Απογευματινά χειρουργεία: Πότε και πώς θα τεθούν σε λειτουργία – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Απογευματινά χειρουργεία: Πότε και πώς θα τεθούν σε λειτουργία – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Προ των πυλών βρίσκονται τα απογευματινά χειρουργεία και τέσσερα νοσοκομεία έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο του ΕΣΥ.

Τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο « Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία.

«Ξεκαθαρίσαμε την θέση μας ότι διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι λόγοι είναι το ωράριο, το προσωπικό, υπάρχουν πρακτικά θέματα. Ο υπουργός μας απάντησε ότι θέλει να μειώσει τα πρωινά τακτικά χειρουργεία. Δεν διαφωνούμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πρωινών τακτικών χειρουργείων, αλλά χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού, γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, αίθουσες, χειρουργεία, τραπέζια χειρουργείων. Ο υπουργός είπε ότι έχουν βγει προκηρύξεις για 1.300 προσλήψεις. Αυτά όμως θέλουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις», είπε αρχικά.

Για το κόστος των χειρουργείων, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως, «εμάς η εισήγηση μας είναι να μην πληρώνει ο ασθενής. Μας είπε όμως για τα απογευματινά πως, θα αγοράσει το κράτος 50.000 απογευματινά χειρουργεία και δεν θα πληρώσει τίποτα ο ασθενής. Μετά από αυτά τα 50.000 είναι ανάλογα με το κόστος σύμφωνα με αυτό που έχει βγει. Είναι 30% ο ασθενής και 70% ο ΕΟΠΥΥ. Δεν συμφωνούμε στο να πληρώνει ο ασθενής, είναι δημόσια τα νοσοκομεία».

Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα ιατρεία των γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία που μέχρι πρότινος απαγορευόταν: «εμείς ζητήσαμε όλα να είναι δωρεάν αλλά δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις. Έχουμε 3 ταχύτητες: Τους στρατιωτικούς, τους πανεπιστημιακούς – ου έως τώρα είχαν ιατρεία – και τώρα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να έχουν ιατρεία. Σημασία έχει να παραμείνουν τα δημόσια νοσοκομεία, δημόσια και τα ιδιωτικά, ιδιωτικά».

Τέλος επεσήμανε πως, «Είναι σε έξαρση όλες οι λοιμώξεις είναι αναμενόμενο. Χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός. Υπάρχει πανικός με τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, ωστόσο δίνονται οδηγίες, υπάρχει κλιμάκιο που έχει μεταβεί στην Πάτρα. Θα πρέπει τα εμβόλια να μην πληρώνονται».

Κόστος απογευματινών χειρουργείων και νέες επιβαρύνσεις εξετάσεων

Πολύ μικρή επέμβαση: 300 €

Παράδειγμα: Καταρράκτης, εξαγωγή δοντιού – αποκατάσταση, αρθροσκόπηση

– Μικρή επέμβαση: 500 €

Παράδειγμα: Βουβωνοκήλη, λιθοτριψία

Μεσαία επέμβαση: 900 €

Παράδειγμα: Αφαίρεση χολής, διάφραγμα, αμυγδαλές, καισαρική

– Μεγάλη επέμβαση: 1.200 €

Παράδειγμα: Σκωληκοειδεκτομή, δισκοκήλη, αρθροπλαστική γονάτου

– Βαρειά επέμβαση: 1.600 €

Παράδειγμα: Θυρεοειδή, βηματοδότη αρθροπλαστική ισχίου

Εξαιρετικά βαριά επέμβαση: 2.000 €

Παράδειγμα: Μεταμοσχεύσεις, Bypass, βαλβίδα

Πρόσθετη επιβάρυνση: Στη συμμετοχή ασθενούς

– Εξετάσεις αίματος – ούρων: 1 € ανά παραπεμπτικό

– Απεικονιστικές εξετάσεις: 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό

– Έναρξη χρέωσης: Από 1 η Απριλίου 2024

– Αφορά:

* Ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

* Συμβεβλημένα Ιδιωτικά ιατρεία

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.