Γιαούρτι: 10 λόγοι για να το καταναλώνετε καθημερινά

Γιαούρτι: 10 λόγοι για να το καταναλώνετε καθημερινά

Το γιαούρτι αναμφισβήτητα υπάρχει από τα παλιότερα χρόνια πριν καν οι άνθρωποι αναφερθούν και μιλήσουν για αυτό.

Θεωρείται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή. Οι Έλληνες το έχουν στη διατροφή τους από αρκετά παλιά μιας και είναι μια πολύ υγιεινή τροφή. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και το γεγονός ότι το αποκαλούσαν υγείαρτο.

Πόσους λόγους θέλετε;

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να καταναλώνει κάποιος γιαούρτι καθημερινά, αλλά πάμε να δούμε 10 αυτούς:

1-Οστεοπόρωση

Σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη γιαουρτιού συσχετίστηκε με αυξημένη οστική πυκνότητα και σωματική λειτουργία.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τακτική πρόσληψη γιαουρτιού θα μπορούσε να είναι μια πολύτιμη στρατηγική δημόσιας υγείας για τη διατήρηση της υγείας των οστών σε ηλικιωμένους και ενήλικες.

Άλλη έρευνα έδειξε συσχέτιση της κατανάλωσης γιαουρτιού με αυξημένη οστική πυκνότητα μεταξύ των ενηλίκων, ιδιαίτερα εκείνων με επάρκεια σε βιταμίνη D.

2-Το γιαούρτι είναι καλά ανεκτό σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν έως και 12 γραμμάρια λακτόζης χωρίς να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα σε δόσεις πάνω από 12 γραμμάρια. και είναι αισθητά μετά από 24 γραμμάρια λακτόζης. Τα γιαούρτια (με τις δύο ενεργές βακτηριακές καλλιέργειες: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus και Streptococcus thermophilus) περιέχουν περισσότερη προ-χωνεμένη λακτόζη και μπορεί να είναι πιο εύκολα ανεκτά από το υγρό γάλα.

Η λακτόζη στο γιαούρτι αφομοιώνεται πιο αποτελεσματικά από άλλες γαλακτοκομικές πηγές λακτόζης. Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι βοηθούν στην πέψη του.

3-Προβιοτικά

Πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι  περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς, ορισμένοι από τους οποίους είναι γενετικά παρόμοιοι με στελέχη που χρησιμοποιούνται ως προβιοτικά.

Αν και έχει πραγματοποιηθεί μόνο περιορισμένος αριθμός κλινικών μελετών για τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι τροφές παρέχουν οφέλη για την υγεία πολύ πέρα ​​από τα αρχικά υλικά.

4-Μικροβίωμα εντέρου

Η κατανάλωση προβιοτικών βακτηρίων που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορεί να αλλάξει ευεργετικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει τον μεταβολισμό του ξενιστή.

Το γιαούρτι ως προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση μεταφέρει μεγάλο αριθμό βακτηρίων γαλακτικού οξέος στο γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι μπορεί να τροποποιήσει το εντερικό περιβάλλον. Η υγεία του εντέρου συνδέεται με αποφυγή πολλών νόσων.

Επίσης, οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν υψηλή φυσική αντίσταση σε πολλά αντιβιοτικά φάρμακα και έχουν προστατευτική δράση στο μικροβίωμα του εντέρου.

5-Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υπερτριγλυκεριδαιμία, η υπέρταση και η υπεργλυκαιμία.

Η πλειοψηφία κλινικών δοκιμών και μετα-αναλύσεων ανέφεραν μια ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης γιαουρτιού στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Τα συστατικά του γιαουρτιού, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D, οι πρωτεΐνες και τα προβιοτικά συσχετίστηκαν με τις πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί ποιος τύπος γιαουρτιού έχει τα μεγαλύτερα οφέλη.

6-Σούπερ τροφές

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αν και έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο βοηθάει σε γρήγορο κορεσμό και με διάρκεια. Γι’ αυτό θεωρείται μία από τις καλύτερες σούπερ τροφές.

7-Ουροποιητικό σύστημα

Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού έχει τη δυνατότητα να μειώσει εώς και 80% τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος καθώς είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια και ενεργές καλλιέργειες.

Επίσης, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης.

8-Βοηθάει στην αντιγήρανση

Το γιαούρτι είναι προσβάσιμο και βολικό για κατανάλωση από τον ηλικιωμένο πληθυσμό, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση γιαουρτιού μια εφικτή προσέγγιση για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης τους.

Ένας περιορισμένος αριθμός μελετών έχει ασχοληθεί ειδικά με τον αντίκτυπο του γιαουρτιού στη διατροφική κατάσταση και την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων. Αναφέρεται ότι το γιαούρτι συμβάλει στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και της υγείας των ηλικιωμένων.

9-Πέψη

Οι περισσότεροι τύποι γιαουρτιού περιέχουν προβιοτικά τα οποία βοηθούν και ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος του κάθε ανθρώπου. Βοηθούν στη μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών,  που είναι πολύ διαδομένα στις ημέρες μας, όπως ο κοιλιακός μετεωρισμός και οι εναλλαγές διάρροιας δυσκοιλιότητας.

10-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Κάποια από τα είδη προβιοτικών που βρίσκονται στα γιαούρτια όπως Bifidobacteria και οι Lactobacillus  φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο.

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση γιαουρτιού με Bifidobacteria βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Φάνηκε πως υπάρχει μια βελτίωση σε συμπτώματα όπως το κοιλιακό άλγος.

Σταματία Διακάκη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Σταματία Διακάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή και εκπαιδευμένη στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.