Αντισταμινικά: Τι λένε ειδικοί για το αν κάνει να τα παίρνετε κάθε μέρα

Αντισταμινικά: Τι λένε ειδικοί για το αν κάνει να τα παίρνετε κάθε μέρα

Ίσως παίρνετε καθημερινά αντισταμινικά χωρίς ιατρική συνταγή για ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Η γενικότερη αύξηση των θερμοκρασιών μέσα στο έτος έχουν αυξήσει τη συγκέντρωση γύρης και παρατείνει τις περιόδους έξαρσης των αλλεργιών.

Εάν έχετε εποχικές αλλεργίες από έκθεση σε γύρη, ίσως παίρνετε καθημερινά αντισταμινικά χωρίς ιατρική συνταγή για ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Είναι όμως ασφαλές να παίρνετε αντισταμινικά για την αλλεργία κάθε μέρα;

Για άτομα με συμπτώματα όλον το χρόνο (χρόνια αλλεργία), η λήψη φαρμάκων για αλλεργίες κάθε μέρα μπορεί να είναι απαραίτητη και ασφαλής, σύμφωνα με τον δρ. Yul D. Ejnes, πρόεδρο του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ιατρικής.

Ωστόσο, ο δρ. Ejnes προειδοποιεί ενάντια στην μακροχρόνια χρήση αντισταμινικών με αποσυμφορητικά (Decongestants): είναι τα φάρμακα που συνήθως φέρουν την ένδειξη «D» μετά την βασική εμπορική ονομασία τους. Τα αποσυμφορητικά μπορεί, μακροπρόθεσμα, να μην είναι κατάλληλα για άτομα με υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό και καρδιακά προβλήματα.

Ο δρ. Purvi Parikh, αλλεργιολόγος και κλινικός βοηθός καθηγητής στο NYU Grossman School of Medicine, είπε ότι τα φάρμακα με αποσυμφορητικά μπορούν μάλιστα να επιδεινώσουν τις αλλεργίες με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή όπου η ρινική συμφόρηση γίνεται πιο σοβαρή μόλις τελειώσει το φάρμακο. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν εθισμό στα αποσυμφορητικά.

Αλλεργίες: Ποια είναι τα ασφαλέστερα φάρμακα για μακροχρόνια χρήση

Η κύρια ανησυχία για την ασφάλεια με τα αντισταμινικά είναι η υπνηλία, καθώς μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές εργασίες όπως η οδήγηση, το μαγείρεμα ή οτιδήποτε απαιτεί εστίαση και έντονη προσοχή.

Ο δρ. Enjes είπε ότι τα νεότερα αντισταμινικά δεν είναι ηρεμιστικά και δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα.

Τα αντισταμινικά προκαλούν άνοια;

Ορισμένες μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2015 συνέδεσαν την μακροχρόνια χρήση αντιισταμινικών με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό για τη νεότερη κατηγορία φαρμάκων, σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο-ανοσολόγο, δρ. Anil Nanda.

Τα αντισταμινικά πρώτης γενιάς ήταν αντιχολινεργικά, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη δράση ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για ακούσιες μυϊκές κινήσεις, την πέψη και την ούρηση. Ο δρ. Nanda είπε ότι οι μελέτες του 2015 εξέτασαν τον αντίκτυπο εκείνων των παλαιότερων αντισταμινικών και οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να είχαν ήδη κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, πολλά αντιχολινεργικά (συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων σύγχρονων) έχουν πράγματι ηρεμιστικές ιδιότητες, που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την λήψη καθημερινών φαρμάκων για την αλλεργία;

Για όσους εκτίθενται σε αλλεργιογόνα καθημερινά, όπως κατοικίδια ή γύρη, ο δρ. Nandas είπε ότι είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με αλλαγές στο περιβάλλον σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κρατάτε τα παράθυρά σας κλειστά κατά τη διάρκεια της περιόδου γύρης. Ή, εάν έχετε αλλεργία στα κατοικίδια, μπορείτε να αποφύγετε να κοιμάστε με τα κατοικίδιά σας ή να προσπαθήσετε να τα κάνετε μπάνιο πιο συχνά. Ωστόσο, ως προηγούμενος ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου ο ίδιος, ο δρ. Nandas είπε ότι κατανοεί πώς ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να μην είναι εφικτές.

Θεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία ή η απευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων αλλεργίας με την πάροδο του χρόνου, χτίζοντας ανοχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα ρινικά σπρέι στεροειδών συνιστώνται επίσης από πολλούς ειδικούς σε θέματα αλλεργίας. Τα στεροειδή γενικά έχουν κακή φήμη λόγω της παράλογης (και παράνομης) χρήσης τους σε άλλους τομείς, αλλά τα στεροειδή στα ρινικά σπρέι είναι αντιφλεγμονώδη και είναι πολύ πιο ασφαλή από τις ενέσεις στεροειδών ή τα χάπια, εξήγησε ο δρ. Nandas.

“Τα φάρμακα για την αλλεργία δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους”, είπε ο δρ. Nandas. Όταν προσπαθείτε να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τα συμπτώματά σας, επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο για την καλύτερη σύσταση, προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σας.

www.verywellhealth.com
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.