Δ. Ωραιοκάστρου: Προστατεύουμε τον τόπο μας,  προστατεύουμε τις ζωές μας!

Δ. Ωραιοκάστρου: Προστατεύουμε τον τόπο μας,  προστατεύουμε τις ζωές μας!

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου έρχεται να τιμήσει μία από τις κρισιμότερες δεσμεύσεις της που δεν είναι άλλη από την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, ο δήμος Ωραιοκάστρου ενεργοποιεί τη συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό δίκτυο “Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια” (ΣτΔ), στο οποίο εντάχθηκε το 2018 και προβλέπει την ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο του Συμφώνου αναπτύσσει και θέτει σε εφαρμογή στρατηγικό σχεδιασμό – με χρονικό ορίζοντα το 2030 -, ώστε εντός των διοικητικών του ορίων να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40%, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών.

Σήμερα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Ωραιοκάστρου είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα σε κλιματικούς κινδύνους που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη θερινή περίοδο, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

«Η προώθηση των αρχών και τεχνολογιών της αειφορικής ενέργειας σε κάθε παραγωγικό τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών είναι ο γενικός στόχος τον οποίο θα προσπαθήσει να επιτύχει ο Δήμος Ωραιοκάστρου με την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού για την ενέργεια», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Και διευκρινίζει πως «στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ο δήμος Ωραιοκάστρου υιοθετεί μέτρα προσαρμογής σε αυτή, συμβατά με τα οικοσυστήματα και το φυσικό κεφάλαιο της περιοχής».

Ενδεικτικά, πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις όπως:

  • Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις μέσω εφαρμογής αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, θερμομονώσεων, κατάλληλων κουφωμάτων, βελτιώσεων στον ηλεκτροφωτισμό των κτιρίων και του δημοσίου χώρου κ.ά.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα των Μεταφορών μέσω εκσυγχρονισμού του δημοτικού στόλου και ενθάρρυνσης της λήψης ανάλογων μέτρων στις δημόσιες, ιδιωτικές και εμπορικές μεταφορές.
  • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και οργάνωση των πολιτών, ώστε η τοπική κοινωνία να συμμεριστεί και να υποστηρίξει το εγχείρημα του δήμου, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια δια της ανάληψης πρωτοβουλιών εξοικονόμησης, ορθολογικής διαχείρισης και παραγωγής ενέργειας μέσω νέων μορφών οργάνωσης, με κυριότερες τις Ενεργειακές Κοινότητες.
  • Αύξηση ζωνών βλάστησης και ροής υδάτων για τη συγκράτηση των πλημμυρικών φαινομένων και τη βελτίωση του μικροκλίματος.
  • Αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τόνωση της ανθεκτικότητας μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των εδαφικών και των υδατικών πόρων, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της αποκατάστασης των πληγέντων οικοσυστημάτων.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να συμπορευτούν μαζί μας. Προστατεύουμε τον τόπο μας, προστατεύουμε τις ζωές μας», καταλήγει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.