Η ομιλία του δημάρχου στην ορκομωσία

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

αγαπητοί συμπολίτες,

Με τον όρκο που δώσαμε πριν από λίγο, υποσχεθήκαμε ότι θα υπηρετήσουμε το δήμο με σύνεση, εντιμότητα, αξιοκρατία, εργατικότητα και διαφάνεια. Σας βεβαιώνω, ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, έτσι θα πορευτούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

Και είμαι βέβαιος ότι και οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων με την ίδια διάθεση θα εργασθούν, ώστε να προσφέρουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό στους δημότες του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου.

Το φορτίο των ευθυνών, που οφείλουμε να σηκώσουμε στους ώμους μας, τόσο εγώ, ως δήμαρχος, όσο και το σύνολο της νέας δημοτικής αρχής που ορκίστηκε σήμερα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Και είναι ιδιαίτερα βαρύ γιατί καλούμαστε να πετύχουμε ένα μεγάλο στόχο.

Να καταστήσουμε το δήμο Ωραιοκάστρου πυλώνα ανάπτυξης.

Από σήμερα βάζουμε μπρος τις μηχανές για ένα δήμο άξιο του ονόματός του.

Είναι γεγονός ότι αναλαμβάνουμε την τύχη του νέου δήμου σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η συγκυρία, λοιπόν, δεν είναι καθόλου ευνοϊκή και ίσως για αυτό ο στόχος, που προανέφερα, αποτελεί τελικά μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας.

Καλούμαστε να μετατρέψουμε τις τεράστιες δυσκολίες σε ελπίδα και προοπτική. Για να το καταφέρουμε χρειάζεται σκληρή δουλειά απ’ όλους, συνεργασία και διάθεση προσφοράς.

Οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματός μας για την ανάπτυξη του δήμου μας προβλέπουν τα εξής:

Ωραιόκαστρο- Κορυφαίος αστικός προορισμός όλης της Θεσσαλονίκης

Μυγδονία- Επίκεντρο αθλητισμού και πολιτισμού

Καλλιθέα- Πυλώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο δήμο μας.

Με βάση αυτούς τους τρεις στόχους σχεδιάστηκαν 4 βασικοί άξονες με δράσεις και μέτρα κατάλληλα για:

 Tην αντιμετώπιση της ανεργίας
 Την κοινωνική συνοχή και φροντίδα
 Τη δημιουργία υποδομών (αποχέτευση, οδοποιΐα, σχολική στέγη)
 Την ασφάλεια των συμπολιτών μας
 Τη διαχείριση και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος
 Την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
 Αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων
 Την επάρκεια της συγκοινωνίας εντός και εκτός του δήμου
 Τον Αθλητισμό & τον Πολιτισμό
 Το διοικητικό εκσυγχρονισμό

Οι 4 άξονες:

1. Αλληλεγγύης
2. Ασφάλειας
3. Ανάπτυξης
4. Αξιοπιστίας
οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας και στηρίζουν τη στρατηγική για την ανάπτυξη του δήμου Ωραιοκάστρου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Δεν ήρθαμε στον δήμο ως νικητές. Ήρθαμε να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις μαζί με την κοινωνία να διεκδικήσουμε όσα αξίζουν σε κάθε δημοτική ενότητα, σε κάθε δημότη, σε κάθε κάτοικο.

Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική ηθική, με συλλογικές αξίες και με νέες δυνατότητες.

Θα επιδιώξουμε ο δήμος μας να έχει ουσιαστικό ρόλο και να εμπνέει τους δημότες.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου πρέπει και μπορεί να είναι σύγχρονος, ανταγωνιστικός αλλά ταυτόχρονα φιλικός για τους κατοίκους του, ελκυστικός για τους επισκέπτες του, υποστηρικτικός για τους νέους του και στοργικός για τους ηλικιωμένους του.

Αγαπητοί φίλοι,

δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να σταθούμε απέναντι στα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις.

Η αυτοδιοίκηση, που αποτελεί την πιο άμεση μορφή δημοκρατικής λειτουργίας, πρέπει και μπορεί να απεμπλακεί από τα γρανάζια της εξάρτησης της κρατικής μηχανής.

Οι προτεραιότητες μας καθορίζονται από τις ανθρώπινες ανάγκες. Από εκεί ξεκινούν όλα και από εκεί ιεραρχούνται.

Οι δικές μας προκλήσεις, κυρίες και κύριοι, είναι πολλές:

· Πρέπει άμεσα, και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, να οργανώσουμε υπηρεσίες αποτελεσματικές και φιλικές προς τον πολίτη. Θα στηριχτούμε στους υπαλλήλους του δήμου, τους θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες ,θα τους εμπιστευτούμε, θα τους παράσχουμε την στήριξη που απαιτείται, αλλά ταυτόχρονα θα θέσουμε χρονοδιαγράμματα και δείκτες αποτελεσματικότητας γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο ολιγωρίας.
· Είναι υποχρέωσή μας να εξυπηρετείται ο πολίτης άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο και αυτό το δικαίωμα θα το περιφρουρήσουμε.
· Ο δήμος θα είναι παρών, αρωγός και συμπαραστάτης του δημότη και ο δημότης θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, για να έχει το δικαίωμα να είναι αυστηρός κριτής πράξεων ή παραλείψεων της διοίκησης.
· Δεν θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες, ως τους ψηφοφόρους μας της επόμενης θητείας, γιατί αυτό θα αλλοιώσει την κρίση μας και θα μας καταστήσει επικίνδυνα ανεπαρκείς. Θα αντιμετωπιστούν όλοι ως ισότιμοι πολίτες των οποίων τα δικαιώματα πρώτοι εμείς θα υπερασπιστούμε, απαιτώντας ταυτόχρονα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Κυρίες και κύριοι -αγαπητοί φίλοι
Έχω πει δημόσια, το βράδυ της 25ης Μαΐου που μας δώσατε τη νίκη, ότι δεν επιθυμώ να είναι η διοίκηση του δήμου η «ενός ανδρός αρχή» και αυτό δεν είναι αποποίηση των ευθυνών που, ούτως ή άλλως εκ του νόμου έχω, αλλά πρόσκληση και πρόκληση προς όλους για συνεργασία, σ’ έναν δύσκολο αγώνα που δεν περισσεύει κανένας.

Θέλουμε τη βοήθεια όλων σας στον κοινό αγώνα, όλοι θα υποστούμε την ήττα αν χάσουμε και δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους να βοηθήσουν.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του ΜΠΕΡΛΟΤ ΜΠΡΕΧΤ ότι:
«Εκείνος που μένει στο σπίτι όταν αρχίζει η πάλη κι αφήνει άλλους να αγωνίζονται για τη δική του υπόθεση αυτός πρέπει να προσέχει: διότι όποιος δεν μοιράστηκε την πάλη θα μοιραστεί την ήττα».

Προσωπικά θα είμαι ευτυχής αν στο τέλος της δύσκολης 5ετίας που μου εμπιστευτήκατε μπορώ να σταθώ απέναντι σας και να σας πω: «Έκανα για τον τόπο μας λιγότερα απ’ όσα ήθελα, περισσότερα όμως απ’ όσα μπορούσα».

Καλή και δημιουργική θητεία σε όλους μας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.