Επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου από σήμερα – Π. Τερεζάκης: Στόχος μας η πλήρης λειτουργία των συρμών εντός 5 εβδομάδων

Επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου από σήμερα – Π. Τερεζάκης: Στόχος μας η πλήρης λειτουργία των συρμών εντός 5 εβδομάδων

Τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη επανεκκίνησε τα ξημερώματα ο σιδηρόδρομος με δρομολόγια τρένου και προαστιακού. Το πρώτο δρομολόγιο του προαστιακού Αθήνα – Χαλκίδα ξεκίνησε στις 05:24. Επίσης εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Αθήνα – Αεροδρόμιο. Επιπλέον, αναμένεται σήμερα να επανεκκινήσει κι ένα ζεύγος εμπορευματικής αμαξοστοιχίας στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Αρχικά θα υπάρχουν περιορισμένα δρομολόγια και αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη των δρομολογίων, πριν από το Πάσχα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Σταθμό Λαρίσης τόνισε: «Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζομένοι του ΟΣΕ είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε λειτουργία εκ νέου τα τρένα της χώρας. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού μας. Με δεδομένο ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πλέον φιλικό στο περιβάλλον μέσο αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη γρήγορη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία του, θέλουμε και εσείς να σταθείτε δίπλα μας γιατί για όλους μας η επόμενη μέρα του ελληνικού σιδηροδρόμου είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Ξεκίνησαν ήδη τα προαστιακά σήμερα από Αθήνα για Χαλκίδα και Αθήνα για Αεροδρόμιο, για τις υπόλοιπες έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα από τον υπουργό και τον πρωθυπουργό και σταδιακά μέσα σε πέντε εβδομάδες σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των συρμών με τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε ανακοινώσει.

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο Ιωάννης Κοκκινάκης σταθμάρχης του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν στη νυχτερινή βάρδια μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι ήταν πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση για εκείνον μετά από από 40 χρόνια δουλειάς, καθώς ο κόσμος ήταν φοβισμένος και προσπαθούσε να τους εμψυχώσει για να ανέβουν στο τρένο. Σημείωσε πως «ξεκίνησαν σήμερα, μετά από πολύ καιρό από το τραγικό συμβάν -που μας έπληξε όλους συναισθηματικά και ψυχολογικά- τα δρομολόγια για το Αεροδρόμιο και τη Χαλκίδα. Έχουμε 18 δρομολόγια για το Αεροδρόμιο και 12 για Χαλκίδα. Οι εντολές που μας έχουν δοθεί από τη διοίκηση είναι δύο σταθμάρχες ανα βάρδια, δυο μηχανοδηγοί και δύο συνοδοί στις αμαξοστοιχίες και οι συρμοί να κινούνται με μειωμένες ταχύτητες». Επίσης ζήτησε συγγνώμη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και κάλεσε τον κόσμο να επανέλθει και να τους στηρίξει και να ταξιδεύουν και πάλι με το τρένο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού μετατρέπεται σε κακούργημα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (21/3) σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και της Ρεγγίνας Σαβούρδου, ο ΟΣΕ έδωσε στη Hellenic Train τις εγγυήσεις ασφάλειας που είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι για πλήρη επικοινωνία με το σύστημα GSM-Railways, που είναι ένα διεθνές πρότυπο ασύρματων επικοινωνιών στον σιδηρόδρομο. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως οι συγκεκριμένες εγγυήσεις δόθηκαν για τον βασικό άξονα στο τμήμα Θριάσιο – Ειδομένη ώστε να ξεκινήσουν κανονικά τα εμπορευματικά τρένα. Παρά τις εγγυήσεις που δόθηκαν καμία αντίδραση δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί (00:28) από πλευράς Hellenic Train.

Σε ότι αφορά στα υπεραστικά επιβατικά τρένα, που θα εκτελούσαν δρομολόγια στα τμήματα «Θεσσαλονίκη – Δράμα» και «Θεσσαλονίκη Φλώρινα» φαίνεται πως παίρνει τελικά μια εβδομάδα παράταση η ακινησία, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν θέσει ζητήματα ασφάλειας για τα συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου.

Τα μέτρα ασφαλείας

Πλέον, κάθε σταθμός στελεχώνεται με δυο σταθμάρχες και όλοι οι προαστιακοί συρμοί με δυο μηχανοδηγούς και τουλάχιστον έναν συνοδό. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση. Συγκεκριμένα, το όριο ορίζεται στα 80 χλμ/ώρα σε προαστιακούς και εμπορευματικούς συρμούς και στα 100 χλμ/ώρα στις επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Τα άμεσα μέτρα:

  • 2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό
  • 2 μηχανοδηγοί +1 συνοδός στον Προαστιακό

Μείωση ταχύτητας

  • 80χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς συρμούς
  • 100χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Γ. Γεραπετρίτης:  Διαρκής συνεργασία Ελλάδας-ΕΕ για τους σιδηροδρόμους

Την Τρίτη (21/3/23) ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μετέβη στις Βρυξέλλες όπου είχε συναντήσεις με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν και με το Διευθυντή του γραφείου της Προέδρου της Επιτροπής, Μπγιόρν Σέϊμπερτ. Και οι τρεις αξιωματούχοι της Επιτροπής, εξέφρασαν στον κ. Γεραπετρίτη τα συλληπητήριά τους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την επιθυμία της Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές και στο κομμάτι της διερεύνησης του δυστυχήματος, αλλά κυρίως στο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σιδηροδρόμων που θα είναι πιο ασφαλές, ορθολογικό και πιο ελκυστικό για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα έχει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάπτυξη δυνατοτήτων και διαρθρωτικής οργάνωσης των σιδηροδρόμων. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με την Επιτροπή, τόσο στη διερεύνηση του δυστυχήματος, όσο και στην παρακολούθηση των έργων για τους σιδηρόδρομους ηλεκτρονικής αναβάθμισης της ασφάλειας σιδηροδρόμων (ERTMS) που περιλαμβάνει και τα κομμάτια της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης. Οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 στον κύριο άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και τα συστήματα αυτόματης πέδισης (ETCS). Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα προσωπικού εξειδικευμένου για τους σιδηρόδρομους, καθώς και για τη στελέχωση του οργανισμού διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

Όσον αφορά το θέμα της διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Επιτροπή να υποδείξει εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό οι οποίοι θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να εμπλακούν σε μια ανεξάρτητη διερεύνηση. Ωστόσο, είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις στο εξωτερικό ότι αυτή η ανεξάρτητη διερεύνηση από εμπειρογνώμονες απαιτεί αρκετούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ζητήσει επισήμως και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) και από την Επιτροπή να εμπλακούν ενεργά στο θέμα της διερεύνησης του δυστυχήματος.

Την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα εκπρόσωποι τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.