Η απάντηση του αντιδημάρχου για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων στην Επαρχιακή Οδό Θεσ/νίκης- Ωραιοκάστρου, στις οδούς Αεροδρομίου, Αμπελώνων με τα φρεάτια της Ε.Υ.Α.Θ., το «φραστικό επεισόδιο» στην γέφυρα της Νεοχωρούδας, κτλ…

Διαβάζοντας κανείς τα διάφορα δελτία τύπου και την «αγανάκτηση» ορισμένων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ωραιοκάστρου, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε για να μην εκτίθενται, ότι:

Προβλήματα στην Επαρχιακή Οδό Θεσ/νίκης- Ωραιοκάστρου:

 Οι φωτεινοί σηματοδότες, η συντήρηση του οδοστρώματος, ο καθαρισμός των φρεατίων, η διαγράμμιση, ο φωτισμός, το κλάδεμα του πρασίνου της διαχωριστικής νησίδας και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι στην αρμοδιότητα και αποκλειστική ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
 Ως Δήμος ενημερώνουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας για τις κακοτεχνίες και τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν και βοηθάμε με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε για την καλύτερη λειτουργία της Επαρχιακής Οδού.
Αυτό κάναμε και το Σάββατο 26 Απριλίου, όταν κατά την διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων πλημμύρισε για ακόμη μία φορά το προβληματικό- λόγω κακοτεχνίας κατά την κατασκευή του- τμήμα της Επαρχιακής Οδού στο ύψος του ICBS. Αυτοκίνητο του Δήμου με φάρο ασφάλισε το δεξί ρεύμα ανόδου αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε από την Τροχαία για να μην προκληθούν ατυχήματα.

Προβλήματα στις οδούς Αεροδρομίου και Αμπελώνων με τα καπάκια των φρεατίων της Ε.Υ.Α.Θ.

 Όταν έχουμε φαινόμενα έντονων και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεων, όπως του περασμένου Σαββάτου, λόγω του ότι πολλοί σωλήνες ομβρίων υδάτων είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο αποχέτευσης, δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις εντός των αγωγών σε χαμηλότερα σημεία του δικτύου αποχέτευσης. Οι παραπάνω πιέσεις προκαλούν είτε την μετατόπιση των μεταλλικών καλυμμάτων των φρεατίων αποχέτευσης προκαλώντας ζημίες σε διερχόμενα αυτοκίνητα, είτε σπάζουν τον αγωγό και το υπερκείμενο αυτού οδόστρωμα, όπως συνέβη και στην οδό Αμπελώνων αρ.22 όπου ενεργήσαμε άμεσα τοποθετώντας κώνους προς αποφυγή ατυχημάτων και ειδοποιήσαμε την Ε.Υ.Α.Θ. που έχει την αρμοδιότητα να αποκαταστήσει την βλάβη, πράγμα το οποίο έγινε άμεσα.
Γεγονός είναι ότι όλα τα φρεάτια ομβρίων που βρίσκονται εντός του οικισμού των οποίων η συντήρηση έγινε σε συνεργασία με την Ε.Υ.Α.Θ. το φθινόπωρο του 2013, όπως και τα φρεάτια του έργου του Αγωγού Ομβρίων στην οδό Κομνηνών και Θεσσαλονίκης, λειτούργησαν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Εξαίρεση αποτελεί ένα φρεάτιο επί της οδού Κομνηνών με Τραπεζούντος, το οποίο λόγω κακοκατασκευής είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο αποχέτευσης.

Σχετικά με το «φραστικό επεισόδιο»

Μετά από ειδοποίηση του Κέντρου Δρομολογίων του Ο.Α.Σ.Θ. ότι υπάρχουν προβλήματα με λιμνάζοντα νερά, μεταβήκαμε στην γέφυρα της οδού Νεοχωρούδας- Πενταλόφου, από την πλευρά της Νεοχωρούδας, και διαπιστώσαμε ότι είχαν φρακάρει τα φρεάτια λόγω φερτών υλικών (κορμοί δέντρων, κλαδιά, μπάζα, λάσπες, κτλ) που κατέβασαν τα ορμητικά νερά της νεροποντής του Σαββάτου μέσω του παρακείμενου ρέματος, με αποτέλεσμα τα όμβρια να μην βρίσκουν διαφυγή και να καλύψουν το οδόστρωμα. Από την άλλη πλευρά του δρόμου, υπήρχαν δύο αυτοκίνητα σταματημένα με αντίθετη φορά, και των οποίων οι οδηγοί είχαν έντονη λογομαχία επί του οδοστρώματος. Ο καταγγέλλων το περιστατικό – με δελτίο τύπου- υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αμέσως μετά την άφιξή μας, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και συνέχισε την πορεία του προς Πεντάλοφο, χωρίς να ανταλλάξει καμία κουβέντα μαζί μου. Ο άλλος οδηγός, μαζί με εμάς, παρέμεινε στο σημείο και με την βοήθεια υπαλλήλου του Δήμου προσπαθήσαμε να απομακρύνουμε τα κλαδιά και τους κορμούς από τα κάγκελα της γέφυρας για να απεγκλωβιστούν τα νερά. Κατά την διάρκεια της προσπάθειάς μας, διερχόμενο Ι.Χ. προσπάθησε να περάσει με ταχύτητα το σημείο και ακινητοποιήθηκε πάνω στην γέφυρα. Στην προσπάθεια απελευθέρωσής του από τα νερά συμμετείχαν δύο φίλοι του οδηγού που προπορευόταν με άλλο Ι.Χ. και πέρασαν με επιτυχία το σημείο με τα λιμνάζοντα ύδατα. Την προσπάθεια απεγκλωβισμού του Ι.Χ. παρακολούθησαν- από απόσταση ασφαλείας- άλλος ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον φωτογράφο του, οι οποίοι αφού πήραν τις φωτογραφίες που ήθελαν, απομακρύνθηκαν χωρίς καν να βοηθήσουν.

Τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Πολυχρονίδης Ανέστης
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Πολυχρονιδηδ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.