Δύναμη Δημιουργίας “Όταν η αλήθεια για το νερό ενοχλεί”

Δελτίο τύπου
Papakonstantinou,Παπακωνσταντίνου δύναμη δημιουργίας νέα προταση
Όταν η αλήθεια για το νερό ενοχλεί

Έχουν πάψει εδώ και καιρό να απασχολούν τους δημότες Ωραιοκάστρου και δη της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας, οι βαρύγδουπες και μεγαλεπήβολες δηλώσεις του κ. Γαβότση, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα την οποία ζουν. Τις έχουν κατατάξει στη σφαίρα της υπερβολής. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Γαβότσης δε μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του και προσπαθεί με κινήσεις εντυπωσιασμού να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Και αν αυτό το καταφέρνει κάποιες φορές δε μπορεί να το πετυχαίνει συνέχεια. Γι’ αυτό λοιπόν βιάζεται, και αντί να αποδεχτεί τα λάθη του και την ασυνέχεια των λόγων του, εκτίθεται όλο και περισσότερο με νέες ανακρίβειες και αοριστολογίες, έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο και σκοπό να μπερδέψει τους ελάχιστα ενημερωμένους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με λεπτομέρεια θέματα που ακόμα και ο ίδιος, λόγω έλλειψης συγκέντρωσης και χρόνου ενασχόλησης με το ρόλο του δημάρχου που του έχει ανατεθεί, τα έχει συγκεχυμένα μέσα στο μυαλό του.

Εμείς λοιπόν ως ελάσσονα αντιπολίτευση, αποφασίσαμε μετά από μία περίοδο ανοχής και καλής πίστης, να ερευνάμε σε βάθος όλα τα σημαντικά θέματα που ταλαιπωρούν τους δημότες του τόπου μας και να μην επαναπαυόμαστε στις αόριστες και πολλές φορές εξαιρετικά ελλιπείς και ακαταλαβίστικες ενημερώσεις του δημάρχου. Έτσι πέρα από τον τακτικό έλεγχο και την κριτική που ασκούμε συνεχώς στο δημοτικό συμβούλιο, τις επιτροπές και την εν γένει λειτουργία του δήμου, προχωράμε ταυτόχρονα σε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, προϊσταμένους επιτροπών, ακόμα και γιατί όχι με υπουργούς, προκειμένου να μεταφέρουμε την πραγματική διάσταση των θεμάτων που μας απασχολούν, σε ανθρώπους οι οποίοι δεν εμπλέκονται άμεσα με την «πολιτική» σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να μας δώσουν την αληθινή εικόνα της κατάστασης σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τον τόπο μας.

Με αυτό τον τρόπο και έχοντας χάσει κάθε εμπιστοσύνη, αποφεύγουμε τον παραμορφωτικό φακό που είχε βάλει ο δήμαρχος έχοντας το προνόμιο της αποκλειστικής πληροφόρησης, πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στις πηγές των αποφάσεων και της ενημέρωσης και κάνουμε συναντήσεις με τους ανθρώπους αυτούς που χειρίζονται και διεκπεραιώνουν σχέδια και αποφάσεις που επηρεάζουν την εξέλιξη του τόπου μας και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Έτσι ζητήσαμε από τον κ. Κρεστενίτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ και καθηγητή του ΑΠΘ, να συναντηθούμε μαζί του. Αυτός από την πλευρά του πολύ ευγενικά δέχθηκε να μας συναντήσει και να μας ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού των έργων αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης του Ωραιοκάστρου και της δυνατότητας παροχής καθαρού νερού απαλλαγμένου από νιτρικά και κολοβακτηρίδια στη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας, σύμφωνα με τις εδώ και πολλά χρόνια εξαγγελίες του δημάρχου. Από αυτή τη συνάντηση μεταφέραμε με απόλυτη ακρίβεια σε δελτίο τύπου τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας, και που εκθέτουν (για άλλη μία φορά) ανεπανόρθωτα τον κ. Γαβότση. Την επόμενη μέρα, προφανώς σε κατάσταση πανικού και με ύφος και εκφράσεις που δε συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που επιθυμεί η κοινωνία, ο κ. Γαβότσης εξέδωσε δελτίο τύπου που αναφέρει ότι ο κ. Κρεστενίτης μας διαψεύδει για όλα όσα αναφέραμε. Θέλουμε λοιπόν να ρωτήσουμε τον κ. Γαβότση να μας απαντήσει με κάθε λεπτομέρεια σε τι μας διαψεύδει ο κ. Κρεστενίτης. Και για να τον διευκολύνουμε του παραθέτουμε ένα προς ένα τα ζητήματα που συζητήσαμε και καταγράφονται αναλυτικά στο δικό μας δελτίο τύπου, το οποίο όπως πάντα είχε σκοπό την αποτύπωση της πραγματικότητας που επιβάλλεται να γνωρίζουν οι πολίτες.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΓΔΟΝΙΑ

