Η παχυσαρκία-απώλεια βάρους και ψυχικοί παράγοντες

Η παχυσαρκία-απώλεια βάρους και ψυχικοί παράγοντες

Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, το θέμα της εξωτερικής εμφάνισης διαδραματίζεi κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων. Το πώς μας βλέπουν σαν εξωτερική εικόνα οι άνθρωποι γύρω μας αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την αυτοεικόνα μας είναι κυρίαρχης σημασίας στην καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα το φαγητό και η διατροφή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφοριών σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, συνταγές μαγειρέματοςδιατροφικές συμβουλές για μακροζωία αλλά και καλύτερη εξωτερική εμφάνιση.

 

Για το λόγο αυτό υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία ομορφιάς που βοηθά τα άτομα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης και κυριότερα στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η σύγχρονη βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι οι μέθοδοι αυτές είναι αποτελεσματικές αλλά τα αποτελέσματα που προσφέρουν δεν έχουν την επιθυμητή διάρκεια και δεν αποτελούν μια μόνιμη απάντηση-λύση στο πρόβλημα του ελέγχου του βάρους.

 

Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παράμετρος που ίσως δεν υπολογίζεται είναι η ψυχική κατάσταση και οι ιδιαιτερότητες που οδηγούν ένα άτομο σε διατροφικές διαταραχές και στην υπερβολική πρόσληψη τροφής.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό για να εκτονώσουν την ψυχική ένταση που βιώνουν και να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα καθώς και το υπερβολικό άγχος που αντιμετωπίζουν. Το φαγητό λόγω της ευχαρίστησης και της απόλαυσης που προσφέρει στον οργανισμό αποτελεί ισχυρό και αποτελεσματικό αγχολυτικό, προσφέρει ανακούφιση και ηρεμία. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα αποτελέσματα των υποθερμιδικών διατροφών δεν έχουν τα μακρόπνοα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι δίαιτες δεν συνυπολογίζουν σημαντικούς ψυχολογικούς παράγοντες, την ιδιαίτερη προσωπικότητα του καθένα και τα προσωπικά του κίνητρα αλλά και τα  εμπόδια που αντιμετωπίζει με στόχο τον έλεγχο του βάρους.

 

Ταυτόχρονα οι έρευνες καταδεικνύουν ότι το 97% των ανθρώπων που χάνουν βάρος μέσα από υποθερμιδικές δίαιτεςτο ξαναπερνούν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η λεπτομέρεια καταδεικνύει ίσως σαφέστερα ότι το θέμα της διατροφής και γενικότερα των διατροφικών διαταραχών δεν άπτεται μόνο του ελέγχου της διατροφής μα είναι πολυπαραγοντικό και  ότι αν θέλουμε να δώσουμε μια αποτελεσματική και οριστική απάντηση σε αυτό οφείλουμε να το δούμε και μέσα από το πρίσμα της ψυχικής κατάστασης των ανθρώπων και συνάμα να εργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται ότι δεν είναι αποτελεσματικές ή βοηθητικές οι υποθερμιδικές δίαιτες, όμως το πιο ουσιαστικό και βοηθητικό θα είναι ο συγκερασμός ψυχολογικής υποστήριξης και δίαιτας ο οποίος μπορεί να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σήμερα η σύγχρονη ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική και ουσιαστική βοήθεια στην κατεύθυνση του ελέγχου του σωματικού βάρους και της καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι δουλεύουν πτυχές του εαυτού τους ομαδικά ή ατομικά και πέρα από την αναζήτηση και επίλυση των πραγματικών αιτίων, αντλούν πολύτιμη βοήθεια αντιμετωπίζοντας εμπόδια και δυσκολίες, λειαίνοντας το έδαφος ώστε ο έλεγχος του βάρους να γίνει με επιθυμητό και ουσιαστικό για τους εαυτούς τους πρώτιστα τρόπο. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική-συμβουλευτική υποστήριξη είναι εφικτό να εξαλειφθούν προσωπικά βαρίδια του καθένα και τα άτομα να ελευθερωθούν  δια παντώς από το περιττό και ανθυγιεινό βάρος σε συνδυασμό με ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

 

Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος,Συστημικός Ψυχοθεραπευτής,Εκπαιδευτής, Επόπτης

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.