Ατοδιοικητικές εκλογές 2023 – Εκάς οι βέβηλοι του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη

Εκάς οι βέβηλοι* του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη

Σε μερικές εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες θα αναδειχτούν οι τοπικοί άρχοντες, για την επόμενη πενταετία. Το διακυβεύματα των εκλογών αφορούν στην ποιότητα της καθημερινής ζωής, την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, τις προοπτικές βελτίωσης τον συνθηκών ζωής και εργασίας, τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημοκρατική λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Οι εκλογείς θα αξιολογήσουν τους απερχόμενους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την επίδοση που είχαν κατά την τρέχουσα θητεία τους. Ακόμη θα κριθούν τα νέα πρόσωπα δίχως εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, που ωστόσο το βιογραφικό τους σημείωμα και η εν γένει πορεία τους στον κοινωνικό και οικονομικό βίο προδιαθέτουν για μία επιτυχημένη θητεία.

Οι νέοι αιρετοί θα αντιμετωπίσουν περίπλοκα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος, τις ενεργειακές υποδομές, την κατανάλωση υπηρεσιών, τους υδατικούς πόρους, τη μείωση του εισοδήματος, την κοινωνική πολιτική, την οικιστική ανάπτυξη, τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική αυτοδιοίκηση είναι η ανάδειξη στις θέσεις ευθύνης των καταλληλότερων υποψηφίων.Δυστυχώς όμως η συζήτηση πριν τις εκλογές δεν επικεντρώνεται πάντοτε σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Αντίθετα συχνά βιώνουμε έναν κυκεώνα επικοινωνιακών τακτικών και πολιτικών δημοσίων σχέσεων, οι οποίες συνήθως αναδεικνύουν στοιχεία των υποψηφίων, τα οποία δεν έχουν μεγάλη σχέση με την «πιστοποίηση» των ικανοτήτων τους να διαχειριστούν τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ. Για  παράδειγμα η ανάδειξη στοιχείων για την προσωπική ζωή και τα χόμπυ των υποψηφίων, συχνά αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τα ουσιαστικά προς τα επουσιώδη θέματα της καθημερινής ζωής. Μολονότι τα προγράμματα των αυτοδιοικητικών συνδυασμών έχουν μεγάλη σημασία (εφόσον τηρηθούν), κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν πάντοτε τα πρόσωπα.

Η εστίαση στην ηθική διάσταση της προσωπικότητας των υποψηφίων αλλα και τα προσωπικά τους εχέγγυα σε ζητήματα  νομιμότητας και χρηστής διαχείρισης (φορολογική/ ασφαλιστική ενημερότητα, δήλωση πόθεν έσχες, αντίγραφο ποινικού μητρώου, ιστορικό σε πράξεις/ παραλείψεις αναφορικά με τη διοίκηση κ.α. είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Οι εκλογές δεν (πρέπει να) είναι ένα πανηγύρι για ανταλλαγή φωτογραφιών selfie και χαριτωμένων αλληλο-επευφημιών μεταξύ των υποψηφίων. Οι εκλογές κρίνουν αν και κατά πόσο οι αυριανοί εκλεγμένοι άρχοντες θα είναι ήταν διατεθειμένοι να «σπάσουν αυγά», να συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα και –κυρίως- να τηρήσουν την ηθική και θεσμική τους ακεραιότητα, αν βρεθούν στη δίνη συγκρουόμενων συμφερόντων.

Για τους παραπάνω λόγους είναι κρίσιμο οι πολίτες να επιλέξουν υποψηφίους που δεν βαρύνονται με παράτυπη ή παράνομη διαχείριση των κοινών υποθέσεων και δεν έχουν «φθαρεί» από την μακροχρόνια διαδρομή τους στους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας.

Με κατάλληλη ενημέρωση οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν από την πολιτική κονίστρα όλους εκείνους που δεν σεβάστηκαν τη λαϊκή  εντολή και τα συμφέροντα των πολιτών. Στέλνοντας το μήνυμα «Εκάς οι βέβηλοι» οι ψηφοφόροι μπορεί να αναδείξουν νέα πρόσωπα, που θα φέρνουν μαζι τους την ελπίδα ότι θα αποφύγουν τις σειρήνες της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης. Η ώρα έφτασε.

 

*«Εκάς οι βέβηλοι»: η επιφώνηση κατά την εισαγωγή των μυημένων στα Ελευσίνια Μυστήρια που  σήμαινε: Μακριά οι οι λερωμένοι/ οι μιασμένοι από τις ιεροτελεστίες και το ναό.

 

Βιογραφικό σημείωμα

 

Ο Θεόδωρος Α.Κουτρούκης είναι Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ, Διαιτητής ΟΜΕΔ, Αξιολόγησής Προγραμμάτων Υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης & Παιδείας, Αντιπρόεδρος Tμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ και Certified Microsoft Innovative Educator.

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, Παιδαγωγικά, Δημόσια Ιστορία, Κοινωνιολογία, και Εκπαίδευση Ενηλίκων  και ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ Οικονομικής της Εργασίας. Ήταν υπότροφος  μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έλαβε και την ερευνητική υποτροφία του Ιδρύματος «Προποντίς».

Ως ελεύθερος επαγγελματίας (Σύμβουλος επιχειρήσεων-οργανισμών/Μελετητής) συνεργάστηκε με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εργοδοτικές κι εργατικές ενώσεις, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και αναπτυξιακές εταιρίες. Εργάστηκε στο Δίκτυο Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Καβάλας, το Ευρωπαϊκό  Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο, το Manchester College of Arts and Technology, τον Οργανισμό Μεσολάβησης & Διαιτησίας, το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και την έδρα UNESCO του ΑΠΘ. Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής των Ανθρώπινων Πόρων» και Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΔΠΘ και Μέλος της Κοσμητείας Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστήμων ΔΠΘ, Επιστ. Υπεύθυνος του προγράμματος «Εκπαίδευση Αιρετών και Στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα κοινωνικής διαβούλευσης» του Πανεπστήμιου Αιγαίου. Είναι Εθελοντής Μέντορας Νέων επιχειρηματιών στο Επαγγελματικό Επιμελητηρίου Αθηνών και στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. και Πρέσβης Τιμής για Εγκλήματα Ντροπής κατά των Γυναικών.

Δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα οικονομικής και κοινωνικών επιστημών σε πολλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της International Labour and Employment Relations Association, της European Association of Labour Economists, της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Πολιτικής, της World Economics Association, της Ελληνικής Ένωσης Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου και της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρία. Διετέλεσε Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου, και Αναπλ. Μέλος του ΣΤ΄ Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σήμερα είναι αναπλ. μέλος της Επιτροπής Ηθικής & Δεοντολογίας της Έρευνας του Ιόνιου και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κόμβου Καινοτομίας ΔΠΘ και αναπλ. μέλος του Δ.Σ. του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολ. Ρωμυλίας. Ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες σε όλες τις ηπείρους για επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς λόγους ενώ συνέγραψε επιστημονικά βιβλία και δεκάδες άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδριών.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.