Η γλώσσα του υποκόσμου και της φυλακής

Η γλώσσα του υποκόσμου και της φυλακής

Γράφει ο Καλτσίδης Λεωνίδας

 

Στους κώδικες του υποκόσμου η πιο απλή λέξη μπορεί να κρύβει το πιο δολοφονικό μυστικό. Αδύνατον να τους διδαχθείς αν δεν ζήσεις στην σκοτεινή πλευρά ή αν δεν μπεις στους τοίχους των φυλακών. Αξίζει, αρχικά, να αναφέρουμε ότι ο συνθηματικός λόγος έκανε την εμφάνισή του σε περιόδους πολέμων καθώς ήταν αναγκαίο να υπάρχει επικοινωνία που δεν θα γινόταν αντιληπτή από τον εχθρό. Λέξεις κοινές, αριθμοί απλοί αλλά γεμάτοι νόημα και περιεχόμενο που χρησιμοποιήθηκαν από χώρες, ανθρώπους και ομάδες για την μεταξύ τους επικοινωνία.
Είναι καίριο όμως να δούμε πως η εμφάνιση της γλωσσολογίας μετεξελίχθηκε στην πορεία της ανθρωπότητας και σε γλώσσα με κρυμμένους κώδικες και στον υπόκοσμο.

Σύμφωνα με έρευνες, τρεις είναι οι αιτίες δημιουργίας μυστικής γλώσσας μέσα στους δρόμους και τις φυλακές.
Πρώτον, η ανάγκη των συμμοριών, εγκληματιών και κρατουμένων στο να μοιραστούν μεταξύ τους ένα μυστικό χωρίς να φοβούνται μην γίνουν αντιληπτοί και αποκαλυφθούν (πχ Σήμερα θα βρέξει = Σήμερα θα εισέλθουν ναρκωτικά).

Δεύτερον, η καθ’ αυτού ευχαρίστηση του κάθε εγκληματία που την αντλεί μέσω βωμολοχιών. Η λεκτική κακοποίηση που χρησιμοποιούν καθημερινά ενάντια στους συγκρατουμένους τους για τον εξευτελισμό μπροστά στα μάτια των μελών της «φαμίλιας» τους (πχ Είσαι ο λεγκένης μου μικρέ = Είσαι η παραδουλεύτρα μου μικρέ).

Η τελευταία αιτία, αναφέρεται ότι η τάση της υπεροχής και η μοναδικότητα που δίνει η μυστικότητα της γλώσσας κάνει τους εμπλεκόμενους να νιώθουν μια κάποια μοναδικότητα μέσα στην κοινωνία, ονομάζεται ‘μόδα’ σύμφωνα με τους ερευνητές (πχ Θα σου πετάξω το μπαλάκι = Θα σου φέρω τα ναρκωτικά).

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να παραθέσω μια διαφορετική άποψη ως προς την Τρίτη αιτία.
Ύστερα από προσωπικές παρατηρήσεις και μελέτες, κρίνω πως η τρίτη αιτία είναι το κοινωνικό περιβάλλον και η ψυχοσύνθεση του ατόμου. Επεξηγηματικά, οι δυσμενείς συνθήκες στις οποίες ζούνε οι κρατούμενοι, οι συνεχώς συναναστροφές τους με τους ίδιους ανθρώπους ακόμη και από άλλη συμμορία, οι περιορισμένες δυνατότητες που έχουν μέσα στην φυλακή και η απομόνωση τους σε ένα κελί είναι το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει την ψυχή του κρατουμένου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι φυλακισμένοι να νιώθουν την ανάγκη να δημιουργούν φράσεις που θα χρησιμοποιούσαν σε ένα δικό τους κοινωνικό περιβάλλον έξω από την φυλακή ή για να «επικοινωνήσουν» με τον εαυτό τους.

Εν κατακλείδι, σε οποιαδήποτε γλώσσα κρύβονται από πίσω της λέξεις με βαθύ περιεχόμενο, φράσεις που αν τις αποκρυπτογραφήσει κάποιος μπορεί να μάθει τα πιο σκοτεινά μυστικά αλλά πάνω από όλα κρύβεται και μια Ιστορία. Έτσι και σε αυτή την γλώσσα σε κάθε γωνία του δρόμου, σε κάθε κελί της φυλακής έχουν γραφτεί φράσεις και λέξεις που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ιστορία της Εγκληματολογίας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.