Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου προς τους κυβερνώντες με θέμα το οικονομικό αδιέξοδο

Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου προς τους κυβερνώντες με θέμα το οικονομικό αδιέξοδο

Πρόταση του Ε.Σ.Ω. προς Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων

Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.)
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)
Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ο.Ε.Π.Κ.Α.Μ.Θ.)

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά την Ανάσταση του Κυρίου η «ανάσταση» της αγοράς δυστυχώς θα αργήσει πολύ να έρθει, μετά το lockdown στις 15 Μαρτίου. Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όποτε κι αν έρθει αυτή, σε βάθος τουλάχιστον δύο μηνών το χάσιμο μεγάλου μέρους της σημαντικότερης περιόδου της τουριστικής σεζόν να έχει χαθεί όπως έχει χαθεί και η περίοδος του Πάσχα για τις επιχειρήσεις. Ο πενιχρός τζίρος των επιχειρήσεων θα φέρει πολλά δεινά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στη «ραχοκοκαλιά» όπως θέλουν να την αποκαλούν όλες οι κυβερνήσεις της οικονομίας της χώρας.

Οι συνέπειες του lockdown και της πτώσης της τουριστικής περιόδου που είναι η βαριά μας οικονομία θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολα αναστρέψιμες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία πάνω που είχε αρχίσει να βγαίνει από μία 10ετία ύφεσης τα μέτρα ανακούφισης που δήλωσε η κυβέρνηση για τους εμπόρους τους ελεύθερους επαγγελματίες δυστυχώς για μία ακόμη φορά είναι αδύνατα και ελλιποβαρή των περιστάσεων των οποίων βιώνουμε για να αναχαιτίσουν την κρίση την οποία έρχεται. Για πολλοστή φορά η εκάστοτε κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει σαν τη «χρυσή αγελάδα που αρμέγει» όλα τα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται σε μία επιχείρηση 800 ευρώ βοήθημα για 45 ημέρες που παραμένει κλειστή και να θεωρείται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Είναι καταστροφική η αντιμετώπιση της κάθε επιχείρησης ως ένας τετράωρος εργαζόμενος.

Η αναστολή των πληρωμών δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα αξιότιμοι κύριοι, όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας όλοι. Δεν νοείται οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις προ κορωνοϊού και μετά κορωνοϊού και με τη λήξη του lockdown να επέλθει η κανονικότητα. Ακούμε για δάνεια επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις και με αυστηρούς όρους, δεδομένα όμως τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το παρελθόν είναι αδύνατον στην πραγματικότητα η δανειοδότηση μας. Ακούμε για ρυθμίσεις και παράταση πληρωμών αυτά κύριοι δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν επαναφέρουν την οικονομία. Δεν θέλουμε και δεν είμαστε σε θέση να φορτωθούμε κι άλλες ρυθμίσεις σε μία περίοδο που οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φορτωμένοι με υπέρογκα χρέη.

Τα μέτρα τα οποία οραματίζεστε με τη δεδομένη πτώση του τζίρου θα μας γυρίσετε να ζήσουμε ξανά καταστάσεις του 2009 και του 2010 ενδεχομένως και χειρότερες από αυτές, αν εσείς δεν δράσετε ουσιαστικά για να στηρίξετε την οικονομία.

Το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς την οικονομία και τη στήριξη των επαγγελματιών θα ήταν όλες οι ρυθμίσεις παλαιές και νέες να γίνουν μία μακροχρόνια 120 δόσεων με ουσιαστική περίοδο χάριτος και φυσικά με χαμηλό επιτόκιο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθουμε στις πληρωμές παλαιών ρυθμίσεων νέων υποχρεώσεων που δημιουργούνται αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα να πληρώνουμε και όλα τα τρέχοντα για να μη χάσουμε τις ρυθμίσεις. Επικεντρωθείτε στη μία ρύθμιση για όλα και για όλους.

 

Με εκτίμηση
Ιακωβίδης Βασίλειος
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.