Απο σήμερα αρχίζει η νηστεία Χριστουγέννων – Πως νηστεύουμε

Απο σήμερα αρχίζει η νηστεία Χριστουγέννων – Πως νηστεύουμε

Ξεκινούν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η Σαρακοστή και η νηστεία των Χριστούγεννων 2020  Πως νηστεύουμε  απο σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα

Πριν αρχίσουμε τη νηστεία καλό θα είναι να ξέρουμε ορισμένα πράγματα.

Η νηστεία δεν είναι γενική αλλά εξατομικευμένη καθώς πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν είτε χρόνια, είτε έκτακτα προβλήματα υγείας.

Η νηστεία δεν είναι ανθρωποκτόνος ενέργεια αλλά ως σκοπό έχει την καταπολέμηση των παθών του ανθρώπου.

Όλοι οι άνθρωποι όμως δεν έχουν ούτε την ίδια “κατασκευή”, ούτε την ίδια πνευματική πρόοδο. Όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος στα πνευματικά θέματα πρώτα πίνουμε το “γάλα” σαν τα βρέφη και μετά προχωρούμε στη λήψη “στερεάς τροφής”.

Η εμπειρία μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, πως ναι μεν υπάρχουν χριστιανοί που τηρούν μέχρι κεραίας τις διατεταγμένες από την Εκκλησία νηστείες, όμως αυτό είναι δώρον άδωρον καθώς η κατάκριση, ο εγωισμός, η υποκρισία και η υπερηφάνεια βασιλεύουν.

Ας κινηθούμε λοιπόν με την ευλογία και τις οδηγίες του πνευματικού μας και ας αφήσουμε τους πειραματισμούς, διότι η νηστεία τελικά δεν είναι δικό μας κατόρθωμα αλλά Χάρισμα Του Αγίου Πνεύματος.

Πως νηστεύουμε απο σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα

Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει από της 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή της μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου (αν δεν είναι Τετάρτη ή Παρασκευή). Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.

Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται μόνο η κατάλυση οίνου και ελαίου εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε άλαδη νηστεία. Επίσης, με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή.

Καλό θα είναι να θυμόμαστε για όσο διαρκεί η σαρακοστή και όχι μόνο, τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου ο οποίος λέει:

“Μη λοιπόν περιορίζεις το καλό της νηστείας στην αποχή μόνον από τα φαγητά.
Διότι η αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από τα κακά.”

orthodoxia.online
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.