Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές απο τον Δ. Ωραιοκάστρου, το Συμβούλιο Νέων και το «Φιλότεχνον»

Δ. Ωραιοκάστρου, Συμβούλιο Νέων και «Φιλότεχνον» διοργανώνουν διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου και η Λέσχη Πολιτισμού «Φιλότεχνον» ανακοινώνουν τη διενέργεια του πρωτότυπου διαγωνισμού ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ωραιοκάστρου με θέμα «Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και εγώ». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Ωραιοκάστρου, ώστε η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει τρόπος ζωής.

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες θέσπισαν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, για να γίνει ο πλανήτης μας ένα καλύτερο μέρος. Σε αυτή τη βάση το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου διοργανώνει τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, «οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων».

«Ως νέοι νιώθουμε την ευθύνη να προσφέρουμε στoν Δήμο μας και να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση του τόπου μας. Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον διαγωνισμό ζωγραφικής, ώστε τα παιδιά και οι νέοι του τόπου να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους με γνώμονα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ενόσω καλλιεργούν τη δημιουργικότητα τους», τονίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου.

Μέσω του διαγωνισμού ζωγραφικής τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, αλλά και να οραματιστούν έναν πλανήτη πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο υγιή, πιο ειρηνικό.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ωραιοκάστρου, με ένα μόνο ατομικό, πρωτότυπο έργο, εμπνευσμένο από έναν από τους 17 στόχους, το οποίο θα κατατεθεί στο σχολείο τους μέχρι την 21η Μαρτίου 2024. Συνδιοργανωτές της δράσης μαζί με το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου είναι ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Λέσχη Πολιτισμού «Φιλότεχνον», που εξειδικεύεται στην εκμάθηση ζωγραφικής σε παιδιά και εφήβους.

Μετά τη λήξη του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί έκθεση όλων των συμμετοχών και τελετή βράβευσης  σε χώρο του Δήμου Ωραιοκάστρου την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024.

Επιπρόσθετα, κατά την ημέρα της έκθεσης, το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου θα δημιουργήσει ένα «στρογγυλό τραπέζι» με τη συμμετοχή ειδικών από τους χώρους του πολιτισμού και του περιβάλλοντος και νέους, με αφορμή τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της αμφίδρομης ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων θα μπορέσουν οι νέοι ελεύθερα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ακούσουν τις απόψεις των ειδικών, αλλά και να συζητήσουν πάνω σε αυτούς τους 17 άξονες, που έχουν θεσπιστεί απλά για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου στο Facebook (https://www.facebook.com/youthcounciloraiokastro), όπου θα αναρτηθούν υλικό σχετικά με τους 17 στόχους βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και οι κανόνες συμμετοχής στο Διαγωνισμό.

Ακολουθούν οι κανόνες συμμετοχής στο Διαγωνισμό:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: ΟΙ 17 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΕΓΩ

(19/02/2024-21/03/2024)

Α. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλων των σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
  • Προσκαλούνται οι μαθητές/-τριες να δημιουργήσουν μόνο μια πρωτότυπη ζωγραφική δημιουργία (ατομική, όχι ομαδική), την οποία θα υποβάλουν πριν τη λήξη του διαγωνισμού στη διεύθυνση του σχολείου τους/ ή στον αρμόδιο εκπαιδευτικό.
  • Η επιλογή των υλικών από τους/τις συμμετέχοντες/ -ουσες είναι ελεύθερη.
  • Κάθε φύλλο σχεδίασης δύναται να είναι σε διαστάσεις χαρτιού Α4 ή Α3.
  • Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, αποκλειστικά σχεδιασμένα στο χέρι από τον ίδιο τον μαθητή χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φωτογραφίες, εκτυπώσεις ή αντιγραφές όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.
  • H κάθε δημιουργία θα πρέπει να φέρει μόνο στο πίσω μέρος του φύλλου σχεδίασης τα παρακάτω στοιχεία:

α) Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας και τάξη φοίτησης

β) Τηλέφωνο επικοινωνίας με τον/την μαθητή/μαθήτρια ή τον/την κηδεμόνα του

γ) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του/της μαθητή/μαθήτριας ή του/της κηδεμόνα του

δ) Όνομα σχολείου και περιοχή

ε) Αριθμός του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης στον οποίο βασίστηκαν για τη δημιουργία του έργου τους.

  • Τα σχολεία παρακαλούνται να παραδώσουν τα έργα σε κλειστό φάκελο που να φέρει το όνομα του σχολείου, και λίστα με τον αριθμό των συμμετοχών, το ονοματεπώνυμο, την ηλικία το τηλέφωνο επικοινωνίας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κάθε συμμετέχοντα.
  • Η έναρξη του διαγωνισμού είναι η 22η Φεβρουαρίου και η λήξη η 21η Μαρτίου 2024 (19/02-21/03/2024). Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας καμία συμμετοχή δε θα γίνεται δεκτή.
  • Τα έργα των μαθητών θα συλλεχτούν από τον χώρο του σχολείου από εκπρόσωπο του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου και του Δήμου Ωραιοκάστρου μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

Β. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

  • Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο έργο εμπνευσμένο από τους δεκαεφτά (17) στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, τι αυτοί πρεσβεύουν, τον τρόπο επίτευξης τους ή το περιβάλλον/ τον κόσμο μετά την επιτυχία/αποτυχία επίτευξης τους. Μπορούν να αξιοποιήσουν έναν μόνο από τους δεκαεπτά στόχους για τη δημιουργία τους.
  • Τα έργα θα ταξινομηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση τις ακόλουθες ηλικιακές ομάδες:

o Α’ – Γ’ Δημοτικού

o Δ’ -ΣΤ’ Δημοτικού

o Α’ – Γ’ Γυμνασίου

o Α’ – Γ’ Λυκείου

  • Τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετοχών, είναι τα εξής:

o Η συνάφεια με το θέμα

o Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία

o Αρτιότητα

o Μήνυμα και βαθμός απήχησής του.

Γ. ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού, τα έργα όλων των συμμετεχόντων θα εκτεθούν στα πλαίσια μιας έκθεσης που θα διοργανώσει το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει και η αξιολόγηση των έργων. Πιο συγκεκριμένα, θα βραβευτούν τα διακριθέντα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία, που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού. Πιστοποιητικά συμμετοχής θα διανεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα διακριθέντα έργα θα αξιοποιηθούν από το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου σε επόμενες δράσεις, στο πλαίσιο της θεματικής «Βιώσιμη Ανάπτυξη: οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ» με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών τους.

Εφόσον το επιθυμούν οι συμμετέχοντες μετά τη λήξη του διαγωνισμού μπορούν να τους επιστραφούν τα πρωτότυπα των έργων τους.

Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Συμβούλιο Νέων Ωραιοκάστρου στο email: [email protected] .

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.