Γρίπη των σκύλων: Τι είναι & πόσο επηρεάζει τους ανθρώπους

Γρίπη των σκύλων: Τι είναι & πόσο επηρεάζει τους ανθρώπους

Η γρίπη των πτηνών από την οποία θανατώνονται εκατοντάδες πτηνά κάθε χρόνο στον κόσμο, το 2006 πέρασε και στους σκύλους και σχεδόν 20 χρόνια μετά ερευνητές από την Κίνα αναφέρουν ότι ο ιός μεταλλάχθηκε τόσο που αρχίζει πλέον να μολύνει και τους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να αποτελέσουν τους ξενιστές για την προσαρμογή της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστημονική επιθεώρηση ELife.

Σε πειράματα στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι ο ιός της «γρίπης των σκύλων» αναγνωρίζει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων καλύτερα απ’ ό,τι πριν από μία δεκαετία.

Τα δεδομένα που έχουν οι απανταχού επιστήμονες στα χέρια τους συγκλίνουν ότι η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί (ακόμα) να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ειδικοί όμως πάντοτε ανησυχούσαν ότι αυτό μπορεί μια μέρα να αλλάξει.

Τι είναι η γρίπη των σκύλων

Η γρίπη των σκύλων είναι ένας ιός της γρίπης των πτηνών που έχει «προσαρμοστεί» στον οργανισμό των σκύλων.

Μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και είναι εξαιρετικά μεταδοτική μεταξύ των σκύλων και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε περιβάλλοντα όπου βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, όπως πάρκα σκύλων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εγκαταστάσεις περιποίησης, καταφύγια και κτηνιατρεία ή κλινικές.

Στις ΗΠΑ αρκετά κέντρα φροντίδας χρειάστηκε πριν από κάποιους μήνες να κλείσουν λόγω της έξαρσης γρίπης των σκύλων.

«Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα κλείναμε για 2 μέρες αλλά τελικά θα κλείσουμε για μια εβδομάδα. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα σε κάτι άλλο».

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

– Πυρετός,

– Βήχας,

– Ανορεξία,

– Φτέρνισμα.

«Η καταρροή και ο βήχας είναι τα πιο σημαντικά συμπτώματα που βλέπουμε, όμως μπορεί να εξελιχθεί και να αισθάνονται αδιαθεσία».

Τα περισσότερα σκυλιά θα αναρρώσουν σε δύο εβδομάδες ενώ μπορεί να κολλήσουν και γάτες.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.