Δέκα χρόνια αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Ωραιοκάστρου και Detmold

Δέκα χρόνια αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Ωραιοκάστρου και Detmold

Η επέτειος συμπλήρωσης δέκα χρόνων της αδελφοποίησης των Δήμων Detmold (Γερμανία) και Ωραιοκάστρου (Ελλάδα), καθώς επίσης και η αδελφοποίηση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης Ωραιοκάστρου με το Realschule I στο Detmold εορτάστηκαν με εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη γερμανική πόλη. Μία σχέση φιλίας και πολιτισμού μεταξύ των δύο Δήμων, που έχει εξελιχθεί με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία.
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μετέβη στη Γερμανία αντιπροσωπεία από τον Δήμο Ωραιοκάστρου με επικεφαλής τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, και αποτελούμενη από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα, τους δημοτικούς συμβούλους, Ανέστη Πολυχρονίδη και Νικόλα Σαραμούρτση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Μεσαίου, Σπύρο Θεοδούλη. Επίσης, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φιλότεχνον – Λέσχη Πολιτισμού», αντιπροσωπεία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης Ωραιοκάστρου και του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου.
Η επέτειος των δέκα χρόνων συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Ωραιοκάστρου και Detmold επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης Ωραιοκάστρου με το Realschule I στο Detmold. Σε μια πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Realschule I (σχολείο μέσης εκπαίδευσης που τελειώνει με την 10η τάξη κατά το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα) και παρουσία των Δημάρχων Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη και Detmold, Φρανκ Χίλκερ, του Εντεταλμένου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Ζέρεν Μπαρτόλ και των διευθυντών των δύο σχολείων, Στέφαν Μούλενμπερεντ και Παναγιώτη Παπαδόπουλου, τέθηκαν οι στόχοι της αδελφοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κύκλος διαλόγου των μαθητών των σχολείων από το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, το Geschwister-Scholl Gesamtschule από τη Γερμανία και το Lycée du Pays de Saint Omer από τη Γαλλία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου διαλόγου που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο στο Ωραιόκαστρο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με το δήμαρχο Detmold, Φρανκ Χίλκερ, και να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας ενός γερμανικού Δήμου, να έρθουν σε επαφή με τις δομές και τα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και με ένα παράδειγμα τοπικής ανάπτυξης επισκεπτόμενοι βιοτεχνία παραγωγής μακαρονιών που λειτουργεί στην περιοχή. Οι μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες ερχόμενοι πιο κοντά με τις αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας και ταυτότητας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία για μία σύντομη και ουσιαστική συνομιλία μεταξύ του Εντεταλμένου της ΕΓΣ, κ. Μπαρτόλ και του Δημάρχου Detmold, κ. Χίλκερ, όπου αναπτύχθηκαν οι τρόποι ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Ελλάδας και Γερμανίας.
Επίσης, οι δήμαρχοι των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, και Detmold, Φρανκ Χίλκερ, συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα για τους τρόπους συνέχισης της πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας τους.
Τα προγράμματα ανταλλαγών μαθητών, το μείζον ζήτημα της καθαριότητας σε ένα Δήμο, αλλά και η εφαρμογή της καινοτόμου «πράσινης αίθουσας» στα σχολεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής τους.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τη συνεργασία των δύο Δήμων, πιστή στις αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας και αλληλεγγύης και με στόχο τη διάδοση τους και στις νεότερες γενιές.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.