Ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Δημιουργία κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων και καλύτερη φύλαξη των συνόρων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων στα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Οι ακριβείς περιοχές που θα δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα, θα ανακοινωθούν στις 11.30, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργούνται οι πρώτες από τις συνολικά 8 έως 10 κλειστές προ-αναχωρησιακές δομές σε Λέσβο, Σάμο και Χίο που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ροές και θα ακολουθήσουν Κως, Λέρος, ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, σε μια προσπάθεια ισοκατανομής των πληθυσμών στην ελληνική επικράτεια.

Στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού αναμένεται να κατευθυνθεί και μέρος του φετινού υπερ-πλεονάσματος. Το ποσό εικάζεται ότι θα είναι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Κ. Μουτζούρης: «Αναγκαία συνθήκη για μας να εκλείψει η Μόρια»

Την ικανοποίηση του για την ανακοίνωση μέτρων για το μεταναστευτικό- προσφυγικό από την κυβέρνηση εξέφρασε στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σημειώνοντας ότι πρέπει να εκλείψουν τα ανοιχτά κέντρα υποδοχής προσφύγων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα κλειστά κέντρα δεν είναι φυλακές καθώς θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο των προσφύγων.
Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι η πρόσληψη 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου θα βοηθήσουν πάρα πολύ ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αυξημένες ροές. Στη διάσωση και περισυλλογή 369 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 12 διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στο ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω. Επίσης άλλοι 272 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το ίδιο διάστημα με λέμβους σε επτά διαφορετικά περιστατικά σε νησιά του Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στα νησιά Χίο, Φαρμακονήσι και Σάμο.
Σημειώνεται από τις αρχές Νοεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες και από την Παρασκευή έφτασαν στα νησιά 700 άτομα. Σε αυτό συμβάλλει η παρατεταμένη καλοκαιρία, αλλά και η στάση της Τουρκίας, που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ενημερώσεις των ελληνικών Αρχών όταν αντιλαμβάνεται πως φθάνουν στα θαλάσσια σύνορα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες και δεν επεμβαίνει σε ποσοστό 40%.

Παράλληλα συνεχίζεται και η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του Αν. Αιγαίου.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο πλοία μεταφέροντας 70 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, το «Νήσος Σάμος» μετέφερε 22 μετανάστες από τη Μυτιλήνη, 4 από τη Χίο και 2 από τη Σάμο.

Επίσης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» μετέφερε 26 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο, 13 από την Κω και 3 από τη Ρόδο.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.