Γράμμα στους νέους υπουργούς του ΥΠΕΝ για την καύση στου ΤΙΤΑΝ

Γράμμα στους νέους υπουργούς του ΥΠΕΝ για την καύση στου ΤΙΤΑΝ

Γράμμα στους νέους υπουργούς…
Για να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς οτι “δεν ήξερε” ειδικά όταν ο αποστολέας είναι 130 Σύλλογοι και Σωματεία!!!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 22/2/2021
Προς
κ.κ.
Κώστα Σκρέκα υπουργό του ΥΠΕΝ
Γιώργο Αμυρά υφυπουργό προστασίας του Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ
Σταύρο Καλαφάτη υφυπουργό του ΥΠΕΣ αρμόδιο για ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Αυτή είναι μία πρώτη ενημερωτική επιστολή που σας αποστέλλουμε με την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, προκειμένου να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο.
Όπως προφανώς γνωρίζετε, την προηγούμενη χρονιά, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης λόγω covid 19, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, κατάφερε και απέσπασε από το ΥΠΕΝ την απαιτούμενη αδειοδότηση για χρήση υλικών RDF SRF (υπολείμματα ανακύκλωσης). Η καύση απορριμμάτων από την συγκεκριμένη βιομηχανία δεν είναι ένα καινούριο ζήτημα. Αποτελεί επιδίωξη του Ομίλου εδώ και χρόνια και, μάλιστα, έχει καταφέρει τροποποίηση με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων ήδη από το 2014, η οποία είχε ξεσηκώσει και τότε πολλές αντιδράσεις. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία εδώ και αρκετά χρόνια εκτελεί συνδυασμένη χρήση τόσο πετ κοκ, όσο και καύση από συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου. Με αυτή την έννοια, ως κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καύση απορριμμάτων στη γειτονιά μας.
Αναφέρουμε τον όρο «γειτονιά» παραπάνω επειδή, όπως θα γνωρίζετε, η συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, σε απόσταση λίγων μέτρων από κατοικίες, σε μια πυκνοκατοικημένη από οικογένειες περιοχή, στο Δήμο Παύλου Μελά και ήδη επιβαρύνει πολλαπλά την περιοχή μας και γενικότερα την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υπέρβαση των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων ετών, εκτός από το 2013.
Μελέτη διασποράς ρύπων που έγινε από το Δήμο Παύλου Μελά και παρουσιάστηκε πρόσφατα, στην περιοχή της Ευκαρπίας, περιμετρικά και ακτινωτά της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, αποδεικνύει υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους μια από τις βασικές αιτίες της έντασης της πανδημίας covid-19 στη Θεσσαλονίκη και τα συνεχιζόμενα lockdown είναι και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει άμεση συσχέτιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έντασης του covid -19, γι αυτό δεν είναι και τυχαίες οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Αυτονόητο λοιπόν ότι πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη για επιπλέον επιβάρυνση αυτών των περιοχών.
Την ήδη υπάρχουσα αντίθεση πλήθους επιστημονικών συλλόγων, μεμονωμένων επιστημόνων και ιατρικών φορέων έρχεται να ενισχύσει η πρόσφατη κατάθεση της άποψης 65 επιστημόνων κατά της καύσης απορριμμάτων στη διαβούλευση του ΥΠΕΝ για το Νομοσχέδιο της ανακύκλωσης, όπου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί της επικινδυνότητας αυτής της διαδικασίας. Αναφέρουν με στοιχεία και μελέτες την επιβάρυνση που αυτή προκαλεί στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τη συσχέτισή της με αύξηση των καρκινογενέσεων και άλλων νοσημάτων.
