Εκλογές στο δήμο Ωραιοκάστρου. Μια πρώτη προσέγγιση… Του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Εκλογές στο δήμο Ωραιοκάστρου. Μια πρώτη προσέγγιση…
Του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Οι υποψήφιοι
Είναι οριστικό λοιπόν! Έχουμε τέσσερις υποψηφιότητες και πάει τέλειωσε.
Θέμελης, Σκαρλάτος, Αταμιάν, Τσακίρης.
Ο Πολυχρονίδης αποσύρθηκε οριστικά.
Ο πρώτος εξ αυτών, ο κ. Θέμελης, είναι υποψήφιος του Κ.Κ.Ε. και όπως όλα δείχνουν, θα έχει μάλλον σχετικά αυξημένο εκλογικό ποσοστό, δεδομένου ότι ο συγγενικός ιδεολογικά (;) ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέρχεται αυτόνομα στις εκλογές με κάποιον υποψήφιό του. Πέρα από αυτό, η παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, καίτοι ισχνή αποδείχθηκε χρήσιμη και αξιοπρεπής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η υποψηφιότητα του κ. Σκαρλάτου, αυτονόητη αρχικά, στη συνέχεια τέθηκε σε αδράνεια και η κάθοδός του αποτέλεσε μυστήριο. Κατά δήλωσή του, μετά τη σχετικά μακρόχρονη ανάπαυλά του, «μηδένισε το κοντέρ» κι άρχισε από την αρχή τον αγώνα. Ακολούθησε η τιτάνια προσπάθειά του προκειμένου να συγκεντρώσει τους υποψηφίους του (υπέρ τους 140;), η αποκάλυψη των ονομάτων των οποίων κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες, αποτέλεσε πρωτόγνωρη τακτική…
Όλα αυτά δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά και εύλογες αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα της τακτικής του. Το πράγμα δείχνει ότι επί του παρόντος δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους άλλους δύο διεκδικητές, αλλά μένει λίγος καιρός ακόμη και θα φανεί σύντομα εάν, ξεδιπλώνοντας την στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει, θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ο κ. Αταμιάν είναι το νέο πρόσωπο στη διεκδίκηση της δημαρχίας και όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, διαθέτει σχετικό προβάδισμα καθότι είναι ευρύτατα γνωστός από τις προηγούμενες επιτυχημένες θητείες του ως αντιδήμαρχος. Έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο στο παρελθόν και διαθέτει ικανή εμπειρία διοίκησης σε διάφορες αυτοδιοικητικές θέσεις. Νεότατος, από την αρχή της εμφάνισής του στα δημοτικά δρώμενα (2006) εκλέχθηκε με την πρώτη, 7ος κατά σειράν, με τον τότε δήμαρχο Νίκο Μπάτο. Ακολούθησαν πρωτιές σε επόμενες εκλογές και αναλήψεις θέσεων ευθυνών όπου κατά κοινή ομολογία τα κατάφερε περίφημα. Κείνο που του απομένει είναι το δυσκολότερο όλων. Να δοκιμαστεί και ως δήμαρχος.
Ο νυν δήμαρχος κ. Τσακίρης έχει το πλεονέκτημα που έχει κάθε διοίκηση που ασκεί εξουσία. Εξυπηρετεί, διορίζει, μοιράζει χρήμα αναθέτοντας εργασίες και πολλά άλλα. Που αυτά βεβαίως μεταφράζονται σε ψήφους όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου (των εκλογών). Το λοιπόν, σε έναν αγώνα δρόμου 100 μέτρων, εκκινεί λίγα μέτρα πιο μπροστά από τους άλλους. Υπάρχει όμως το εξής μειονέκτημα. Έχει υποστεί την φθορά της εξουσίας, η οποία στην περίπτωσή του αποτυπώνεται σαφέστατα με την εμφανή δυσαρέσκεια των πολιτών. Υπάρχει επίσης και το εξής «κακό» προηγούμενο. Οι πολίτες του Ωραιοκάστρου, βλέπουν εδώ και αλλεπάλληλες τετραετίες τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέγουν εδώ και τέσσερις τετραετίες να αλλάζουν δημάρχους. Πλην ματαίως. Έφυγε ο Μπάτος και ήρθε ο Σαραμάντος. Τον διαδέχθηκε ο Γαβότσης και τη θέση του πήρε ο Τσακίρης. Και είναι εξαιρετικά πιθανό, έως βέβαιο, ότι και πάλι θα υπάρξει αλλαγή.

