Εξερευνούμε το “Χαμένο Εργοστάσιο”, βίντεο

Εξερευνούμε το “Χαμένο Εργοστάσιο”, βίντεο

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 κατασκευάστηκε η πρότυπη για την εποχή της μονάδα επεξεργασίας ξύλου , το εργοστάσιο στρωτήρων στα Σκοτεινά ( Μόρνα ) Πιερίας . Στην περιοχή αυτή της Πιερίας ο δασικός πλούτος είναι άφθονος.
Σήμερα η περιοχή θα έλεγα ότι καθημερινές ημέρες είναι ένα χωριό φάντασμα μα έχουν ανακατασκευαστεί πολλά σπίτια και φεύγει το προσωνύμιο του φαντάσματος .

Μέχρι το 1966 η Μόρνα ήταν ένα πολυσύχναστο μέρος όπου σε αυτό ήταν υπεύθυνο το Κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου η αλλιώς “Πανεπιστήμιο Δασώ”, όπως το έλεγαν με καμάρι οι κάτοικοι της περιοχής .
Η οξιά της περιοχής θεωρείται η καλύτερη της Ελλάδας και από τις καλύτερες παγκοσμίως , η θαλαμηγός του πρώτου Έλληνα Βασιλιά του Οθωνα κατασκευάστηκε από ξυλεία Πιερίας . Το 1956 το υπουργείο εμπορίου επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του εργοστάσιου της Μόρνας στην εθνική οικονομία απένειμε Χρυσό Μετάλλιο στους ανθρώπους του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης .

Η προσέγγιση του εργοστασίου είναι εύκολη ακριβώς πάνω στην είσοδο του χωριού , απαγορεύεται όμως η είσοδος Αυστηρά !!! Μέσα σε αυτό λόγο της σκεπής που είναι ετοιμόρροπη .

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.