Τι μας είπε ο κ. Κρεστενίτης: Σήμερα ακόμα και αν είχε συνδεθεί το δίκτυο ύδρευσης του Ωραιοκάστρου με αυτό του Μελισσοχωρίου η ΕΥΑΘ δεν έχει τις ποσότητες νερού που ζητάει ο Δήμος Ωραιοκάστρου για τη Μυγδονία. Ακόμα και αν πούμε ότι η ΕΥΑΘ είχε αυτές τις ποσότητες νερού και με ένα μαγικό τρόπο είχε συνδεθεί το δίκτυο ύδρευσης του Ωραιοκάστρου με αυτό του Μελισσοχωρίου, και πάλι η ΕΥΑΘ δε θα άνοιγε τη στρόφιγγα για να δώσει ούτε ένα κυβικό νερό στο δήμο Ωραιοκάστρου αν δε γίνουν πρώτα οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στο δίκτυο ύδρευσης της Μυγδονίας και δεν πιστοποιηθούν από την ΕΥΑΘ. Το εύρος των εργασιών που πρέπει να γίνουν είναι σημαντικό. Δεν έχουμε ούτε ένα λίτρο νερού για πέταμα.

Τι έλεγε στην αρχή ο κ. Γαβότσης: Έχουμε έρθει σε συμφωνία με την ΕΥΑΘ να μας παρέχει 3.500 κυβικά την ημέρα για τη Μυγδονία γι’ αυτό και πρέπει να κατασκευάσουμε και τον αγωγό πυρόσβεσης για να συνδέσουμε το Ωραιόκαστρο με το Μελισσοχώρι.

Τι έλεγε μετά ο κ. Γαβότσης: Ζητήσαμε και πήραμε από την ΕΥΑΘ τις παλιές γεωτρήσεις του Ωραιοκάστρου για να τις λειτουργήσουμε και να δώσουμε 1.500 κυβικά νερό την ημέρα στη Μυγδονία. Τα υπόλοιπα 2.000 κυβικά που ζητήσαμε είναι για να καλύψουν τις ανάγκες του Ωραιοκάστρου!

Τι έλεγε στο τέλος ο κ. Γαβότσης (έπειτα από ερώτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αν έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός πυρόσβεσης Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου): Δεν έχει ολοκληρωθεί -μετά από 2 χρόνια!- ο αγωγός πυρόσβεσης, γιατί Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ωραιοκάστρου δεν έχει 10.000 ευρώ που χρειάζεται για να τελειώσει. Ελπίζουμε να τα βρούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να τον τελειώσουμε!

Δικό μας σχόλιο: Δηλαδή οι κάτοικοι της Μυγδονίας «δηλητηριάζονται» με νερό γεμάτο νιτρικά κάθε μέρα που περνάει, το οποίο δε χρησιμοποιείται ούτε για μαγείρεμα ούτε ακόμα και για πλύσιμο, επειδή η ΔΕΥΑΩ δεν έχει να διαθέσει 10.000 ευρώ; Όταν η ΔΕΥΑΩ και ο ίδιος ο Δήμος σκορπάει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεξιά και αριστερά; Ποιος χρηματοδοτεί τελικά τον αγωγό πυρόσβεσης που θα χρησιμοποιηθεί ως ύδρευσης; Ποιες είναι τελικά οι προτεραιότητες του δημάρχου και με ποια κριτήρια; Και συμπληρώνοντας, με βάση ποια μελέτη της ΔΕΥΑΩ αποφασίστηκε η επάρκεια της διατομής του σωλήνα πυρόσβεσης, όπως και η καταλληλόλητα του σημείου που θα συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης του Μελισσοχωρίου; Αυτή η μελέτη, αν υπάρχει, έγινε σε συνεργασία και με τη συναίνεση της ΕΥΑΘ; Είναι τελικά κατάλληλος ένας αγωγός πυρόσβεσης για να τροφοδοτήσει με καθαρό νερό ολόκληρη τη Μυγδονία;

