Διοίκηση σε περίοδο “κρίσης”…διαφορετική σκέψη

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΄΄ ΚΡΙΣΗΣ ΄΄…….. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Το άρθρο αυτό αποφάσισα να το γράψω σήμερα , την εποχή της ΄΄ κρίσης ΄΄ τόσο στον οικονομικό , όσο και στον πολιτικό τομέα . Η κρίση αυτή δημιούργησε αγωνίες και φόβους σε εκατομμύρια ανθρώπους και επέφερε την χειρότερη περίοδο κάμψης της οικονομικής δραστηριότητος , διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα ήταν δυνατή η βελτίωση της διαχείρισης των κίνδυνων , με αποτέλεσμα το τέλος των κυκλικών διακυμάνσεων της οικονομίας .

Η τρέχουσα κρίση έφερε στο φως θεμελιώδεις αδυναμίες , συνέπεια των οποίων είναι η ταυτόχρονη κατάρρευση της δυνατότητας εγγύησης της αέναης συσσώρευσης κεφαλαίου και των πολιτικών δομών που συγκρατούσαν τις ΄΄ επικίνδυνες μάζες ΄΄. Στοχεύοντας λοιπόν στην αναμόρφωση του υπάρχοντος συστήματος και λαμβάνοντας υπ όψιν ότι αυτή θα είναι η κύρια τάση τα χρόνια που έρχονται χρειάζεται ΛΥΣΗ .

Θα τολμούσα να εκφράσω την άποψη ότι η ΄΄ λύση ΄΄ είναι αντικείμενο των θεσμών της εκτελεστικής λειτουργίας του κράτους ( του δήμου σε οτι αφορά τοπικό επίπεδο ) , δηλαδή η μετατροπή της θέλησης του λαού ( δημοτών ) σε πρακτικά αποτελέσματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών ( δημοτών ) . Αυτό είναι πραγματοποιήσιμο με την ανάπτυξη ενός ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ στον οποίον 1 ) θα κυριαρχεί ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ , η ανάπτυξη ΜΟΝΙΜΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ , και η ανάπτυξη μιας γραφειοκρατίας ικανής να ανταποκρίνεται στις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ , 2 ) θα έχει κεντρικό στόχο τον ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και 3 ) θα επικεντρώνεται στην δημιουργία δέσμης διαδικασιών προς την κινητοποίηση των πόρων , ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και βελτίωσης της ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ .

Σε περίοδο ΄΄ κρίσης ΄΄ λοιπόν η διοίκηση της κυβέρνησης ( σε κρατικό η δημοτικό επίπεδο ) πρέπει να έχει στόχο την σωστή ανάπτυξη του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας σε ένα δημοκρατικό κράτος ( δήμο ) και την υλοποίηση των κυβερνητικών ( δημοτικών ) πολιτικών . Η εμμονή των εκάστοτε διοικήσεων μέχρι και ως σήμερα ( κρατικού η δημοτικού επιπέδου ) και των μελών τους σε πεπαλαιωμένες αντιλήψεις για τον ρόλο τους , έχουν οδηγήσει στην σημερινή δύσκολη κατάσταση και στην αδυναμία του πολιτικού κόσμου να κατανοήσει τα αίτια για τα σημερινά αδιέξοδα .

Δημήτριος Μαπίτσιος

Εκεινοι που είναι τοσο τρελοι , ώστε να πιστευουν ότι μπορουν να αλλαξουν τον κοσμο , είναι εκεινοι που τον αλλαζουν . ( Διαφημιση ΄΄ Think Different / Σκεψου Διαφορετικα ΄΄ της Apple / Steve Jobs )
Μαπίτσιος,mapitsios

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.