Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου δηλώνει τη συμπαράσταση της στους εκπαιδευτικούς για την κατάργηση μαθημάτων

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου δηλώνει τη συμπαράσταση της στους εκπαιδευτικούς για την κατάργηση μαθημάτων

Θέμα : «Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Γυμνασίων και ΓΕΛ»

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου με αφορμή τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Γυμνασίων και ΓΕΛ σχολικού έτους 2020-21, στηρίζει τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων των Κοινωνικών Επιστημών, Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, Οικονομίας, Οικιακής Οικονομίας και Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων

Με το καινούργιο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου καταργούνται μαθήματα πολύ σημαντικά που συντελούν στη σφαιρική γνώση των μαθητών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.

 

  • ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

 

Όσον αφορά τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, που καταργούνται ως επιλεγόμενα στην Γ΄ Λυκείου ενώ αποτελούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η Διακοσμητική, η Γραφιστική, Συντήρηση έργων τέχνης κτλ και  διδάσκονται πλέον μόνο φροντιστηριακά. Η παρακολούθηση μαθημάτων σχεδίου σε ιδιωτικά φροντιστήρια όλων των υποψήφιων, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα βάρος που δεν αντέχουν οικονομικά  οι οικογένειες των υποψηφίων και επιπλέον μια διάκριση σε αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των μαθημάτων

Το σχέδιο είναι μια αρχαιότατη γραπτή γλώσσα έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων. Χρήσιμη στο τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής οποιουδήποτε ανθρώπινου έργου.

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 Διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου και είναι μάθημα επιλογής.

Η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που διαθέτει.

Όλοι μιλούν για το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, καταργώντας αυτό το μάθημα πως θα μπορέσουν οι μαθητές μας, οι αυριανοί πολίτες, να ευαισθητοποιηθούν και να διαχειριστούν σωστά τους φυσικούς πόρους;

3) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μάθημα που διδάσκεται  στην Α΄ και Β΄ Λυκείου

Οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν σαν ομάδα και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους θετικά. Με την  συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών ενός θέματος, οδηγούνται στη δημιουργία ενός δικού τους έργου.

 

4) ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, με τόσα χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα για τη διαπαιδαγώγηση εφήβων (διατροφή, αγωγή υγείας, διαπροσωπικές σχέσεις, πολιτιστική, κοινωνική περιβαλλοντική και οικονομική αγωγή κλπ.) εξαφανίζεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων.

 5) Οι Κοινωνικές, Πολιτικές και Νομικές Επιστήμες, εξαφανίζονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα, στερώντας από τους μαθητές του Λυκείου γνώσεις, πολύτιμες για την κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στην οποία θα συνυπάρξουν ως δημοκρατικοί πολίτες.

6) Απουσία επίσης, μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο.

Όλα τα μαθήματα που καταργήθηκαν ήταν για πολλά παιδιά, ένα εποικοδομητικό συμπλήρωμα  των βασικών μαθημάτων, μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα επιβαρυμένο με εξετάσεις και στείρα αποστήθιση.

Ως Γονείς, δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς, διεκδικώντας  από κοινού ένα σχολείο που ονειρευόμαστε, ένα σχολείο συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, ένα δημοκρατικό σχολείο που θα αγκαλιάζει όλους τους μαθητές/τριες  χωρίς διακρίσεις και  αποκλεισμούς, ένα δημόσιο σχολείο.

Με εκτίμηση το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.