Η υπερθέρμανση αναδιατάσσει τα ελληνικά δάση – Ποια κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Η υπερθέρμανση αναδιατάσσει τα ελληνικά δάση – Ποια κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στα πιο ευάλωτα δασικά μας οικοσυστήματα. Αναμένεται να αλλάξει την κατανομή και το ύψος των βροχοπτώσεων σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτά να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μελλοντικά θερμότερα καλοκαίρια και στις ξηροθερμικές περιόδους που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά θα αρχίσουν να σχηματίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Και επειδή αυτά τα δάση καλύπτουν τα υψηλότερα υψόμετρα και τις κορυφές των δασών μας δεν θα έχουν άλλο ζωτικό χώρο μετανάστευσης προς μεγαλύτερα υψόμετρα και έτσι σταδιακά θα τείνουν προς την ισχυρή μείωση των εκτάσεών τους και τελικά προς την εξαφάνισή τους. Τα όρια της φυσικής εξάπλωσης των ειδών θα αλλάξουν, κάποιες περιοχές θα τείνουν προς την ερημοποίηση κάποιες άλλες θα υποστούν αλλαγές στην κατανομή και την έκταση των δασών.

Σύμφωνα με τον Δρ Γαβριήλ Σπύρογλου, Δασολόγο-Ερευνητή, τα πιο ευάλωτα σε αυτήν την αλλαγή είναι τα ορεινά δάση κωνοφόρων, όπως αυτά της δασικής πεύκης και της ερυθρελάτης, και πλατυφύλλων όπως αυτά της σημύδας, τα οποία βρίσκονται στο νοτιότερο όριο της εξάπλωσής τους στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δασική πεύκη στα Πιέρια όρη, στη θέση “Σαρακατσάνα”, όπου είναι και το νοτιότερο όριο της φυσικής εξάπλωσης αυτού του είδους και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν συστάδες με ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών, υπερ-αραιωμένες όπου υπάρχει πρόβλημα αναγέννησης – ανανέωσης και προσβολή από τον μύκητα (Peridermium pini) που προκαλεί σκωρίωση στις βελόνες της πεύκης και σταδιακά νέκρωση των δέντρων. Παρά τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί από τη Δασική Υπηρεσία για την αναγέννησή τους (πρόγραμμα Life adaptFor)το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο λαμβάνοντας υπόψη ένα σενάριο γρήγορης ανόδου της μέσης θερμοκρασίας. Φυσικά ο χώρος που θα δημιουργηθεί από την ενδεχόμενη εξαφάνιση αυτού του είδους λόγω των ακατάλληλων κλιματικών συνθηκών θα καλυφθεί από άλλο είδος για το οποίο οι κλιματικές συνθήκες θα είναι πια ευνοϊκότερες.

«Επομένως, στην περίπτωση των Πιέριων, τη δασική πεύκη αναμένεται να τη διαδεχθεί η μαύρη πεύκη που σχηματίζει φυσικά δάση σε χαμηλότερα υψόμετρα. Γενικώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν αυτού του τύπου οι ανακατατάξεις στα είδη και τις φυτοκοινωνίες των δασών μας από την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Σπύρογλου.

«Στα δάση που εξαπλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και πιο συγκεκριμένα στα δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης που φύονται κοντά στη θάλασσα, καθώς και στα δάση αειφύλλων πλατυφύλλων, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κατανομή τους και στην έκτασή τους διότι παρά την όλη μεγάλη ικανότητα προσαρμογής που έχουν αναπτύξει ανά τους αιώνες να αναγεννώνται φυσικά μετά από καταστροφές, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι πυρκαγιές αναμένεται να είναι πιο έντονες και πιο συχνές με την επερχόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και σε συνδυασμό με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους θα αλλάξει σημαντικά τη χωρική κατανομή των δασών αυτών», εξήγησε.

greenagenda.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.