Ετοιμαστείτε για μια χειμωνιάτικη απόδραση

“Περπατώ και γνωρίζω”: Βλάστη. Η προσφορά της χαμένης “μητρόπολης” στην αναγέννηση της Ευρώπης και της Ελλάδας.”

 

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος “Περπατώ και γνωρίζω” διοργανώνει ημερήσια δράση στην ιστορική κοινότητα Βλάστης, με τίτλο “Η προσφορά της χαμένης “μητρόπολης” στην αναγέννηση της Ευρώπης και της Ελλάδας” για την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και από ώρα 07:15 μέχρι 19.30, με αφορμή την συμμετοχή του συλλόγου μας στην αναβίωση του εθίμου της Γουρουνοχαράς.

 

Στην δράση αυτή, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας, των εθίμων και των παραδόσεων της Δυτικής Μακεδονίας και της Βλάστης ειδικότερα, ελπίζοντας να μπορέσουμε να αντικρίσουμε τον κόσμο μέσα από της ψυχής μας τα ανυστερόβουλα παράθυρα (Ρίλκε). Θα βρεθούμε σε μια περιοχή αναψυχής και λύτρωσης μακριά από το φοβερό και ανελέητο βραχνά της υλοποίησης των πάντων και της απομάκρυνσης από το πνεύμα της ιδεαλιστικής αναγκαιότητας.

 

Στην μικρή πατρίδα, που έδωσε περισσότερες από 200 λαμπρές προσωπικότητες. Πρωθυπουργούς, Αξιωματικούς, Υπουργούς, Τραπεζίτες, Βαρώνους, ανθρώπους των γραμμάτων (Πανεπιστημιακούς, Ακαδημαϊκούς, Ιστορικούς, Συγγραφείς), ανθρώπους των τεχνών, ευεργέτες (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) , Αγιογράφους, Καλλιτέχνες, Παιδαγωγούς, Εμπόρους, Αρχιτέκτονες, διάσημους επιστήμονες στον ιατρικό χώρο, Ιερωμένους, και Εθνομάρτυρες, κλεφτοαρματωλούς, Μακεδονομάχους πολεμιστές σε όλες τις μάχες του Ελληνισμού.

 

Η εκδήλωση αυτή, θα ξεκινήσει με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού κατά την διάρκεια της διαδρομής, για να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου.

Με την άφιξη μας, θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, θα δούμε τα ιστορικά κτήρια που βρίσκονται γύρω από το ναό ( το Μουσίκειο Παρθεναγωγείο, το Θωμαΐδειο, το Βρανάκειο και Δόσειο Σχολείο και τον χώρο όπου βρίσκονται οι προτομές των ευεργετών και Μακεδονομάχων).

 

Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε στον Ιστορικό Ναό του Αγ. Νικολάου όπου βρίσκεται το “αγγελοφκιαγμένο” τέμπλο που έφεραν οι Μοσχοπολίτες το 1745 όταν έφτασαν κυνηγημένοι από τους Τουρκαλβάνους στην Βλάστη αναζητώντας καταφύγιο.

 

Θα ακολουθήσει περιήγηση στα αρχοντικά, στα σοκάκια της Βλάστης και θα καταλήξουμε στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου της “Γούρουνοχαράς”.

 

Εκεί θα έχουμε την ευχαρίστηση να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα όπως τσιγαρίδες, λουκάνικα, πατσά και ότι άλλο θα μας έχουν ετοιμάσει οι επαγγελματίες της Βλάστης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά  και το “Σύλλογο Φίλοι του Χειμώνα” καθώς και την “Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης”. Τα όργανα θα μας συντροφεύουν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Στην Βλάστη υπάρχουν αρκετά καταστήματα εστίασης που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί και να απολαύσει τοπικές νοστιμιές, όμως επειδή η προσέλευση ενδέχεται να είναι μεγάλη και η εξυπηρέτηση δύσκολη θα ήταν καλό να έχουμε μαζί μας ένα κολατσιό.

Επίσης θα βρούμε εξαιρετικά τυροκομικά όπως το παραδοσιακό αερομάνουρο Βλάστης , μπάτζιο κ.α.

 

Η αναχώρηση μας από τη Βλάστη υπολογίζεται στις 3μ.μ., ενδέχεται να κάνουμε μία στάση στην Εράτυρα για καφέ και η άφιξη μας στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να γίνει γύρω στις 7.30μ.μ.

Το σίγουρο είναι ότι θα μάθουμε αρκετά, θα γλεντήσουμε και ελπίζουμε να έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό.

 

Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Η συμμετοχή στη δράση συνιστά αποδοχή της παραπάνω ατομικής και αποκλειστικής ευθύνης.
H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μήκους περίπου 360 χλμ, θα πραγματοποιηθεί με μισθωμένο λεωφορείο και περιλαμβάνει μικρά τμήματα πεζοπορικής διαδρομής με συνολικό μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων. Οι συμμετέχοντες επιβάλλεται να φορούν κατάλληλα αδιάβροχα, ζεστά ενδύματα και υποδήματα.
Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 07:15, μπροστά στο Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου. Η δράση δεν έχει κάποιο άλλο κόστος εκτός του Λεωφορείου, το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό των επιβαινόντων και εκτιμάται περίπου στα 12 ευρώ. Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η δήλωση σας μέχρι και την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη διοργάνωσης εξορμήσεων του συλλόγου κ. Μακρή Ευαγγελία στο τηλέφωνο 6979794446.
Καλούμε όλους εκείνους που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν- γνωρίσουν τον τόπο σε όλες τις διαστάσεις του ,να έρθουν μαζί μας.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία θέμα.

 

 

https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou
https://www.facebook.com/perivallontikosoraio?fref=ts
e-mail: [email protected]

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.