Επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές των Διαβατών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές των Διαβατών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Κωνσταντίνος Ζέρβας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Βικτώρια Γεράκη του Δήμου Ωραιοκάστρου και πρ. Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Ωραιοκάστρου, επισκέφτηκαν τη γυναικεία πτέρυγα του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών).

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή κ. Αναστάσιο Παπαδόπουλο, τον Προϊστάμενο της Κοινωνικής Υπηρεσίας κ. Θεοχάρη Ρουσάκη και την Διευθύντρια του σχολικού τμήματος κ. Μαρία Γκρίζου για τις συνθήκες που επικρατούν στο κατάστημα, τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενες, αλλά και οι υπάλληλοι των φυλακών.

Συνάντησαν 15, από τις 23 συνολικά, κρατούμενες και συνομίλησαν μαζί τους, στα πλαίσια μιας ανοιχτής συζήτησης, για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την καθημερινότητα των κρατουμένων και από το γεγονός ότι είναι σημαντικά δυσκολότερο για μια γυναίκα να είναι έγκλειστη σε σωφρονιστικό ίδρυμα σε σύγκριση με έναν άντρα. Η δυσκολία αυτή μεγαλώνει όταν η κρατούμενη είναι και μητέρα. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι οι δραστηριότητες είναι το καλύτερο ψυχολογικό στήριγμα για τις κρατούμενες καθώς πέρα από την επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους, είναι το μόνο που τις κρατά σε επαφή με τον έξω κόσμο. Η δε μεγαλύτερη αγωνία τους είναι η υγιής επανένταξη στην κοινωνία και η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας. Είναι σημαντική συνεπώς η δυνατότητα ολοκλήρωσης ενός κύκλου σπουδών, ή η εκπαίδευση σε κάποιο κλάδο καθώς πολλές τρόφιμοι των φυλακών δεν έχουν σχολικά απολυτήρια ή εξειδίκευση.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα και την κ. Γεράκη, έγινε ώστε να στραφεί η προσοχή της κοινωνίας σε μέλη της κοινωνίας που έκαναν λάθη σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι γυναίκες κρατούμενες τιμωρούνται δύο φορές: μία με την ποινή φυλάκισης και δεύτερη με το κοινωνικό στίγμα που θα τις ακολουθεί για πάντα, καθώς η κοινωνία δύσκολα δικαιολογεί τη γυναικεία παραβατικότητα.

Η επίσκεψη των δύο δημοτικών συμβούλων ολοκληρώθηκε με τη δωρεά βιβλίων στις κρατούμενες και στη βιβλιοθήκη του σωφρονιστικού ιδρύματος-χορηγία του βιβλιοπωλείου «Σχέδιο» στο Παλαιόκαστρο-καθώς και ενημερωτικού υλικού για τις διαδικασίες και δυνατότητες επανένταξης στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση τους.

Φεύγοντας, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Διευθυντή του Καταστήματος, στον Προϊστάμενο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και στην Διευθύντρια του σχολικού τμήματος για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που τους δόθηκε να γνωρίσουν από κοντά την πραγματικότητα των γυναικείων φυλακών.

thumbnail (1)

1

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.