Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ Πλάτωνα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13-11-2021 στον Μητροπολιτικό Iερο Ναο Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ Πλάτωνα.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά από τον Σεβασμιώτατο Mητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ Θεολόγο τοποτηρητή της Ι.Μ Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης και τον Δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη .
Στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιερείς, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καλαφάτης Σταύρος, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Περιφερειάρχης Kεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης στην ομιλία του ανέφερε:
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Την Ογδόη του μηνός Οκτωβρίου ενεστώτος έτους, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος , υπό την προεδρίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, εξέλεξε Μητροπολίτη τον Σεβασμιώτατον Πλάτωνα Κρικρήν εις πλήρωσιν της απορφανισθείσας Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, εκ του αδοκήτου και προώρου εκδημίας του αλήστου μνήμης Ιωάννου.
Σεβασμιώτατε Μητροπολιτα κ.ΠΛΑΤΩΝΑ νωπός ακόμη ο πόνος και η θλίψη των συνδημοτών μας και εμού προσωπικά από την απώλεια του μακαριστού Ιωάννη. Ευτυχές γεγονός το ότι τον διαδέχεσθε εσείς. Πρόσωπο οικείο και προσφιλές σε αυτόν.
Ο Μακαριστός Ιωάννης άφησε ένα τεράστιο έργο στη Μητρόπολή μας το οποίο εσείς γνωρίζεται και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε.
Σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, στο Λαγκαδά ,κλήρος και λαός με ανοιχτάς τας αγκάλας μας, με όλη μας την αγάπη και τον προσήκοντα σεβασμό.
« Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν». Ο απόστολος Παύλος υπακουών στο θείο κέλευσμα κατευθύνεται από της Τρωάδος της Μικράς Ασίας στην Θεσσαλονίκη και στην ενδοχώρα της Μακεδονίας διά της Λιταίας Πύλης και της οδού σήμερα Λαγκαδά.
Σεβασμιώτατε,Πατερα και Δεσποτα.
Ανέρχεσθε επί θρόνου υψηλού, εις την καρδία της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας. Εις μίαν Μητρόπολην ιστορική, των λεγόμενων Νέων Χωρών, οι οποίες παραχωρήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Διαδέχεστε διακριθέντας Επισκόπους , τον Άγιο Ακάκιο και τον Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη, τον ηρωικό Θρακιώτη Επίσκοπο Αλέξανδρο Ρηγόπουλο, που είχε σπουδαία συμμετοχή και δράση στον Μακεδονικό αγώνα της πατρίδος μας.
Σεβασμιώτατε
Ο φιλόπατρις και φιλόθεος λαός του Δήμου μας είναι δημιουργικός, εργατικός, ευγενής και φιλόξενος. Στον μακρύ δρόμο της Προσφυγιάς ένδακρυς και ανυπόδητος μετέφερε από τις αλησμόνητες πατρίδες της Θράκης , του Πόντου, της Ιωνίας και της Καπαδοκίας τον μεγαλύτερο πλούτο που διέθετε , τα αγία Εικονίσματα, την Παναγία την Ασκονίτισσα από την Ασκώ της Ανατολικής Θράκης, του Αγίου Λαζάρου από το Εσμέ της Νικομήδειας,την Παναγια την πενταβρυσιωτισα. Αυτός ο λαός ανέγειρε Ναούς και Μοναστήρια, προσέφερε παντιοτρόπως στην ανάπτυξη και ευρωστία του τοπου.
Ο Δήμος μας, οι συμπατριώτες μας, τα πιστά σας τέκνα, σας υποδεχόμαστε ομοθυμαδόν επί τω αυτώ με ανοικτές αγκαλιές, πλούσιες καρδιές, με χρηστές ελπίδες, με πολλές αγαθές προσδοκίες στο Όνομα του Αγίου και Τριαδικού Θεού.
Επιβεβαιώνουμε με τον πιο αληθινό και επίσημο τρόπο την πιο ιερή σχέση στον άγιο τούτο τόπο, εν πληθυνούση Εκκλησία, την σπουδαία συνεργασία και την άριστη προοπτική. «’Οσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύσημα, εί τις αρετή και εί τις έπαινος» ταύτα ο κοινός τόπος της αμοιβαίας αποδοχή, σεβασμού, αγαθών επιδιώξεων και καλών έργων.
Αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία ως Δημάρχου, να είναι ευεργετική, δημιουργική, καρποφόρος, αποτελεσματική και επωφελής για τους αγαπητούς μου συνδημότες η πορεία μας στα κοινά.
Στην εποχή μας πλέον τίποτα δεν είναι αυτονόητο,για το λογο αυτο η πειθώ παραμένει ο ικανός τρόπος, οι θεσμοί στην υπηρεσία του λαού αμετακίνητοι, η προτεραιότητα για την εθνική ενότητα και ομοψυχία αυτοσκοπος. Σε όλα, όλοι, θα δοκιμαστούμε. Και οφείλουμε θετικά να συμβάλλουμε με γενναιότητα , όραμα, έμπνευση, με τις αξίες και τα ιδανικά μας στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα διατηρώντας την ιδιαιτερότητα και όμορφη ποικιλομορφία της Παράδοσης και την ταυτότητά μας.
Σεβασμιώτατε, Εξ Αθηνών προέρεσθε και ως Μακεδών πολιτογράφεστε στον Δήμο μας. Ανεβαίνετε στην καθέδρα σας και ενθρονίζεστε στις καρδιές των συμπατριωτών μας και δικαίως, μας πείθει περί τούτου η μέχρι τούδε προσφορά και εργασία σας, οι ενοριακές σας δραστηριότητες και η παρά του αγαπητού και μειλίχιου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου κυρίου Ιερωνύμου υπηρεσία σας. Δια πολλών ανθέων σας καλωσορίζουμε, όχι μόνο λόγων αλλά και επομένων έργων. Είθε η αρχιερατική πορεία σας, το ποιμαντορικό έργο σας να γίνει και να είναι πολύκαρπο, καλλίκαρπο, πάμφορο και ευκλεές.
Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
«Αύτη ο κλήρος σου,
Ούτος ο οίκος σου»
« Έντεινε το λοιπόν και κατευοδού , πάτερ και δέσποτα, και βασίλευε ένεκεν αληθείας και πραότητος και δικαιοσύνης και οδηγήσει σε θαυμαστώς η δεξιά ου Υψίστου»
Καλωσήλθατε Σεβασμιώτατε.
ΑΞΙΟΣ!
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.