Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη με εφαρμογή των Α.Π.Ε. στα σπίτια μας

Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη με εφαρμογή των Α.Π.Ε. στα σπίτια μας

*του Γιώργου Αρβανιτίδη

Μετά την εξοικονόμηση, αδιαμφισβήτητα οι Α.Π.Ε. έχουν αποδειχθεί η οικολογικότερη και η φθηνότερη πηγή ενέργειας για τα νοικοκυριά. Η εφαρμογή των Α.Π.Ε. σε επίπεδο κατοικίας συμβάλει στην βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της χώρας μας, με τους πολίτες συμμέτοχους στην λήψη των αποφάσεων που είναι βασικό ζητούμενο στις μέρες μας. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήμασταν αυτοί που μιλήσαμε πρώτοι για τον πολίτη ως παραγωγό και καταναλωτή ενέργειας ταυτόχρονα (prosumer). Έχω επανειλημμένα ασκήσει σκληρή κριτική από το 2018 που ανέλαβα ως υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος για το ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κίνητρα και προτεραιότητα στα Φ/Β στέγης όλα αυτά τα χρόνια. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλάμε από τότε για την Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη. Και Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη είναι τόσο οι πραγματικές Ενεργειακές Κοινότητες (Ενοίκων Πολυκατοικίας για παράδειγμα) όσο και τα Φ/Β στέγης νοικοκυριών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων για μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Δυστυχώς η ΝΔ θέλησε να μοιράσει τον ηλεκτρικό χώρο σε λίγους και μεγάλους αντί να προωθήσει πολλά μικρά και αποκεντρωμένα έργα Α.Π.Ε.

Το 2023 θα είναι χρονιά ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας όσο και στο διεθνές, με το ξεκαθάρισμα των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιλογών και την επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας. Οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές μιας νέας κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το υψηλό ενεργειακό κόστος για τους πολίτες της και για το αν θα καταφέρει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.Πρέπει να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο πράσινες» κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με την «μόδα» της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης.

Γιώργος Αρβανιτίδης 

Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.