Ασθενοφόρα «σαράβαλα» με ηρωικούς διασώστες!

Στα χαρτιά κυκλοφορούν τριάντα οχήματα μεταφοράς έκτακτων περιστατικών, αλλά μόνο τα δώδεκα είναι σε ανεκτή κατάσταση.

Συνέντευξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Παλαιολόγου

Με ασθενοφόρα «σαράβαλα», μια χούφτα άνθρωποι, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι υπεράνθρωποι, οι διασώστες του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
Τριάντα ασθενοφόρα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα 18 είναι παλιά, έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα και διαρκώς μπαίνουν στο συνεργείο για επισκευή.
Φθαρμένα ασθενοφόρα με χιλιάδες χιλιόμετρα, που δουλεύουν ακόμα και πάνω από τις δυνατότητές τους όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να… μείνουν.
Αυτή είναι η εικόνα, όπως την περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Παλαιολόγου.
Σήμερα, όπως εξηγεί ο κ. Παλαιολόγου, υπάρχουν 30 ασθενοφόρα, αριθμός ο οποίος κρίνεται επαρκής. Από αυτά, τα τέσσερα είναι καινούργια από δωρεές.
Άλλα οκτώ, τα οποία επίσης προέρχονται από δωρεές, κυκλοφορούν από τρία έως πέντε έτη.
«Όλα τα υπόλοιπα είναι απαρχαιωμένα και, μέρα παρά μέρα, μπαίνουν στο συνεργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, την περασμένη Δευτέρα, 18 διασώστες δεν είχαν ασθενοφόρο για να εργαστούν» υπογραμμίζει ο κ. Παλαιολόγου.
Συνεχώς μειώνεται
Την ίδια ώρα υπάρχει πρόβλημα και με τον αριθμό των διασωστών.
Σήμερα, οι μάχιμοι είναι μόλις 210.
«Το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και οι αναπληρώσεις δεν γίνονται όπως θα έπρεπε.
Για κάθε 10 συναδέλφους που φεύγουν, έρχονται δύο ή το πολύ τρεις.
Όμως, ένα ασθενοφόρο για να κινηθεί χρειάζεται, σε 24ωρη βάση, δηλαδή σε τρεις βάρδιες, 11 διασώστες.
Επομένως, η κατάσταση είναι οριακή» λέει ο πρόεδρος.
Εξάλλου, όπως τονίζει, το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση ενός επείγοντος περιστατικού και η μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο. «Δυστυχώς, έχουμε επιφορτιστεί με αρμοδιότητες οι οποίες δεν είναι στη δικαιοδοσία μας, όπως να πηγαίνουμε στις αιμοδοσίες, να μεταφέρουμε ιματισμό ή τρόφιμα των νοσοκομείων. Ακόμα εξυπηρετούμε και ιδιωτικές κλινικές για τη μεταφορά ασθενών» καταλήγει ο κ. Παλαιολόγου.

Πηγή: https://www.facebook.com/diasostis166/

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.