Η ομάδα πυραυλικής του ΑΠΘ στην κορυφή της Ευρώπης

Η ομάδα πυραυλικής του ΑΠΘ στην κορυφή της Ευρώπης

Με δύο σημαντικές διακρίσεις – την τρίτη θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη και πρώτο βραβείο για την ομαδική της απόδοση- επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα πυραυλικής Rocketry, της Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) του ΑΠΘ, διαπρέποντας σε έναν από τους πλέον απαιτητικούς διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς, τον διαγωνισμό EuRoC, που διοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Πορτογαλική Διαστημική Υπηρεσία.

Η Rocketry ήταν η μοναδική ομάδα ελληνικού πανεπιστημίου που εκπροσώπησε τη χώρα στον θεσμό (10-16/10/23), με τον τελευταίο πύραυλο που δημιούργησε, τον «Eclipse» (επισυνάπτεται βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου στον διαγωνισμό). Αρχικά περί τις 45 ομάδες από όλη την Ευρώπη υπέβαλαν φάκελλο συμμετοχής στη διοργάνωση, και μόνον 25 από αυτές έγιναν δεκτές, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του διαγωνισμού. Αλλά και από τις 25 ομάδες που προκρίθηκαν, μονάχα 20 ήταν εκείνες που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, για να εκτοξεύσουν τον πύραυλο τους, που παρουσίασαν στην Κοστάνστια της περιφέρειας Σανταρέμ στην Πορτογαλία.

«Είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε ότι εξασφαλίσαμε την εντυπωσιακή 3η θέση ανάμεσα σε 25 ευρωπαϊκές ομάδες, σηματοδοτώντας ένα σπουδαίο ορόσημο για την ομάδα μας! Αυτό το επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης αφοσίωσης, της ακατάπαυστης δουλειάς και των εξαιρετικών δεξιοτήτων των μελών της. Φέτος, λάβαμε επίσης το βραβείο “Team Award” του EuRoC. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει την ενότητά μας. Η ομάδα μας βραβεύτηκε επειδή είναι “εξαιρετικά οργανωμένη, αξιόπιστη και προετοιμασμένη σε όλες τις πτυχές του διαγωνισμού, είτε πρόκειται για παραδοτέα, επικοινωνία και λειτουργία”. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλεία στον τομέα της μηχανικής», ανέφεραν τα μέλη της ομάδας με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Ήταν η τρίτη συμμετοχή που πέτυχε η ελληνική ομάδα στη διοργάνωση, από την πρώτη της συμμετοχή το 2021, όπου είχε καταλάβει την 16η θέση, σκαρφαλώνοντας πέρυσι στην 7η θέση, κατακτώντας φέτος την 3η και στοχεύοντας πλέον στην… στρατόσφαιρα.

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά από το 2021 που η ομάδα μας έγινε δεκτή στον διαγωνισμό. Υπάρχει μια διαδικασία, που διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, όπου κάθε ομάδα καταθέτει ένα φάκελλο τεχνικών εκθέσεων και άλλων δεδομένων, περνάει από επιτροπή επιλεγμένων υπηρεσιών του ESA και της Πορτογαλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, υπάρχουν πολλά στάδια μέχρι να φτάσει μία ομάδα στον τελικό, και έτσι φέτος από τις 25 ομάδες έφτασαν να εκτοξεύσουν πύραυλο οι 20», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομάδας και υπεύθυνος του πρότζεκτ μέχρι τον διαγωνισμό, Χρήστος Κουτσουράς.

«Με στόχο τη στρατόσφαιρα»

«Το όραμα της ομάδας είναι μέχρι το 2027 να πετάμε ενεργά, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό στο επίπεδο της στρατόσφαιρας, που σημαίνει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα», επισήμανε ο κ. Κουτσουράς, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας στον δρόμο για την επίτευξη κάθε μεγάλου στόχου σε ένα διαγωνιστικό πλαίσιο.

«Το πρότζεκτ “Eclipse” για τη φετινή χρονιά είχε στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνολογιών, των οποίων η βελτίωση στο μέλλον θα βοηθήσει στην επίτευξη υψηλότερων στόχων, με την ανάπτυξη και δοκιμή καινούργιων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα “Eclipse” ολοκληρώθηκε με τις πτήσεις του στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, μέσω του οποίου καταφέραμε να επιτύχουμε την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, και ταυτόχρονα να βραβευτούμε με το βραβείο team award που επιβραβεύει τις ομάδες που έχουν δείξει την καλύτερη επίδοση σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, ως προς τη λειτουργία της ομάδας, την επικοινωνία με τους υπευθύνους του διαγωνισμού, του υπευθύνους ασφαλείας, τη λειτουργικότητα στο πεδίο πτήσεων. Σε ό,τι αφορά τη συνολική κατάταξη οι βαθμολογίες στις τρεις πρώτες θέσεις ήταν πολύ κοντά», επισήμανε.

