Επι ποδός και στο Ωραιόκαστρο για τους πρόσφυγες

Λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Τετάρτης, πέντε νταλίκες που μετέφεραν προκατασκευασμένα σπίτια, έφτασαν σε χώρο ο οποίος βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου όπου και θα φιλοξενούνται πρόσφυγες. Μιλώντας στο karfitsa.gr, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης δήλωσε ότι, «δεν είχα απολύτως καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έσπευσα εχθές το βράδυ στο σημείο, με τη συνοδεία αντιδημάρχων, προκειμένου να κάνουμε επιτόπια αυτοψία στο χώρο όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου. Σήμερα το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη θα γνωρίζουμε περισσότερα». Να σημειώσουμε πως στις 12:00 σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του δήμου Δέλτα για το προσφυγικό. Το παρών έδωσαν ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος καθώς και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να συναντηθούν όλοι εκ νέου στις 16:00 στο ΥΜΑΘ, παρουσία του υπηρεσιακού υφυπουργού Φίλιππου Τσαλίδη, καθώς πρόκειται για κατεπείγον ζήτημα που αφορά σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη.
image
image
image
Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων. Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς. «Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό. «Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται», λέει…

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.