Η ουσία έπεται…
Σαφώς όσα γράφτηκαν δεν αποτελούν ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο μας ένα μήνα πριν τις εκλογές. Είναι μια γενική εκτίμηση που μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και την οποία θα ημπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε έχει έστω και ελάχιστη σχέση με τα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Σε καμιά περίπτωση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις υπόγειες διεργασίες, τις μυστικές συνεννοήσεις και συναλλαγές (παντοειδείς συναλλαγές) και βέβαια την αποφυγή εκδήλωσης προτιμήσεων από τους πολίτες εξ αιτίας υποχρεώσεων, πιέσεων, (εκβιασμών ίσως;) και άλλων πολλών παραγόντων αστάθμητων (ίσως όχι και τόσο αστάθμητων). Κατά συνέπεια, και οι δημοσκοπήσεις (που διενεργούν όλοι πια) δεν αποτυπώνουν με ασφάλεια τις προτιμήσεις των πολιτών. Είναι εργαλεία που χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση από ειδικούς.
Οι εκλογές πλέον έχουν γίνει επιστήμη που ενίοτε δεν περιορίζεται σε καθέδρα διδασκαλία προς τους εμπλεκόμενους, ούτε και σε συνεντεύξεις και επαφές προσωπικές υποψηφίων με πολίτες. Υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όχι και τόσο αθώοι. Εάν νομίζουμε ότι στην υπόθεση των εκλογών δεν υπεισέρχεται και ο λεγόμενος βρώμικος πόλεμος (και δεν αναφέρομαι στα άθλια κουτσομπολιά που διακινούνται μέσω Facebook από ανεγκέφαλους χρήστες), αλλά σε κάτι πιο επικίνδυνο, είμαστε αφελείς…
Όλα αυτά καθιστούν την έκβαση της αναμέτρησης αβέβαιη και το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπλήξεις ουδόλως μπορεί να αποκλειστεί.
Τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εξελίξεις θα τρέχουν, (μαζί με τους υποψηφίους), θα δούμε πολλά και θα έχουμε να πούμε πολύ περισσότερα… όπως:
Πως κινείται κάθε υποψήφιος δήμαρχος;
Ποια είναι η ιστορία του, το παρελθόν του;
Ποιός είναι ο αριθμός, η ταυτότητα και η «ποιότητα» των υποψηφίων του;
Για προγράμματα των υποψηφίων έχει καταντήσει πια γραφικό να μιλά κανείς. Καθότι όλοι τυπώνουν και αναρτούν στο διαδίκτυο, άλλος πολύ, άλλος λιγότερο, ό,τι τους κατέβει. Αντιγραφές επί αντιγραφών. Οι πολίτες συνήθως τα αγνοούν και πολύ καλά κάνουν. Διότι ξέρουν ότι, τα λόγια και τα έντυπα δεν συνιστούν πράξεις. Τα αυτονόητα ζητούν να γίνουν που δεν γίνονται. Ένα παράδειγμα. Ο απερχόμενος δήμαρχος παρουσίασε μετά από τέσσερα χρόνια διοίκησης έναν τόμο με τα έργα του (υποθέτω θα ακολουθήσουν κι άλλοι). Εκτός του ότι βρίθει ανακριβειών, η πλειονότητα όσων αναφέρονται βρίσκονται στο στάδιο υπογραφής συμβάσεως, ανάθεσης σε εργολάβους, καθυστερήσεις λόγων προσφυγών άλλων εργολάβων και πάει λέγοντας. Μετά από τέσσερα χρόνια! Έργα που ήταν «ώριμα» από εποχής Γαβότση, εκκρεμούν ακόμη!
Το λοιπόν, αυτά και πολλά άλλα που είναι και τα πιο σημαντικά, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε προσεχώς…
Έχοντας ενίοτε ως εργαλείο την εφημερίδα «Χρόνος», παρόλο που έπαψε πια να εκδίδεται προς δεκαετίας. Καθότι, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με τα κοινά και βεβαίως οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι, έχουν αφήσει από τότε, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, το πολιτικό και προσωπικό «στίγμα» τους μέσα στις σελίδες του «Χρόνου».
Αυτά…

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.