Η Εσθήτα της Παναγίας στην Θεσσαλονίκη,πρόγραμμα

img_6216

img_6217
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Α ́ (457-474) δύο αδελφοί της ανώτερης αριστοκρατίας, ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος, αποφάσισαν να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους. Στη Γαλιλαία κατέλυσαν στο σπίτι μιας γηραιάς γυναίκας εβραϊκής καταγωγής, ευσεβούς και ενάρετης, της Άννας. Παρατήρησαν ότι χριστιανοί έφερναν λαμπάδες και θυμίαμα και ότι πολλοί άρρωστοι και φτωχοί περνούσαν εκεί τη νύχτα. Η οικοδέσποινα τους ομολόγησε ότι η χάρη του Θεού επιτελούσε πλήθος θαύματα και τους αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό του σπιτιού της βρισκόταν η Εσθήτα της Θεοτόκου, την οποία είχε κληροδοτήσει η Παναγία τη στιγμή της κοιμήσεώς της σε μία από τις δύο Εβραίες θεραπαινίδες της και περνούσε από γενιά σε γενιά στη φύλαξη μιας παρθένου.
Ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος ζήτησαν να περάσουν τη νύχτα στο μέρος εκείνο, για να κάνουν ολονύχτια προσευχή. Επωφελούμενοι του ύπνου των παρευρισκομένων ασθενών μέτρησαν τις διαστάσεις του ξύλινου κιβωτίου, που περιείχε το άγιο φόρεμα, και σε μια δεύτερη επίσκεψή τους στην ευσεβή Εβραία αντικατέστησαν κρυφά το κιβώτιο που είχε θησαυρισμένο το άγιο κειμήλιο με το δικό τους, που το είχαν σκεπάσει με ένα πλούσιο χρυσοΰφαντο κάλυμμα. Στη συνέχεια το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο αυτοκράτορας ανήγειρε παρεκκλήσι κυκλικού σχήματος, για να το στεγάσει. Αργότερα το αρχικό κιβώτιο αντικαταστάθηκε από την αγία Σορό, που κατασκευάστηκε από άργυρο και χρυσό και στολίστηκε με πολύτιμους λίθους.
Η τίμια και θαυματουργή Εσθήτα ήταν υφασμένη από λεπτό μαλλί μονόχρωμο και μονοκόμματο. Και ενώ η βασιλική αλουργίδα, με την οποία ήταν τυλιγμένη, υπέστη γρήγορα φθορά, εκείνη παραμένει άθικτη στους αιώνες. Η Χάρη του Θεού, που αγίασε το σώμα της Παναγίας, πέρασε και στα ρούχα που φορούσε. Έτσι οι πιστοί κατασπάζονται με πίστη την αγία Εσθήτα της Παναγίας και λαμβάνουν τη Χάρη του Θεού που ενοικεί σε αυτήν.
Ας προσέλθουμε λοιπόν και εμείς, για να προσευχηθούμε στη χάρη της και να ασπαστούμε με πίστη το αγιασμένο επανωφόριό της ζητώντας να μας βάλει κάτω από αυτό και να μας προστατεύει από κάθε κακό, αφού είναι «νόσων καί πολεμίων ἐλατήριον».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.