Δύναμη Δημιουργίας “Ζητάμε Ισονομία”

Ζητάμε Ισονομία
Μετά τη συνάντηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης μας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Ανανιάδη και τα όσα συγκλονιστικά ακούστηκαν για το χειρισμό και τον τρόπο επιλογής των σχολείων που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των προσφύγων, είχαμε δύο επιλογές: Η πρώτη ήταν να αποκαλύψουμε όσα ακούσαμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μεγάλης έντασης στην κοινωνία μας, και η δεύτερη να προχωρήσουμε σε μία ψύχραιμη και δεικτική ανακοίνωση η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου να καταλάβουν το λάθος τους και να επανορθώσουν προς όφελος όλων των γονέων και των μαθητών. Εμείς επιλέξαμε τη δεύτερη και περιμέναμε να υπάρξει κάποια αντίδραση προς αυτή την κατεύθυνση εν’ όψει και της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, του κ. Ανανιάδη και του κ. Αγγελόπουλου με τα προεδρεία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που «επιλέχτηκαν» να δεχτούν τα προσφυγόπουλα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης ήταν τραγικά. Αυτό που μας προβλημάτισε ακόμα περισσότερο ήταν που αυτά τα αποτελέσματα αποθράσυναν ακόμη περισσότερο τους πρωταγωνιστές και υπαίτιους αυτής της παρεκτροπής. Έτσι, αφού τους δώσαμε αυτή την ευκαιρία για να προλάβουμε την αγανάκτηση του κόσμου και δεν την εκμεταλλεύτηκαν, είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους πολίτες για την εικόνα που αποκομίσαμε.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις εύλογες απορίες μας (όπως και όλων των πολιτών) μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και του δημάρχου Ωραιοκάστρου για την παράδοξη επιλογή των σχολείων που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των προσφύγων και τη μη τήρηση των προϋποθέσεων επιλογής που είχαν τεθεί από τους ίδιους. Τους τονίσαμε ότι είναι τουλάχιστον λυπηρό η επίσημη πολιτεία να μην τηρεί τους κανόνες τους οποίους η ίδια έχει θεσπίσει και να δημιουργεί το αίσθημα της παρασκηνιακής συναλλαγής του επίσημου κράτους με οποιονδήποτε απειλεί και παροτρύνει σε έκνομες ενέργειες, καθιστώντας το αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμα της ισονομίας και της ασφάλειας εν αμφιβόλω. Τους εξηγήσαμε ότι με αυτούς τους χειρισμούς πέτυχαν ισχυρό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας που προσδιορίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που χαρακτηρίζονται για τη μετριοπάθεια και την κατανόηση τους στις ανάγκες του συνόλου και την αδυναμία του συνανθρώπου από όπου και αν προέρχεται, αλλά κυρίως σέβονται και υπακούουν τους νόμους της πολιτείας και τους κανόνες της κοινής λογικής.
Προσκομίσαμε στη συζήτηση πλήθος δημοσιευμάτων που αποδείκνυαν τις ανησυχίες μας και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε έκρηξη. Τους ενημερώσαμε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή 22 Γενάρη στην κοπή πίτας του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου, είπε ότι υπεύθυνο για την επιλογή του 1ου Δημοτικού Μελισσοχωρίου ήταν το ίδιο το σχολείο επειδή δεν του έστειλε επιστολή, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει από τα σχολεία, για το αν επιθυμούν ή όχι παιδιά μεταναστών (την εποχή που ο ίδιος στον ίδιο χώρο δήλωνε «Νόμιμο δεν υπάρχει»). Σε επίμονες ερωτήσεις μας πως κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιλογή των σχολείων παραβιάζοντας το βασικό όρο της απόστασης που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν και αν σε αυτή την υπόδειξη συμμετείχε κάποιος άλλος, φάνηκε ξεκάθαρα από τις απαντήσεις τους ότι πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο δήμαρχος και η επιλογή των σχολείων έγινε σε συνεννόηση και συνεργασία μαζί του. Στη συνέχεια τους τονίσαμε πως οφείλουν να τηρούν τη νομιμότητα και την ισονομία απέναντι σε όλα τα σχολεία και σε όλους τους γονείς χωρίς εξαιρέσεις και δεν πρέπει να συμμετέχουν ή να αποδέχονται παρασκηνιακές πιέσεις για παρεκκλίσεις από κανέναν και για οποιονδήποτε λόγο.
Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δοκιμάζει την κοινωνία μας, ζητάμε από τη διοίκηση να πάψει να παίζει με τη φωτιά για μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις τοπικιστικού και πελατειακού χαρακτήρα και από την επίσημη πολιτεία να διαφυλάξει τις διαδικασίες που η ίδια έχει θεσπίσει. Οι πολίτες μπορούν να δεχτούν δύσκολες αποφάσεις της πολιτείας, ακόμα και όταν δεν συμφωνούν, αρκεί να νιώθουν ότι τηρούνται τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις χωρίς εξαιρέσεις για όλους.
IMG_7416
Από το Γραφείο Τύπου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.