Άλλωστε, η περίπτωση του Βόλου, αποτελεί για εμάς το παράδειγμα τόσο για το άτοπο της κυκλικής οικονομίας με χρήση εισαγόμενων από Ιταλία RDF SRF, όσο και για τις επιπτώσεις της καύσης τους από μία τσιμεντοβιομηχανία, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν περίτρανα την επιβάρυνση στην υγεία των Βολιωτών και στο περιβάλλον και την έντονη μυρωδιά του πλαστικού να είναι διάχυτη σχεδόν καθημερινά στην πόλη. Δε θα επιτρέψουμε, έχοντας αυτό το προηγούμενο, να συμβεί το ίδιο και δίπλα στα σπίτια μας, να μην μπορούμε να ανασάνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Αν μας αφήνει κάτι η κυκλική οικονομία είναι ο φαύλος κύκλος της ρύπανσης και της δυσοσμίας, η υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.
Ήδη, η συμβίωση με τη συγκεκριμένη βιομηχανία καθώς και με τα ΕΛΠΕ στον όμορο δήμο Ευόσμου Κορδελιού, είναι τόσο δυσμενής για το βιοτικό μας επίπεδο και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας εν τέλει, που θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από όλους τους αρμόδιους φορείς η έναρξη μελέτης και συζήτησης για τη λύση του ζητήματος της σύγκρουσης των χρήσεων γης, της βιομηχανικής δραστηριότητας από τη μία, και της αμιγούς κατοικίας από την άλλη.
Επιπροσθέτως, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις προβλέψεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε την περασμένη χρονιά. Στις προβλέψεις αναφέρεται και η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του δυτικού τομέα (με τη χωροθέτηση της να προβλέπεται στη Μαυροράχη του Δήμου Λαγκαδά, κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ), η οποία θα υποδέχεται 250.000 περίπου τόνους απορρίμματα, από τα οποία θα παράγονται 120.000 περίπου τόνοι RDF/SRF, δηλαδή το 50% περίπου του τελικού προϊόντος. Η υλοποίηση της κατεύθυνσης αυτής θα είναι η «ταφόπλακα» που θα συνοδεύει όλες τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Όλο αυτό το διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες αγκαλιάστηκαν από όλη την πόλη. Αυτό που αγκαλιάστηκε στην ουσία, όμως, είναι ο σκοπός του αγώνα μας, τα δίκαια αιτήματα μας. Δε «δαιμονοποιούμε», όπως ορισμένοι μας κατηγόρησαν, τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν και να βοηθήσουν στην εξέλιξη της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αντίθετα, διεκδικούμε να εφαρμοστούν με σκοπό την ορθολογική διαχείριση τους, με άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας τους, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Τα αιτήματα μας, όπως διαμορφώθηκαν στην τελευταία γενική μας συνέλευση είναι τα εξής:
o Να παρθεί πίσω τώρα η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.
o Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένης ομάδας Ιατρών να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
o Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη. Να ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τροποποίηση, η πρόβλεψη νέου κέντρου υγείας στην περιοχή της Ευκαρπίας.
o Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της πλειοψηφίας.
o Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος των πολλών.
o Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.
o Βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους.
o Να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες μας μέσα από τα «πράσινα» ανταποδοτικά τέλη και τα υπόλοιπα τέλη, και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Ως υπεύθυνους πλέον για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και την περιοχή της Μακεδονίας, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα τα παραπάνω στοιχεία, και πολλά περισσότερα που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία επιστολή.
Να υπολογίσετε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και τα ψηφίσματα ακόμα και των δημοτικών συμβουλίων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά της συγκεκριμένης αδειοδότησης και εφαρμογής της.
Η συστράτευση 130 και πλέον φορέων ως «Πρωτοβουλία συλλόγων σωματείων φορέων Κατά της Καύσης Απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ», θα συνεχίσει ποικιλόμορφα τον αγώνα ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ αυτό το έγκλημα να συντελεστεί εις βάρος του τόπου μας, της υγείας μας και των παιδιών μας.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”…
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "P TANE ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ Καύσης Ευκαρπία ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ στους Γράμμα νέους Υπουργούς AIR MAIL AIR MAIL AIR MAIL"
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.