Ας μιλήσουμε για την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σκύλων, μέρος πρώτο

Ας μιλήσουμε για την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σκύλων, μέρος πρώτο

Η εκπαίδευση των σκύλων μπαίνει όλο και περισσότερο στις ζωές και την καθημερινότητα των ιδιοκτητών κατοικίδιων και εξελίσσεται διαρκώς, ακολουθώντας τις επιταγές των εποχών και της μεταβαλλόμενης κοινωνίας.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αύξηση στην απόκτηση σκύλων οπότε η σωστή εκπαίδευση και η τήρηση συγκεκριμένων κανόνων μπορούν να κάνουν τη συμβίωση με τον τετράποδο σύντροφο πέρα από διασκεδαστική και πολύ εύκολη.

Για να δούμε όμως το πως φτάσαμε στο σήμερα, ας κάνουμε μια ανάδρομή στο παρελθόν και στη σχέση ανθρώπου-σκύλου ανά τους αιώνες.
Ταξιδεύοντας χιλιάδες χρόνια πίσω, συναντάμε τις πρώτες αναφορές εξημερωμένων/ εκπαιδευμένων σκύλων. Μέσω περιγραφών μαθαίνουμε πως ο άνθρωπος κατάφερε να εξημερώσει τον πρωτόγονο σκύλο για να τον χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του όπως για παράδειγμα το κυνήγι ή για την προστασία του. Να σημειώσουμε όμως πως ακόμα και πριν τόσες χιλιάδες χρόνια, ο σκύλος υπήρχε και για συντροφιά, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Αυτό το συναντάμε πολλές φορές μέσω περιγραφών, φτάνοντας στην μοντέρνα εποχή όπου ο σκύλος/σύντροφος ξεκίνησε να μπαίνει σιγά σιγά στα σπίτια, μέχρι να καταλήξουμε στο σήμερα που όπως είπαμε και παραπάνω, έχει αυξηθεί η απόκτηση φίλων συντροφιάς και τη συναντάμε σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Οι σχέσεις ανθρώπων – σκύλων έχουν εξελιχθεί και ο τρόπος που σκεφτόμαστε τους σκύλους είναι ως μέλη της οικογένειάς μας. Αυτό προφανώς, φέρνει αλλαγές στον τρόπο συμβίωσης, κατανόησης και συμπεριφοράς.
Πολλές φορές, είτε από άγνοια, είτε από λανθασμένες αντιλήψεις, είτε από παρωχημένες απόψεις, έχουμε λάθος προσέγγιση προς το σκύλο και δεν κατανοούμε ανάγκες του, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένους ή προβληματικούς τρόπους συμπεριφοράς, είτε δικούς μας είτε του σκύλου μας.
Ευτυχώς, η εκπαίδευση σκύλων έχει εξελιχθεί σε ένα επάγγελμα ολιστικής προσέγγισης που μπορεί να βοηθήσει και να δώσει απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες, ερωτήσεις και προβληματισμούς των νέων (και όχι μόνο) ιδιοκτητών σκύλου.

Η απόκτηση σκύλου προκαλεί διαρκώς ερωτήσεις όπως:
«Πόσες ώρες χρειάζεται να τρέχει; Δεν πρέπει να κοινωνικοποιηθεί; Πως θα του βάλω λουρί όταν αντιδράει; Να τον ζευγαρώσω; » και άλλες πολλές που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, με την εκάστοτε ράτσα ή και το μέγεθος του σκύλου.
Πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, μπορούν να απαντηθούν και επιστημονικά πέρα από εμπειρικά. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Όταν μιλάμε για έναν σκύλο, πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για ένα είδος το οποίο έχει πάψει να ζει αυτόνομα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βασίζει την επιβίωση του στον άνθρωπο, ζώντας κοντά του. Η εξέλιξη αυτή μέσα από τη σχέση τους με τον άνθρωπο , σιγά σιγά προκάλεσε την μείωση των περισσότερων ενστίκτων τους (συγκριτικά με ζώα που ζουν στην άγρια φύση).

Για παράδειγμα η ικανότητα για κυνήγι τροφής έχει σχεδόν χαθεί, καθώς ο άνθρωπος είναι εκείνος που τους παρέχει την τροφή και που αναγνωρίζει τι κάνει καλό στην υγεία τους ή όχι. Ακόμα, παρατηρείται πως ατόνησε το ένστικτο του σχηματισμού αγέλης.
Οι συναντήσεις αδέσποτων σκύλων ανά ομάδες που βλέπουμε στους δρόμους, δεν έχουν σχέση με τη μορφή μιας αγέλης λύκων.
Οι τακτικές επιβίωσης, η ιεραρχία και η στρατηγική μιας αγέλης στη φύση δεν υπάρχει στους σκύλους του σήμερα. Επίσης, ένας σύγχρονος σκύλος είναι πολύ πιο ευάλωτος σε ασθένειες και στο περιβάλλον (κίνδυνος από ενδοπαράσιτα ή εξωπαράσιτα).

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, μας δείχνουν τη μετατροπή και εξέλιξη των αναγκών ενός σκύλου. Η κατανόηση αυτών και η σωστή εκπαίδευση είναι εκείνη που μπορεί να κάνει τη συμβίωση τους μαζί μας…παιχνιδάκι!

Παναγιώτης Κωσταβέλης  Dog Academy Training Center 
πιστοποιημένος
εκπαιδευτής απο την ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.