Η ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

Τι μας είπε ο κ. Κρεστενίτης: Εδώ και ένα χρόνο ζητήσαμε από το Δήμο Ωραιοκάστρου να μας δώσει την έγκριση για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία δημοπράτησης των εργασιών, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση τους. Χωρίς να γνωρίζουμε γιατί, δεν είχαμε πάρει καμία απάντηση όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα που θα απαλλάξουν τους πολίτες του Ωραιοκάστρου από τις διακοπές νερού εξ αιτίας της ανεπάρκειας του υφιστάμενου δικτύου, όπως επίσης και η παροχή καθαρού νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Μυγδονίας. Εγώ για να βοηθήσω είπα στο δήμαρχο ότι προτίθεμαι να παρευρεθώ σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου για να ενημερώσω τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εργασιών και για το γεγονός ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, αλλά ποτέ δεν πήρα απάντηση.

Τι είπε ο κ. Γαβότσης στο πρόσφατο δελτίο τύπου του όσον αφορά την εγκληματική καθυστέρηση ενός χρόνου από την πλευρά του: Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι η μελέτη που γίνεται από την εταιρεία για την αναβάθμιση του δικτύου και τη βελτίωση ποιότητας και ποσότητας του νερού στην πόλη του Ωραιοκάστρου εντάσσεται στο master plan της εταιρείας και αναμένεται να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια να υλοποιηθεί.

Δικό μας σχόλιο: Με δυο λόγια… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Τι είπε ο κ. Γαβότσης για το ότι δεν προσκάλεσε τον κ. Κρεστενίτη (παρά την προσωπική επιθυμία του ίδιου του προέδρου της ΕΥΑΘ) προκειμένου να αποφύγει την πληρέστερη ενημέρωση του κόσμου: Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος παρουσίας του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΑΘ στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για το έργο του νερού της Μυγδονίας, γιατί πολύ απλά δεν έχει καμία σχέση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ μπορεί να μιλήσει αποκλειστικά και μόνο για το έργο της εταιρείας αναφορικά με την πόλη του Ωραιοκάστρου.

Δικό μας σχόλιο: Δηλαδή για να καταλάβουμε: Ο κ. Γιάννης Κρεστενίτης, καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας στον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (1987) και διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ (1974), που στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται οι υποβρύχιοι αγωγοί και τα παράκτια τεχνικά έργα, η παράκτια μηχανική, η φυσική ωκεανογραφία, η μεταφορά φερτών υλών και η δορυφορική ωκεανογραφία, ενδιαφέρεται να ενημερώσει ο ίδιος τους αιρετούς του ΔΣ και ο κ. Γαβότσης του απαντάει πως… δεν έχει καμία σχέση με το έργο της δημοτικής κοινότητας Μυγδονίας του δήμου Ωραιοκάστρου;

Δηλαδή με την ίδια λογική αν ήθελε να ενημερώσει μόνο τους αιρετούς του Ωραιοκάστρου και το δεχόταν ο κ. Γαβότσης, θα έπρεπε να βγάλει τους δημοτικούς συμβούλους από τη Μυγδονία (ή το αντίστροφο) εκτός της αίθουσας του ΔΣ διότι δεν θα τους αφορούσε;

Δική μας απορία: Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου «χωρούν» βουλευτές για χαιρετισμούς, πολιτευτές για ενημερώσεις, προτάσεις επιχειρηματιών για ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο του Ωραιοκάστρου, «απολογούμενοι» εργολάβοι για δρόμους που ανοίγουν με την καλή τους την καρδιά σε παροπλισμένα λατομεία κ.λπ., αλλά δε χωρούν επιστήμονες – πρόεδροι που θέλουν να ενημερώσουν για ένα έργο στο δήμο, που αφορά το ύψιστο αγαθό του πλανήτη; Το νερό; Γιατί άραγε;

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τι μας είπε ο κ. Κρεστενίτης: Το κόστος εργασιών αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης του Ωραιοκάστρου που θα αλλάξει και θα βελτιώσει τη δομή και την αρχιτεκτονική της λειτουργίας του προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί για να μπορέσει, αφ’ ενός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της δημοτικής ενότητας του Ωραιοκάστρου μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαρροές και τις διακοπές νερού από βλάβες, και αφ’ ετέρου να μπορέσει να τροφοδοτήσει και το δίκτυο της Μυγδονίας που ζητάει ο Δήμος Ωραιοκάστρου, είναι 7.000.000 με 8.000.000 ευρώ. Το δε εκτιμώμενο κόστος διασύνδεσης με Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου αγωγό κατάλληλης διατομής είναι 400.000 με 500.000 ευρώ και δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα καλύψει το κόστος, η ΕΥΑΘ ή ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Τα έργα θα διαρκέσουν μαζί με τις διαδικασίες δημοπράτησης τουλάχιστον 3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

