Η πολιτική επιστήμονας από το Ωραιόκαστρο που δείχνει τον δρόμο στις νέες αγροτικές παραγωγές

aronia_425xΗ περιπέτεια στην υγεία της ήταν η αφορμή. Οχι μόνο της άλλαξε τη ζωή αλλά της έδειξε και το δρόμο για την επαγγελματική της επιτυχία. Πάλεψε, βγήκε πιο δυνατή και άνοιξε μια νέα σελίδα στη ζωή της. Από πολιτικός επιστήμονας έγινε αγρότισσα καλλιεργώντας τη σούπερ τροφή αρώνια.

Παρά την κρίση, άνοιξε τα επαγγελματικά της φτερά και βγήκε δεύτερη φορά νικήτρια. Πριν από δυο μήνες μάζεψε τους πρώτους καρπούς του φαρμακευτικού φυτού που καλλιεργεί στην Κριθιά Θεσσαλονίκης και στέλνει το μήνυμα ότι, όταν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να συμβούν.

«Η υγιεινή διατροφή πάντα με ενδιέφερε. Μετά την περιπέτεια της υγείας μου, είδα τη ζωή αλλιώς. Σκέφτηκα τι έχω κάνει και τι θα ήθελα να κάνω. Οταν η ζωή σου δίνει σφαλιάρα και σου λέει: ”Στάσου. Πού πας;”, τότε κάτι πρέπει να κάνεις. Εγώ ήθελα ανέκαθεν να κάνω κάτι δικό μου επαγγελματικά. Είχα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με μια νέα και κερδοφόρα καλλιέργεια. Διάλεξα την αρώνια γιατί άρχισα να ψάχνω περισσότερο για τις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία και η συγκεκριμένη είναι ένα θαυματουργό φρούτο, όπως δείχνουν πολλές έρευνες. Ενημερώθηκα, πήγα σε γεωπόνο και άρχισα να την καλλιεργώ βιολογικά σε ένα οικογενειακό χωράφι 3,5 στρεμμάτων που έμενε ανεκμετάλλευτο», λέει στον «ΑτΚ» η 39χρονη Αννα Μπιτζιλή, που ζει στο Ωραιόκαστρο.

Με θάρρος

Δεν είχε καμία σχέση με αγροτικές δουλειές. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στην Πάντειο και εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος, όταν εμφανίστηκε ένα πρόβλημα στην υγεία της. Στάθηκε θαρραλέα και με το όνειρο και την αφοσίωσή της κατάφερε να ανοίξει η ίδια το δρόμο για την επαγγελματική της επιτυχία. «Ξεκίνησα χωρίς να περιμένω κάτι τρομερό. Πέρασαν τρία χρόνια και σήμερα χαίρομαι με την πρώτη παραγωγή. Ολο αυτό το διάστημα, περιμένοντας τους καρπούς, ενημερωνόμουν και έτρεχα για να ετοιμάσω έντυπα και να βρω τρόπους για να προωθήσω την αρώνια και τα προϊόντα της χωρίς μεσάζοντες», προσθέτει η κ. Μπιτζιλή.

 

Αλλαξε ζωή

Μέρα παρά μέρα, παράλληλα με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις, βρίσκεται αρκετές ώρες στο χωράφι, ανάλογα βέβαια και με την περίοδο. Στο πλευρό της είναι όλη η οικογένεια, αν και, όπως αναφέρει η ίδια, η καλλιέργεια αρώνιας δεν είναι απαιτητική. Με μεράκι και φροντίδα, από τη μικρή παραγωγή της, τα 200 κιλά που μάζεψε στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφτιαξε τα πρώτα της προϊόντα: αποξηραμένους καρπούς αρώνιας, χυμό με προσθήκη βατόμουρου, μαρμελάδα, αλλά και τσάι αρώνιας από αποξηραμένο καρπό και φύλλα, προϊόν πρωτότυπο για την ελληνική αγορά.

«Είμαι ενθουσιασμένη με την αρώνια και τα οφέλη της για την υγεία. Είναι το μοναδικό φρούτο με την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό, χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει», τονίζει η 39χρονη.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η χρήση της αρώνιας συνιστάται ως συμπλήρωμα διατροφής σε πολλές ασθένειες, στη διάρκεια χημειοθεραπειών κι ακτινοβολιών επειδή απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και προστατεύει από τη ραδιενέργεια, ενώ βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη, προστατεύει από την κοινή γρίπη κι έχει αρκετές ακόμη ευεργετικές ιδιότητες.

Αυξημένη ζήτηση

Η ανταπόκριση των πολιτών στη σούπερ τροφή είναι θετική. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Εγώ διατηρώ τον καρπό της αρώνιας στην ψύξη ή την κατάψυξη και στη συνέχεια φτιάχνω τα υπόλοιπα προϊόντα, ανάλογα με τις παραγγελίες. Επειδή ο φρέσκος καρπός έχει στυφή γεύση, σκέφτηκα εναλλακτικούς τρόπους για να την απολαύσει κανείς. Για παράδειγμα, στο γιαούρτι με δημητριακά ή σε smoothie (ρόφημα στο μπλέντερ με συστατικά κυρίως φρέσκα φρούτα, γάλα ή γιαούρτι) με βάση την αρώνια», αναφέρει η νεαρή παραγωγός. Εκείνο που την ανησυχεί είναι ότι οι νέοι αγρότες δεν έχουν οικονομικά κίνητρα ούτε συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Πολιτεία. Την προβληματίζει το μέλλον της καλλιέργειας αλλά και το πώς θα διαθέσει τα προϊόντα της.

Στα σχέδιά της είναι η κατασκευή ιστοσελίδας ώστε να προωθεί την αρώνια και να ανταλλάσσει απόψεις για την καλλιέργεια και τις ιδιότητές της, ενώ μελλοντικά σκέφτεται να δημιουργήσει πρωτόκολλα για τη χρήση της, βασιζόμενη σε επιστημονικές έρευνες και με τη βοήθεια ειδικών.

 

 

Μαρία Λίτου

agelioforos.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.