Επανέρχεται το 6ωρο στους παιδικούς σταθμούς

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την επαναφορά του 6ώρου εργασίας για το παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών των Δήμων αναδρομικά από την 21η Φεβρουαρίου 2016.
Νέες ρυθμίσεις που αφορούν στο ωράριο εργασίας του προσωπικού των παιδικών σταθμών εξέδωσε με εγκύκλιο του το Υπουργείο Εσωτερικών μετά και την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος που προβλέπει αλλαγή στις σχετικές διατάξεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας για το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ Α’ Βαθμού μειώνεται από σαράντα (40) ώρες σε τριάντα (30).
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει το προσωπικό των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον και για όσο χρονικό διάστημα ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων.
Μειωμένα ωράρια, τα οποία θεσπίζονται από άλλες διατάξεις (πχ. ωράριο λόγω ανατροφής τέκνου, αναπηρίας κ.λ.π.). εξακολουθούν να ισχύουν και για τους εν λόγω υπαλλήλους, καθώς συνιστούν αυτοτελές δικαίωμά τους. Για παράδειγμα, ο υπάλληλος που είχε δικαίωμα να εργάζεται μία (1) ώρα την ημέρα λιγότερο από το ισχύον ημερήσιο κανονικό ωράριο των οκτώ (8) ωρών, δηλ. εργαζόταν επτά (7) ώρες ημερησίως, εφεξής πρέπει να εργάζεται πέντε (5) ώρες ημερησίως . Κατά το σκέλος που αφορά το ωράριο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των ΟΤΑ, στις αντίστοιχες ειδικότητες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

IF
IF

Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης εργαζομένων που απασχολούνται σε όμοια καθήκοντα και στον ίδιο χώρο εργασίας, για το εν λόγω προσωπικό θα εφαρμοστεί το ειδικό ωράριο των τριάντα ωρών εβδομαδιαίως. Οι νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα συναφθούν εφεξής θα πρέπει να παραπέμπουν στο ισχύον ωράριο. Το ίδιο ισχύει και για τις ανανεώσεις των συμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων – π.χ. «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής».
Κατά το σκέλος που αφορά το ωράριο του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που απασχολείται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν στο πλαίσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (επιχειρήσεων) των ΟΤΑ, γίνεται γνωστό ότι το προσωπικό των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ το ωράριο των τριάντα ωρών εβδομαδιαίως θα εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών από τις συλλογικές συμβάσεις, Κανονισμούς και λοιπές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας γίνεται παραπομπή στο ισχύον ωράριο του προσωπικού των ΟΤΑ των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων. Τα παραπάνω σύμφωνα με την εγκύκλιο έχουν ισχύ από την 21-2-2016.

πηγή dikaiologitika.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.