Τι είπε ο κ. Γαβότσης στο δημοτικό συμβούλιο μετά από δική μας επίκαιρη ερώτηση για το κόστος των εργασιών αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης Ωραιοκάστρου και έπειτα από την κατά δήλωση του ενημέρωση που είχε από την ΕΥΑΘ: Το κόστος των εργασιών για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης του Ωραιοκάστρου είναι 5.000.000 ευρώ και το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.

Δικό μας σχόλιο: Ευσεβείς πόθοι του κ. Γαβότση ο οποίος ευθύνεται για την καθυστέρηση, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Φυσικά για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος του αγωγού διασύνδεσης δεν είπε κουβέντα.

Τι είπε ο κ. Γαβότσης στο δελτίο τύπου του: Ο δήμαρχος δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των εργασιών της ΕΥΑΘ, καθώς αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Δικό μας σχόλιο: Βέβαια πριν από περίπου ένα μήνα, είχαμε κάνει την ίδια ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και σωστά θεώρησε πως ήταν υποχρέωση του να γνωρίζει. Σήμερα ξαφνικά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό δηλώνει αναρμόδιος. Πολιτική σκοπιμότητα, ή ακόμα χειρότερα, άγνοια;

Αλλά πόσο αναρμόδιος μπορεί να δηλώνει ένας δήμαρχος όταν στον τόπο του οι πολίτες του πίνουν χρόνια ολόκληρα νερό δηλητήριο, γεμάτο νιτρικά και κολοβακτηρίδια; Πόσο αναρμόδιος μπορεί να δηλώνει ένας δήμαρχος όταν στον τόπο του πρόκειται να γίνουν έργα εκατομμυρίων ευρώ που θα επηρεάσουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια, όσον αφορά τις εκσκαφές στους δρόμους για τους νέους αγωγούς, αλλά και την κατασκευή τεσσάρων δεξαμενών δίπλα σε ανοιχτά γήπεδα, παιδικές χαρές και μέσα σε άλση; Αυτή την απάντηση βέβαια μόνο ο κ. Γαβότσης θα μπορούσε να τη δώσει.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ 4 ΝΕΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Τι μας είπε ο κ. Κρεστενίτης: Έχουν επιλεγεί από τους μηχανικούς της ΕΥΑΘ 4 σημεία εντός της οικιστικής περιοχής του Ωραιοκάστρου όπου θα κατασκευαστούν νέες δεξαμενές που θα ενισχύσουν το δίκτυο ύδρευσης, έτσι ώστε σε περιπτώσεις βλαβών ει δυνατόν να μη διακόπτεται η υδροδότηση και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατασκευή αυτών των δεξαμενών θα βοηθήσει στον εξ ορθολογισμό της διανομής του νερού χωρίζοντας το Ωραιόκαστρο σε 4 γεωγραφικές ενότητες. Η πρώτη δεξαμενή θα κατασκευαστεί στη θέση Βουναλάκι (Παρεκκλήσι Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), στο Παλαιόκαστρο στο χώρο πρασίνου δίπλα από το σημείο που γίνεται η Λαϊκή, στο Άλσος της Γαλήνης απέναντι από την εκκλησία στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το ξύλινο κιόσκι, και στο Ωραιόκαστρο στο χώρο πρασίνου δίπλα από το ρέμα στην οδό Τσαφαρίδη. Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει στην ΕΥΑΘ την ευχέρεια μετά την υλοποίηση του έργου να παρέχει και στη Μυγδονία τις απαραίτητες ποσότητες καθαρού νερού που της έχουν ζητηθεί.

(Ακολουθούν σημεία διάλογου με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ)

Τι ρωτήσαμε εμείς τον κ. Κρεστενίτη: Ζητήσαμε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ωραιοκάστρου να μας δώσει τα σχέδια εγκατάστασης των δεξαμενών και διαπιστώσαμε ότι στην περιοχή Βουναλάκι (Παρεκκλήσι Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) ο χώρος που επιλέχθηκε είναι αυτός της παιδικής χαράς, η οποία και θα πρέπει να καταστραφεί. Δε θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ένα άλλο σημείο που δε θα καταστρέψει ούτε την παιδική χαρά, αλλά ούτε και το παραπλήσιο γήπεδο μπάσκετ;

Απάντηση του κ. Κρεστενίτη: Η δική μας η πρόταση δεν ήταν στο χώρο που βρίσκεται η παιδική χαρά αλλά στον παραπλήσιο χώρο ο οποίος είναι ελεύθερος και χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής ως πάρκινγκ αυτοκινήτων. Αυτά τα σχέδια που έχετε στα χέρια σας μπορεί να είναι η πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, δεν είναι όμως η δική μας.