«Ξεκινάμε καινούργια πρότζεκτ, σημαντικός τομέας αυτή τη στιγμή είναι η είσοδος στον κινητήρα υγρών καυσίμων, που είναι δύσκολος και περίπλοκος τομέας. Είναι στις βλέψεις μας να ανέβουν projects μας ένα επίπεδο πάνω», πρόσθεσε.

«Ο πύραυλος Eclipse και η διεπιστημονικότητα στην ομάδα»

Στον διαγωνισμό, όπως διευκρίνισε, κάθε ομάδα κάνει από μία εκτόξευση, αλλά «εμείς από πέρυσι πηγαίνουμε με στόχο να εκτοξεύσουμε δύο φορές, για το δικό μας όφελος, για την εμπειρία και δυνατότητα δοκιμαστικών, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό στην Ελλάδα σήμερα», όμως, «φέτος για λόγους καιρικών συνθηκών τελικά εκτοξεύσαμε μία φορά».

«Ο πύραυλος Eclipse είναι ο τελευταίος πύραυλος υψηλής ισχύος της ομάδας μας και παρουσιάσαμε ένα πολύ βελτιστοποιημένο και καινοτόμο αεροδυναμικό πακέτο, με δύο συστήματα αυτομάτου ελέγχου, ένα για έλεγχο απόγειου και ένα για την προσγείωση φορτίου, μέσω κατευθυνόμενων αλεξίπτωτων. Ο κινητήρας μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από εμάς. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ διαθέτει ένα αρκετά περίπλοκο οικοσύστημα ηλεκτρονικών συστημάτων, το οποίο εξυπηρετεί στον έλεγχο του αεροχήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης, ανόδου και καθόδου. Το τελευταίο συνοδεύεται από συστήματα τηλεμετρίας», πρόσθεσε ο φοιτητής, για να εξηγήσει ότι η πολυπλοκότητα του πρότζεκτ απαιτεί τη στελέχωση της ομάδας με φοιτητές από πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και τομείς του ΑΠΘ, είτε πρόκειται για το τεχνικό κομμάτι, είτε για τους τομείς μάρκετινγκ και διοίκησης.

«Έχουμε 32 ενεργά μέλη στο τμήμα πυραυλικής της ομάδας ASAT, και συγκεκριμένα χημικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς χωροταξίας, αλλά και φυσικούς , διοίκησης επιχειρήσεων, δημοσιογραφίας, φοιτητές από πολλά τμήματα του ΑΠΘ αλλά και μεμονωμένα μέλη από το τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του ΠΑΜΑΚ, όπως και από το ΕΜΠ και φοιτητή από πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε άτομα, ακόμη και αν σπουδάζουν απομακρυσμένα», εξήγησε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμμετοχή και η εμπειρία που αποκομίζουν οι φοιτητές από τις συμμετοχή τους σε τέτοιες ομάδες και διεθνείς διοργανώσεις συνιστά μετέπειτα «ισχυρό χαρτί στο βιογραφικό μας», και ανοίγει τον δρόμο τόσο για την ανάπτυξη της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα, αλλά και την επαγγελματική και ακαδημαϊκή ανέλιξη των αποφοίτων στον τομέα της αεροδιαστημικής στο εξωτερικό, σε χώρες όπου είναι ήδη αναπτυγμένος.

«H ASAT»

Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας ASAT είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Μεταδιδακτορικος Ερευνητής, Περικλής Παναγιώτου.

H Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015, ως η πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη. Το εγχείρημα αυτό ανέλαβε μία ομάδα από 12 φιλόδοξους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με στόχο να συμβάλλουν στη διάδοση του τομέα της αεροναυπηγικής στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Σήμερα, η ASAT αποτελείται από 2 τεχνικά departments, το Aeronautics και το Rocketry, που εκπονούν ερευνητικό έργο στους τομείς της αεροναυπηγικής και της πυραυλικής αντίστοιχα. Η ομάδα συμμετέχει ετησίως σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα υλοποιεί καινοτόμα R&D projects.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.