Εκτόξευση των δασμών στο 15%:
Η νέα «απάντηση» Τραμπ μετά το μπλόκο του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Σε μια κίνηση που κλιμακώνει τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2026, την αύξηση του καθολικού δασμού στο 15% (από το αρχικό 10% που είχε αναγγείλει μόλις την προηγούμενη ημέρα).
Η απόφαση αυτή αποτελεί την «απάντηση» του Λευκού Οίκου στην ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει τους προηγούμενους δασμούς, προκαλώντας μια πρωτοφανή θεσμική σύγκρουση.
«Αντιαμερικανική απόφαση»: Η σφοδρή επίθεση Τραμπ στο Δικαστήριο
Με μια ανάρτηση σε υψηλούς τόνους στα social media, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» κατά των δικαστών, χαρακτηρίζοντας την ετυμηγορία τους «γελοία, κακογραμμένη και εξαιρετικά αντιαμερικανική».
Ο Τραμπ δεν περιορίστηκε στην κριτική, αλλά προχώρησε σε άμεσα αντίποινα:
-
Αύξηση στο 15%: Ανακοίνωσε την αύξηση του παγκόσμιου δασμού στο ανώτατο επιτρεπτό όριο που προβλέπει ο νόμος.
-
Στοχασμός χωρών: Η αύξηση αφορά όλες τις χώρες που, κατά τον ίδιο, «εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ για δεκαετίες».
-
Νέο Νομικό Πλαίσιο: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον νόμο IEEPA (που ακυρώθηκε) και στρέφεται στο Άρθρο 122 του Trade Act του 1974.
Το «νομικό παραθυράκι» του Άρθρου 122
Η νέα στρατηγική του Τραμπ βασίζεται σε μια διαφορετική νομοθεσία που του παρέχει συγκεκριμένες, αν και προσωρινές, εξουσίες:
-
Ανώτατο Όριο: Ο νόμος επιτρέπει στον Πρόεδρο να επιβάλει δασμούς έως και 15% για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών.
-
Χρονικός Περιορισμός: Οι δασμοί αυτοί έχουν ισχύ για 150 ημέρες.
-
Μεταβατική Περίοδος: Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι αυτό το διάστημα θα χρησιμοποιηθεί για να προετοιμαστούν νέοι, «νομικά επιτρεπτοί» δασμοί που θα αντικαταστήσουν τους προηγούμενους σε μόνιμη βάση.
Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια αγορά
Η αιφνιδιαστική αύξηση από το 10% στο 15% μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες δημιουργεί κλίμα έντονης αβεβαιότητας. Οι αγορές, που είχαν αντιδράσει θετικά στην αρχική ακύρωση των δασμών από το Δικαστήριο, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ακόμη υψηλότερα τείχη προστατευτισμού.
«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία για να κάνουμε την Αμερική μεγαλύτερη από ποτέ!» κατέληξε στην ανάρτησή του ο Τραμπ, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.















































