Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων – Τα συμπτώματα

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων – Τα συμπτώματα

Άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερική άθληση πρέπει να αποφεύγονται τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους

Την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού εφιστά η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Ενωση Πνευμονολόγων, τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Βακτήρια, μύκητες και γύρη στα σωματίδια αφρικανικής σκόνης

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης αναμένονται σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συμπτώματα

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικό πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή είναι τέλος η σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Καθημερινή 
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.