Τοποθέτηση δική μας προς τον κ. Κρεστενίτη: Αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να είναι υπόγειες οι δεξαμενές για να μη προσβάλλουν την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, γιατί θα βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές και θα καταλάβουν ελεύθερους σήμερα χώρους πρασίνου. Επίσης θα πρέπει να είναι υπόγειες και για να μη δημιουργούν θόρυβο από τη λειτουργία τους και για να μην ενοχλούν τις παρακείμενες κατοικίες.

Απάντηση του κ. Κρεστενίτη: Βεβαίως θα είναι υπόγειες και δε θα είναι ορατές, ούτε θα ακούγεται η λειτουργία τους.

Τοποθέτηση δική μας προς τον κ. Κρεστενίτη: Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να ζητήσουμε εξ ονόματος των κατοίκων του Ωραιοκάστρου στα σημεία που θα γίνουν οι δεξαμενές να κατασκευάσετε, ως αντιπαροχή για την ταλαιπωρία που θα υποστούν, παιδικές χαρές στις οροφές τους στις τρεις από αυτές και ένα υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων (όπως είναι σήμερα στην περιοχή Βουναλάκι) στην τέταρτη, έτσι ώστε να δείξετε το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΥΑΘ και την εταιρική κοινωνική ευθύνη που πρέπει να έχει μια δημόσια επιχείρηση. Αυτή θα ήταν και μία καλή κίνηση για να εξασφαλίσετε και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για τις εργασίες που θα πραγματοποιήσετε. Άλλωστε σε ένα έργο τόσων εκατομμυρίων ευρώ το κόστος αυτών των ανταποδοτικών παροχών είναι ελάχιστο.

Απάντηση του κ. Κρεστενίτη: Πάντα μας ενδιαφέρει να διατηρούμε άριστες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες που εξυπηρετούμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αντιμετωπίζω την πρόταση σας με θετική διάθεση και πολύ σύντομα θα σας απαντήσω.

………

Τι είπε στο δικό του δελτίο τύπου ο κ. Γαβότσης: Αναφορικά με τα ανταποδοτικά οφέλη που αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου για κατασκευή παιδικών χαρών και πάρκινγκ (με δαπάνη της ΕΥΑΘ), που αφορά τις προοπτικές αξιοποίησης των χώρων που ζητά για να στήσει τις δεξαμενές, η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει ήδη δεσμευτεί στη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση ότι τα ανταποδοτικά οφέλη θα αφορούν την πολύπαθη βιομηχανική περιοχή της Νεοχωρούδας. Άλλωστε η κατασκευή των παιδικών χαρών έχει δρομολογηθεί από πλευράς διοίκησης και έχουν ήδη κατασκευαστεί οι πρώτες.

