελούν τα απαραίτητα εργαλεία για τα πρώτα του βήματα.

Προτείνω λοιπόν να ακολουθήσουμε Ευρωπαϊκές συνταγές για την στήριξη των νέων επιστημόνων. Σε πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δήμοι εκμεταλλεύονται την ακίνητη περιουσία τους, δημιουργώντας φορολογικές έδρες για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πώς λειτουργεί;

Η έναρξη επιχείρησης έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη φορολογικής έδρας. Η ενοικίαση ακινήτου από έναν νέο επιχειρηματία, αποτελεί δυσβάσταχτη υποχρέωση και μεγάλο εμπόδιο για μια νέα αρχή. Ο δήμος έχει την δυνατότητα να χωρίσει αχρησιμοποίητα μεγάλα κτίρια, που μπορούν να έχουν επαγγελματική χρήση, σε μικρά δωμάτια από πέντε τετραγωνικά, για δημιουργία φορολογικών εδρών για νέους ανθρώπους. Έτσι, επαγγέλματα όπως, δικηγόροι, λογιστές, μεσίτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί και πολλοί άλλοι κλάδοι, θα έχουν ένα μεγάλο κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Φυσικά, η προσφορά των φορολογικών εδρών από τους δήμους θα είναι χωρίς χρηματικό αντίκρισμα, αλλά και πάλι ο δήμος και το κράτος θα έχει όφελος από την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, καθώς δημοτικά τέλη, ασφαλιστικά εισφορές και φόροι που δεν θα εισέπρατταν ποτέ, πλέον θα τους εισπράττουν.

Το μεγαλύτερο όφελος όμως, είναι ότι θα κρατήσουμε στα πόδια της την χώρα μας, τον τόπο μας ,την οικογένεια μας και τα όνειρα μας!

Αντώνης Μάνος
Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
Λογιστής-Φοροτεχνικός
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.