Αναστολή τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε – Τουρκίας ζητά η Ελλάδα

Αναστολή τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε – Τουρκίας ζητά η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητεί από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι την περασμένη Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψή του με τον επίτροπο Βαρελί, μετέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής παρακολούθησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες, ο Επίτροπος δήλωσε ότι θα αποστείλει προς την τουρκική πλευρά όλα τα σημεία που θεωρεί η Κομισιόν ότι παραβιάζει η Άγκυρα στην τελωνειακή ένωση και δέχθηκε την αναστολή της λειτουργίας της σχετικής επιτροπής παρακολούθησης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η απειλή κυρώσεων είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική από την ίδια την επιβολή τους και πως αυτό που δεν έχει ακόμη καταφέρει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει ομοφωνία στο πλαίσιο των επαπειλούμενων κυρώσεων.

Θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων και οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα φέρνοντας ως παραδείγματα το αμερικανικό αλλά και το καναδικό εμπαργκο.

Εξήγησε ότι στόχος της Αθήνας είναι τον Δεκέμβριο να περιγραφούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο στο οποίο ακόμη δεν υπάρχει ομοφωνία.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.