Διαδρομή στο σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, βίντεο 

Διαδρομή στο σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, βίντεο

Στην Ανατολική πλευρά του Ολύμπου , στα 900 μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο στο δρόμο για τα Πριόνια, βρίσκεται η παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία την μονή θα πραγματοποιήσουμε την διαδρομή με προορισμό το Άγιο σπήλαιο.

Το μονοπάτι που ακολουθούμε ξεκινάει έξω από την παλαιά μονή Αγίου Διονυσίου και έχει αρχικά κατηφορική κλίση, ενώ σε σημεία είναι διαμορφωμένα σκαλιά στο χώμα. Όσο προχωράμε τόσο η βλάστηση γίνεται πυκνή και πλούσια.

Έπειτα, αφού πάψει να έχει κατηφορική πορεία, συναντάμε το μονοπάτι που συνδέει τα Πριόνια με το Λιτόχωρο και αποτελεί τμήμα της διαδρομής Ε4. Από το σημείο αυτό κινούμαστε πλέον παράλληλα με την κοίτη του Ενιπέα και έπειτα από λίγο το μονοπάτι μας οδηγεί σε μία ξύλινη γέφυρα όπου μας περνάει στην απέναντι όχθη του ποταμού.

Το μονοπάτι πλέον έχει ανηφορική πορεία και κινούμαστε ψηλότερα και παράλληλα με την κοίτη του Ενιπέα. Μετά από πορεία 20 λεπτών περίπου έχουμε φτάσει στο σημείο οπού μπορούμε να αντικρίσουμε το εντυπωσιακό Άγιο σπήλαιο, το σπήλαιο στο οποίο ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος.

Κατεβαίνοντας λοιπόν τα σκαλοπάτια προσεγγίζουμε το σπήλαιο που είναι μία ευρύχωρη βραχοσκεπή με το αγίασμα , τη πηγή που αναβλύζει από το βράχο και μία μονόχωρη εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και ακριβώς δίπλα της βρίσκεται το ασκητήριο του Αγίου Διονυσίου.

Όλη η διαδρομή χαρακτηρίζεται από πυκνή και πλούσια βλάστηση καθώς υπάρχει πληθώρα από πλατύφυλλα φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα τα οποία προσφέρουν σκιά στον πεζοπόρο σε όλη την διάρκεια της διαδρομής.  Επίσης το στοιχείο του νερού είναι πολύ έντονο καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού είναι παράλληλα και κοντά στον  Ενιπέα.

Το μονοπάτι διαθέτει αρκετές διακλαδώσεις οι οποίες καταλήγουν στις όχθες του ποταμού. Εκεί ο περιηγητής έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει και να θαυμάσει από κοντά μικρούς καταρράκτες αλλά και μικρές βάθρες που σχηματίζονται.

Η διαδρομή παλαιά μονή Άγιου Διονυσίου – Άγιο σπήλαιο είναι χαρακτηριστική της φυσικής ομορφιάς που συναντάμε στη χαμηλότερη ζώνη του Ολύμπου, καθώς συνδυάζει την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά του Ενιπέα. Είναι ιδανική για λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους διότι δεν διαθέτει απότομες κλίσεις ενώ το υψόμετρο όλης της διαδρομής δεν είναι μεγάλο.

Η διαδρομή παλαιά μονή Αγίου Διονυσίου – Άγιο σπήλαιο είναι μια από τις πολλές που διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο περιηγητής στον Όλυμπο και να τον ανταμείψει. Το κυρίαρχο αίσθημα που σου προξενεί το μοναδικό και ιδιαίτερο τοπίο είναι της ηρεμίας και της γαλήνης.

Το Ελληνικό κέντρο παρατήρησης έκανε την διαδρομή και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με την πορεία μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.