Δικό μας σχόλιο: Εδώ ταιριάζει κάτι παραπάνω από γάντι η έκφραση «Τρικυμία εν κρανίω» που χρησιμοποίησε στο δικό του δελτίο τύπου κρίνοντας «εξ ιδίων τα αλλότρια». Εμείς, μαζί με τους κατοίκους των περιοχών του Ωραιοκάστρου που θα κατασκευαστούν οι δεξαμενές, θέλουμε να τον ρωτήσουμε: με ποια λογική θα πρέπει η «καταστροφή» κάποιων κοινόχρηστων χώρων, η ενόχληση, η αλλαγή στην καθημερινότητα και ίσως η μείωση αξιών στα ακίνητα τους που θα υποστούν συγκεκριμένοι κάτοικοι και πολίτες περιοχών του Ωραιοκάστρου, να δημιουργήσει ανταποδοτικά οφέλη αλλού; Τα ανταποδοτικά οφέλη λέγονται ανταποδοτικά κ. Γαβότση γιατί κατευθύνονται και αφορούν αυτούς οι οποίοι υφίστανται ζημιά και ταλαιπωρία και όχι κάποιους άλλους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις περιοχές αυτές. Είμαστε σίγουροι πως και οι υπεύθυνοι της ΕΥΑΘ θα αντιληφθούν τον παραλογισμό της πρότασης του κ. Γαβότση, ο οποίος όφειλε και οφείλει να τη διατυπώσει δημόσια. Πείτε μας κ. Γαβότση, ποια είναι αυτά τα ανταποδοτικά στα οποία αναφέρεστε και στα οποία αναγκαστήκατε να αναφερθείτε έπειτα από το δικό μας δελτίο τύπου; Ποιες είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήσατε και ποιο το περιεχόμενο αυτών; Τόσο για την πολύπαθη βιομηχανική περιοχή της Νεοχωρούδας, όσο και για όλες τις άλλες πολύπαθες περιοχές του Δήμου μας, υπεύθυνος είστε κυρίως εσείς, έπειτα μάλιστα από 11 και πλέον χρόνια δημαρχίας σας. Οφείλετε λοιπόν να αποκαταστήσετε όλες τις ελλείψεις, τις κακοτεχνίες και τις ζημίες από τους ανταποδοτικούς φόρους που εισπράττετε, τους οποίους φροντίσατε και να αυξήσετε φέτος κατά 33%, και όχι από τα ανταποδοτικά οφέλη που θέλει να προσφέρει η ΕΥΑΘ στοχευμένα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΥΑΘ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ερώτησή μας προς τον κ. Κρεστενίτη: Έχει ζητήσει η διοίκηση του Δήμου τη διασύνδεση του δικτύου της ΕΥΑΘ με αυτό της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας για να προμηθευτεί και εκεί καθαρό νερό και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κολοβακτηριδίων αλλά και των νιτρικών σε ορισμένες περιοχές;

Τι μας απάντησε ο κ. Κρεστενίτης: Δεν έχει διατυπωθεί ποτέ κανένα τέτοιο αίτημα από το Δήμο Ωραιοκάστρου προς την ΕΥΑΘ.

Δικό μας σχόλιο: Ουδέν σχόλιο!

……..

Επιμένουμε στην αλήθεια

Τα όσα διημείφθησαν σε αυτή την εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση μεταφέρθηκαν με απόλυτη ακρίβεια στο δελτίο τύπου της «Δύναμη Δημιουργίας- Νέα Πρόταση», στο οποίο, δυστυχώς για τον κ. Γαβότση, αποτυπώθηκαν αλήθειες που τον εξέθεσαν για ακόμα μια φορά στα μάτια των πολιτών. Όπως φαίνεται όμως τον έκαναν να χάσει και τη ψυχραιμία του. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου μετά τις αποκαλύψεις, ήταν να παραδεχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, τις τραγικές αδυναμίες του, να πει την αλήθεια στους δημότες της Μυγδονίας ζητώντας ταυτόχρονα μία μεγάλη συγνώμη που χρόνια τώρα τους ταλαιπωρεί με φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις. Τέλος, να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει έστω και μετά από τόσο χαμένο καιρό δουλειά. Απεναντίας, βιώνοντας μία κρίση πανικού, απάντησε με δελτίο τύπου υπογραμμίζοντας πως ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Κρεστενίτης, μας διαψεύδει για όλα όσα αναφέραμε στο δικό μας ενημερωτικό δελτίο τύπου. Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να απαντήσει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε τι ακριβώς (όπως υποστηρίζει μόνο ο ίδιος) μας διαψεύδει ο κ. Κρεστενίτης. Και για να τον διευκολύνουμε του παραθέσαμε αναλυτικά, ένα προς ένα τα θέματα που συζητήσαμε και τα οποία καταγράψαμε και παρουσιάζουμε αναλυτικά στους πολίτες. Έχοντας ως μοναδικό σκοπό την αποτύπωση της πραγματικότητας που επιβάλλεται να γνωρίζει ο κόσμος.

Για όλα λοιπόν τα παραπάνω, ζητάμε ως «Δύναμη Δημιουργίας- Νέα Πρόταση» από τον κ. Γαβότση, να συγκαλέσει αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο έχοντας ως μοναδικό θέμα την αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό και την πορεία ολοκλήρωσης (χρονοδιάγραμμα) των εργασιών ύδρευσης του δήμου Ωραιοκάστρου και την παροχή καθαρού νερού στη Μυγδονία. Σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση κρίνουμε επιβεβλημένη την παρουσία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΑΘ κ Κρεστενίτη και των συνεργατών του.
Παπακωνσταντινου

Από το Γραφείο Τύπου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.