Δ. Ωραιοκάστρου: Ανακοίνωση σχετικά με το κλάδεμα και την κοπή δέντρων

Δ. Ωραιοκάστρου: Ανακοίνωση σχετικά με το κλάδεμα και την κοπή δέντρων

Από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Αντιδημαρχίας Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη του Δήμου Ωραιοκάστρου ανακοινώνεται ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι ακινήτων υποχρεούνται οι ίδιοι να προβούν στην κοπή κλαδιών, θάμνων δένδρων που λόγω μεγέθους, κλίσης, κατάστασης κλπ. εξέχουν από τις παρόδιες ιδιοκτησίες τους (ιδιωτικά οικόπεδα και κτήματα) κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου και εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση οχημάτων επί των οδών, την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών όπου υφίστανται πεζοδρόμια, καθώς και την διέλευση οχημάτων (πυροσβεστικών κλπ.).
Επισημαίνεται ότι η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οχημάτων από δέντρα εντός ιδιόκτητων οικοπέδων, των οποίων τα κλαδιά εισέρχονται στο εύρος δρόμων και διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών, αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται κατά το άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα «Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών» ακόμα και όταν τελείται από αμέλεια.
Για την κοπή κλαδιών και θάμνων, καθώς και για κηπουρικές εργασίες δεν απαιτείται άδεια.
Για δέντρα που ακουμπούν ή γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ υπεύθυνος για το κλάδεμά ή και την κοπή τους είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
Για την κοπή δέντρων σε ιδιωτικούς χώρους υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου.
Για την κοπή οποιουδήποτε δέντρου τόσο εντός, όσο και εκτός σχεδίου πόλεως είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας κοπής δέντρου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αρμοδιότητα έχουν το Δασαρχείο και η Πολεοδομία από την οποία εγκρίνεται άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από ιδιώτη μηχανικό.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών ο Δήμος και χωρίς άλλη ειδοποίηση και αποζημίωση για τυχόν βλάβες, θα προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες κοπής κλαδιών που εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 209 Π.Κ. και δύναται να καταλογίσει τη δαπάνη κοπής και απομάκρυνσης των κλαδιών σε βάρος των ιδιοκτητών.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.