Ανοίγει το taxisnet για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

«Ακόμη και σήμερα μπορεί να ανοίξει το ΤAXISNET για την υποβολή δηλώσεων για το επίδομα θέρμανσης» είπε σήμερα η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Πετρέλαιο,
«Ακόμη και σήμερα μπορεί να ανοίξει το ΤAXISNET για την υποβολή δηλώσεων για το επίδομα θέρμανσης» είπε σήμερα η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. «Είναι θέμα ωρών», πρόσθεσε η κ Παπανάτσιου και διευκρίνισε πως όσοι κάνουν τώρα αίτηση θα πάρουν τα χρήματα μέσα στον Ιανουάριο διαφορετικά όσοι υποβάλλουν αίτηση από το νέο έτος η πληρωμή θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου.
Παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα με ορισμένες περιοχές και υποσχέθηκε ότι του χρόνου το σύστημα θα είναι δικαιότερο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολογήτου, οι λογαριασμοί του νερού και του ηλεκτρικού. Δήλωσε ακόμη ότι εξετάζεται το σενάριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα ειδικά για τους συνταξιούχους.
Αναλυτικά όλη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης
Περίπου 500.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 31-12-2016 θα προλάβουν να εισπράξουν το επίδομα εν όλω ή εν μέρει μέχρι τις 31-1-2017. Όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις από την 1η-1-2017 μέχρι την 31η-5-2017 θα εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται στο τέλος Ιουνίου 2017. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, οι κάτοικοι του νομού Έβρου, καθώς επίσης και οι κάτοικοι ορεινών Δήμων σε 20 νομούς της χώρας θα εισπράξουν φέτος αυξημένα ποσά επιδόματος.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δικαιούνται ποσά που αντιστοιχούν σε Γεωγραφικές Ζώνες ανώτερες από αυτές στις οποίες εντάσσονταν μέχρι πέρυσι.
Επίσης, όσοι φορολογούμενοι -ετερόφιλοι ή ομόφυλοι – έχουν συνάψει κατά τη διάρκεια του 2015 σύμφωνα συμβίωσης θα κριθούν για το εάν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης με βάση τα πιο ευνοϊκά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των εγγάμων, ενώ μέχρι πέρυσι εκρίνοντο με βάση τα λιγότερο ευνοϊκά κριτήρια των αγάμων.
Από την άλλη πλευρά όσοι φορολογούμενοι πληρούν κανονικά τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά κατέχουν τρία ή περισσότερα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία αντιστοιχούν σε περισότερα από 2 αυτοκίνητα, ακόμη κι αν έχουν δηλώσει ακινησία γι’ αυτά και ουσιαστικά δεν τα χρησιμοποιούν παύουν πλέον να δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης!
Κατά τα λοιπά, η κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Παπανάτσιου δεν προβλέπει αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο χορήγησης ούτε και στο ύψος του επιδόματος θέρμανσης. Αναλυτικά, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση:
1) Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι: – Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2015 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2016 κατείχαν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. – Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2015 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2016 κατείχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
– Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2015 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και κατείχαν την 1η-1-2016 αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο. Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα αναγράψουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2017 ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν εντός του 2015 επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών ή σκάφη άνω των 5 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης. Εξαιρούνται επίσης και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία το 2015 διέθεταν περισσότερα από δύο επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2 αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία.
2) Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης της κύριας κατοικίας κάθε δικαιούχου, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη, είτε ενοικιαζόμενη είτε δωρεάν παραχωρηθείσα. Το επίδομα ανέρχεται και φέτος σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που έχει αγοράσει ή θα αγοράσει ο δικαιούχος την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017.
Ωστόσο, η ποσότητα λίτρων για την οποία θα επιδοτηθεί τελικά ο κάθε δικαιούχος-καταναλωτής με το επίδομα περιορίζεται σε συγκεκριμένα επίπεδα που διαφέρουν ανάλογα με την Γεωγραφική Ζώνη στην οποία κατοικεί. Για τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκε το επίδομα θέρμανσης, η Ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε 4 Γεωγραφικές Ζώνες με κριτήρια κλιματικά (βλ. σχετικό πίνακα).
Στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη το ανώτατο όριο επιδοτούμενης ποσότητας φθάνει στα 25 λίτρα ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, στη Β’ Ζώνη στα 15 λίτρα ανά τ.μ., στη Γ’ Ζώνη στα 8 λίτρα ανά τ.μ. και στην Δ’ Ζώνη στα 5 λίτρα ανά τ.μ. Επίσης, το ανώτατο όριο επιφάνειας πρώτης κατοικίας για το οποίο θα χορηγείται το επίδομα είναι τα 80 τ.μ. για κάθε άγαμο δικαιούχο και τα 100 τ.μ. για κάθε έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια. Βάσει των κριτηρίων αυτών, τα ανώτατα όρια κατανάλωσης για τα οποία χορηγείται το επίδομα κυμαίνονται από 400 έως 2.500 λίτρα, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη στην οποία υπάγεται κάθε δικαιούχος και την οικογενειακή του κατάσταση, ενώ τα συνολικά ποσά του επιδόματος θα κυμανθούν από 37,50 έως και 625 ευρώ, σύμφωνα και με τους αναλυτικούς πίνακες που παραθέτουμε. Φέτος, ο νομός ‘Εβρου μεταφέρθηκε από τη Β’ Ζώνη, όπου το ανώτατο όριο επιδοτούμενης καταναλωθείσας ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης ανερχόταν σε 15 λίτρα ανά τ.μ. κύριας κατοικίας στην Α’ Ζώνη, όπου το όριο αυτό ανέρχεται σε 25 λίτρα ανά τ.μ. Συνεπώς, οι κάτοικοι του νομού αυτού που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν ποσά επιδόματος αυξημένα κατά 66,6% σε σύγκριση με πέρυσι.
3) Οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 ορίζονται ως “ορεινοί” (βλ. σχετικό πίνακα) εντάσσονται φέτος στην αμέσως ανώτερη Ζώνη από αυτήν στην οποία ανήκει ο νομός στον οποίο ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι:
α) Όσοι “ορεινοί” Δήμοι βρίσκονται ήδη στην Α’ Ζώνη όπου χορηγείται η υψηλότερη επιδότηση δεν θα έχουν περαιτέρω ευνοϊκή μεταχείριση. Παράδειγμα, ο Δήμος Πρεσπών του νομού Φλώρινας. Ο νόμος αυτός βρίσκεται ήδη στην Α’ Ζώνη, την ανώτερη, οπότε ο Δήμος Πρεσπών δεν μπορεί να ενταχθεί σε ανώτερη Ζώνη. Συνεπώς, για τους κατοίκους του Δήμου αυτού το επίδομα θα παραμείνει ίδιο με πέρυσι.
β) Οι κάτοικοι των “ορεινών” Δήμων των νομών της Β’ Ζώνης δικαιούνται φέτος το επίδομα που αντιστοιχεί στην Α’΄Ζώνη. Δικαιούνται δηλαδή επίδομα αυξημένο κατά 66,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Π.χ. οι κάτοικοι του Δήμου Νότιας Κυνουρίας ο οποίος ανήκει στο ν. Αρκαδίας εντάσσονται κανονικά στη Β’ Ζώνη, επειδή η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει το νομό Αρκαδίας. Όμως επειδή ο Δήμος τους έχει χαρακτηριστεί “ορεινός” βάσει του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 εντάσσονται από φέτος στην Α’ ζώνη, οπότε θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 66,6%.
γ) Οι κάτοικοι των “ορεινών” Δήμων των νομών της Γ’ Ζώνης δικαιούνται φέτος το επίδομα που αντιστοιχεί στην Β’ Ζώνη. Δικαιούνται δηλαδή επίδομα αυξημένο κατά 87,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Π.χ. οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμου, ο οποίος ανήκει στο ν. Αιτωλοακαρνανίας εντάσσονται κανονικά στη Γ’ Ζώνη, επειδή η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όμως επειδή ο Δήμος τους έχει χαρακτηριστεί “ορεινός” εντάσσονται από φέτος στην Β’ Ζώνη, οπότε θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 87,5%.
δ) Οι κάτοικοι των “ορεινών” Δήμων των νομών της Δ’ Ζώνης δικαιούνται φέτος το επίδομα που αντιστοιχεί στην Γ’ Ζώνη. Δικαιούνται δηλαδή επίδομα αυξημένο κατά 60% σε σύγκριση με πέρυσι. Π.χ. οι κάτοικοι του Δήμου Επιδαύρου, ο οποίος ανήκει στο ν. Αργολίδας εντάσσονται κανονικά στη Δ’ Ζώνη, επειδή η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει το νομό Αργολίδας.
Όμως επειδή ο Δήμος τους έχει χαρακτηριστεί “ορεινός” εντάσσονται από φέτος στην Γ’ ζώνη, οπότε θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 60%. Ουσιαστικά, οι «ορεινοί» Δήμοι των νομών της Β’, της Γ’ και της Δ’ Ζώνης εντάσσονται στην Α’, Β΄και Γ΄ Ζώνη αντίστοιχα, με συνέπεια οι κάτοικοί τους να δικαιούνται φέτος επιδόματα θέρμανσης αυξημένα κατά 66,6%, 87,5% και 60%, αντίστοιχα.
4) Για την είσπραξη του επιδόματος, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής στο σύστημα ΤΑΧISnet στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, προκειμένου να ενταχθεί στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Σε όσους υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι τις 31-12-2016, το τμήμα του επιδόματος το οποίο αντιστοιχεί στις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα έχουν αγοράσει μέχρι την ημερομηνία αυτή θα καταβληθεί μέχρι τις 31-1-2017. Σε όσους υποβάλουν αιτήσεις κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2017 έως την 31η-5-2017 το επίδομα θα καταβληθεί έως τις 30-6-2017.

img_6842

img_6843
www.dikaiologitika.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.