Αυθεντικοί άνθρωποι και μη αυθεντικοί άνθρωποι: Αυτές είναι οι διαφορές τους

 

Αυθεντικοί άνθρωποι και μη αυθεντικοί άνθρωποι: Αυτές είναι οι διαφορές τους

Η αυθεντικότητα έχει μια ιδιαιτέρως υψηλή αξία. Σε γενικά πλαίσια, δεν συμπαθούμε ή εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που αποκαλύπτεται ότι είναι υποκριτές και ψεύτες. Ως εκ τούτου, τους αποφεύγουμε. Αναζητάμε φίλους και συνεργάτες που να είναι αυθεντικοί.

Συνεπώς, η αυθεντικότητα είναι σημαντική, αλλά τι ακριβώς εννοούμε με αυτό τον όρο; Συχνά, κρίνουμε αυτό το χαρακτηριστικό ενός ατόμου από το πάθος και τη δέσμευση που επιδεικνύει γι’ αυτά που λέει και πράττει. Σίγουρα, μέρος της αυθεντικότητας είναι η υπεράσπιση και η διεκδίκηση αυτών που πιστεύουμε και η αναφορά στην αλήθεια, όποια κι αν πιστεύουμε ότι είναι, ακόμα και αν δεν είναι αυτή που οι άλλοι θέλουν να ακούσουν. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει… αυθεντικοί σε τι;

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αφοσιωμένοι και παθιασμένοι για πολλά πράγματα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η αυθεντικότητα είναι κάτι παραπάνω από το να πιστεύει κανείς σε αυτά που δηλώνει ή πράττει με έναν τρόπο συνεπή προς τις πεποιθήσεις του.

Ένα μη αυθεντικό άτομο μπορεί επίσης να υπερασπιστεί και να πει αυτό που πραγματικά πιστεύει. Οφείλουμε να μην κρίνουμε την αυθεντικότητα αποκλειστικά από το πάθος που ένα άτομο δείχνει ότι έχει για τα λεγόμενά του. Το πιο σημαντικό κομμάτι της ερώτησης σχετικά με την αυθεντικότητα είναι η διερεύνηση και η εστίαση στον χαρακτήρα του ατόμου. Τι υπάρχει πίσω από αυτό που λέει;

Οι ανθρωπιστικοί ψυχολόγοι θα έλεγαν ότι, εξ ορισμού, οι αυθεντικοί άνθρωποι κατέχουν έναν αριθμό κοινών χαρακτηριστικών που δείχνουν ότι είναι ψυχολογικά ώριμα και πλήρως λειτουργικά άτομα:

1. Έχουν ρεαλιστικές αντιλήψεις για την πραγματικότητα.

2. Αποδέχονται τους εαυτούς τους και τους άλλους ανθρώπους.

3. Είναι ευγενικοί και συμπονετικοί.

4. Έχουν μια μη εχθρική αίσθηση του χιούμορ.

5. Είναι ικανοί να εκφράζουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα και ξεκάθαρα.

6. Είναι ανοιχτοί στο να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

7. Κατανοούν τα κίνητρά τους.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι συνεπής και αληθινός με τον εαυτό του. Και επομένως, αυτό ορίζει και ένα αυθεντικό άτομο.

Οι μη αυθεντικοί άνθρωποι από την άλλη μεριά:

1. Παραπλανούν τον ίδιο τον εαυτό τους και έχουν μη ρεαλιστικές αντιλήψεις για την πραγματικότητα.

2. Αναζητούν την αποδοχή των άλλων, για να νιώσουν ότι έχουν αξία.

3. Είναι επικριτικοί με τους άλλους ανθρώπους.

4. Δεν σκέφτονται καθαρά.

5. Έχουν μια εχθρική/επιθετική αίσθηση του χιούμορ.

6. Είναι ανίκανοι να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ελεύθερα και ξεκάθαρα.

7. Δεν είναι ανοικτοί στο να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

8. Δεν κατανοούν τα κίνητρα τους.

Αν πίσω από αυτά που ένα άτομο λέει, υπάρχει μια υποκριτική προσέγγιση προς τη ζωή, τότε δεν έχει καμία σημασία το πόσο παθιασμένο και αφοσιωμένο φαίνεται να είναι στο σκοπό του, αφού δεν είναι αληθινός και συνεπής με τον ίδιο του τον εαυτό. Η αυθεντικότητα σχετίζεται τελικά με εκείνα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν μια υγιή και μη αμυντική λειτουργικότητα και μια ψυχολογική ωριμότητα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάμε.

Εναλλακτική Δράση 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.