Δήλωση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου για την Αγία Σοφία

Δήλωση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου για την Αγία Σοφία

Θέση κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί διατύπωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι αυτή θα υιοθετηθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου κατά την προσεχή του σύγκληση την ερχόμενη Τετάρτη.
«Εδώ και πολύ καιρό, έχουμε γίνει μάρτυρες της σκλήρυνσης της στάσης της Τουρκίας και της εντατικοποίησης της επιθετικότητάς της προς τη χώρα μας και τα εθνικά της συμφέροντα.
Με ιθύνοντα νου τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, βλέπουμε τη γειτονική χώρα να πορεύεται με τρόπο άκρως προκλητικό τόσο σε επίπεδο περιφερειακό, όσο και σε επίπεδο διεθνές, επιδιώκοντας να αναδιαμορφώσει τους συσχετισμούς ισχύος προς όφελός της και εις βάρος της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες είδαμε:
Τη ραγδαία αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας.
Τη συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ από την Κύπρο.
Την χωρίς κανένα πρόσχημα συντονισμένη απόπειρα του τουρκικού κράτους να ωθήσει κύματα μεταναστών και προσφύγων από τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο και μάλιστα σε κοινή πανευρωπαϊκή θέα προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη.
Την υπογραφή μιας εξωφρενικής και ενάντιας προς το Διεθνές Δίκαιο «συμφωνίας» με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία προβλέπει οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ με τη Λιβύη, παρακάμπτοντας τα ελληνικά νησιά που παρεμβάλλονται μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτές οι επιθετικές ενέργειες σηματοδοτούν την επιδίωξη του Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε μια αναθεωρητική περιφερειακή δύναμη, με εργαλεία των ακραίο εθνικισμό και την ολοκληρωτική στροφή από την κοσμική παρακαταθήκη του κεμαλισμού στον καθαρό ισλαμισμό.
Η με προεδρικό διάταγμα μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έρχεται να επικυρώσει αυτήν ακριβώς τη στροφή της Τουρκίας προς τον ισλαμισμό σε βάρος της χώρας μας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης.
Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο σημαντικότατο έμβλημα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ευρώπης και μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, καθώς είναι ενταγμένο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κατόπιν όλων των παραπάνω:
Θέλω να εκφράσω την πλήρη εναντίωσή μου στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας και καλώ κάθε αρμόδιο φορέα να πράξει τα πάντα, προκειμένου να ασκηθεί πολιτική, οικονομική και διπλωματική ευρωπαϊκή και διεθνής πίεση στην Τουρκία, ώστε να ακυρωθεί αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, η οποία προσβάλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.