Αποτοξίνωση: Πώς θα «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας από τις κραιπάλες των Χριστουγέννων

Αποτοξίνωση: Πώς θα «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας από τις κραιπάλες των Χριστουγέννων

Η περίοδος των γιορτών φτάνει προς το τέλος της και οι συνέπειες από τις καταχρήσεις σε φαγητό και ποτό είναι εμφανείς τόσο στη ζυγαριά όσο και στη διάθεσή σας.

Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μπλοκάρει το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, ή ακόμα και να επιβαρύνει ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης.

Για να αποβάλλετε λοιπόν τις τοξίνες και να δώσετε στον οργανισμό σας ενέργεια και λάμψη, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση).

Στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, το σώμα επιστρατεύει τα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης είναι μια ευκαιρία να αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων), ώστε να βελτιώσετε το λιπιδαιμικό μας προφίλ.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Διατροφή

-Ξεκινήστε με δύο εισαγωγικές ημέρες που θα σας βοηθήσουν να μπείτε σταδιακά στη λογική της αποτοξίνωσης.

-Για να κάνετε αποτοξίνωση για διάστημα 7 ημερών, θα πρέπει να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα και να σταματήσετε την κατανάλωση καφεΐνης.

-Ξεκινήστε την ημέρα με ένα υγιεινό πρωινό, το οποίο θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας και θα καταπολεμήσει τις απότομες πτώσεις του σακχάρου, που ευθύνονται για την έντονη επιθυμία για ζάχαρη.

-Ακολουθήστε 3 κυρίως γεύματα και ενδιάμεσα μικρά σνακ για να ανεβάσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

-Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2 μερίδες φρούτων την ημέρα (η μερίδα αντιστοιχεί σε 1 μεγάλο φρούτο ή σε 1 χούφτα, όταν πρόκειται για μικρότερα). Προτιμήστε όσα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία βοηθούν στον κορεσμό, στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια και τα ροδάκινα.

-Αντί για 1 κομμάτι γλυκό, προτιμήστε φρούτα εποχής, 4-5 αμύγδαλα, δύο μικρά παξιμάδια.

Τι να αποφύγετε

-Τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα συσκευασμένα μπισκότα, τα γλυκά, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη.

-Τις τροφές με ανθυγιεινό λίπος, όπως τα πατατάκια, η μαγιονέζα, οι κρεμώδεις σάλτσες, τα τηγανητά φαγητά (κυρίως όσα δεν τηγανίζονται με ελαιόλαδο), το κόκκινο κρέας και τα πλούσια σε λιπαρά τυριά.

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια μικρή αποχή από το γάλα και το τυρί θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, αφού τέτοιου είδους προϊόντα δυσκολεύουν την πέψη. Μπορείτε, ωστόσο, να συνεχίσετε να καταναλώνετε γιαούρτι, αλλά και εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, το σουσάμι και οι σαρδέλες.

Καλός ύπνος

Πηγαίνετε για ύπνο όχι αργότερα από τις 11 το βράδυ. Όσο κοιμάστε, το σώμα ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος δημιουργεί χώρο για νέα δεδομένα. Ξυπνώντας από έναν καλό ύπνο, θα νιώθετε γεμάτοι ευεξία, απαλλαγμένοι από το στρες. Ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος βοηθά επίσης όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και καφεΐνη.

Μπείτε σε κίνηση

Κάντε καθημερινά μια βόλτα με γρήγορο ρυθμό, κατά προτίμηση πριν φάτε το πρωινό σας. Έτσι, θα κινητοποιηθεί ο μεταβολισμός σας πριν ακόμα ξεκινήσετε να καταναλώνετε θερμίδες.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.